Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:23 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scena-scoica, invaluita bland in fum de mici si valuri de bere

ro

15 Aug, 2008 00:00 1410 Marime text
1218739427.jpg

Festivalul Callatis a starnit vii polemici, de la an la an, organizarea sa fiind pe lista "neagra" a mai multor partide, care i-au dorit sfarsitul

Chiar actuala conducere a orasului a recunoscut ca, anul viitor, manifestarea va suferi modificari importante, una dintre acestea fiind organizarea Callatisului din statiune in statiune, timp de sapte nopti. Ce nu s-a modificat la Callatis? Avalansa de kitsch de la intrarea spre scena-scoica. Daca la fiecare editie consilierii locali se bateau cu pumnul in piept ca vor elimina comertul ambulant din Portul Turistic, cel putin in timpul festivalului, cand turistii ar trebui sa nu fie deranjati de fumul de mancare sau de strigatele "comersantilor" de seminte si napolitane bulgaresti, anul acesta, fenomenul este, pur si simplu, exacerbat. In numai o saptamana, vanzatorii ambulanti (cei mai multi traind, din punct de vedere economic, numai in aceasta perioada) vor da lovitura. Inca de pe treptele care duc la scena-scoica turistul intra intr-un miniparc de distractii, amenajat intr-o parcare auto. Tipetele copiilor si adultilor care se dau cu "roata mare" se amesteca, intr-un mod "placut" urechii, cu zgomotul infernal al angrenajelor. Dupa ce te-ai saturat de invartit, poti sa castigi papitoi de plus pentru copilul tau, la roata unde "nimeni nu pierde", sau poti sa iti uimesti familia cat de puternic esti, la masinarii de box sau "ciocan".

Buzunare goale la plecarea de la scena

Parasesti ringul distractiei si intri in zona comertului. Pe "dreapta", minunatele napolitane bulgaresi - doar 50 de bani bucata - si "samanta" din aceeasi tara (trebuie sa faca si romanul ceva in fata scenei-scoica, atunci cand Felicia Filip canta imnul national) te imbie de pe o taraba. Rezisti ispitei si treci mai departe. De aici incolo, nimic nu te mai poate salva de urletele copilului. Zeci de catelusi din plus latra pe caldaram, iepurasi, baghete magice luminoase, urechi de ingeras sau dracusor, masinarii mici-mici, dar care iti scot din buzunar bani multi-multi, ca doar nu o sa lasi copilul sa planga si sa iti strice concediul la mare, la Callatis. Ii cumperi ceva, i-ai inchis gura si treci mai departe... Mai departe - zona "burtii": puii la rotisor se invartesc fascinant, micul "sare" singur de pe zece gratare, la fel si ceafa de porc, iar carnaciorii stau frumos rulati pe betisoare, ispititori. Fumul, gros si opac, ar lasa indiferent doar un yoghin de la Costinesti. Turistii si localnicii au insa suflet mare si nu lasa bucatele sa se sleiasca, uitand scopul pentru care au venit la festival. Ai mancat, ai baut berea rece, dar copilul iti chitaie in cap maimuta pe care i-ai cumparat-o de la taraba de specialitate? Nimic mai simplu sa ii inchizi gura. Cu floricele cu caramel sau sarate, cu colaci invartiti la gratar chiar in fata ta, cu un banal porumb fiert sau copt (copt pe jaratic si "coafat" cu feonul)... Toate sunt solutii ideale ca, o data ajunsi acasa, sa beneficiati din plin de o cura "callatiana" de toxiinfectie alimentara. In cele din urma, daca, intre timp, festivalul nu s-a terminat, bucurati-va de zilele (si noptile) Festivalului Callatis! In aceasta seara ii veti vedea pe scena-scoica pe Andreea Banica, Fuego, Andra, 3 Sud-Est, Sirma Granzulea, Steliana Sima, George Nicolescu, dar si finalistele la Miss Diaspora.

Scris de: {autor}M.D.M.{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii