Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:44 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Schimbare la conducerea Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” (GALERIE FOTO)

ro

29 Jul, 2022 18:40 1889 Marime text
Foto: facebook/forțele Navale RomâneContraamiralul de flotilă Cornel Rogozan a predat comanda Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” comandorului Marcel Neculae, în cadrul unei ceremonii militare care a avut loc vineri, 29 iunie, în portul militar Brăila, în prezența șefului Statului Major a Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait.

Potrivit unui comunicat al Forțelor Navale Române, la festivitatea de predare-primire a comenzii, a fost citit decretul prezidențial de trecere în rezervă a contraamiralului de flotilă Rogozan, prilej cu care i-a fost conferită Emblema de Merit în Serviciul Armatei Române clasa I din partea Ministrului Apărării Naționale, pentru întreaga activitate desfășurată în slujba țării, în cei 43 de ani de carieră militară.

Festivitatea a fost continuată de prezentarea ordinul ministrului apărării naționale, prin care comandorul Marcel Neculae, locțiitorul comandantului Comandamentului Componentei Navale a fost împuternicit la conducerea Flotilei Fluviale, preluând Drapelul de Luptă al comandamentului de la predecesorul său.

Ceremonia militară s-a desfășurat în prezența membrilor Clubului amiralilor, a comandanților de mari unități din Forțelor Navale Române și din alte categorii de forțe, a comandanților unităților militare din garnizoana Brăila, precum și a oficialităților locale și familiei contraamiralului de flotilă Cornel Rogozan.

Contraamiralul de flotilă Cornel Rogozan s-a născut în comuna Păuneşti, județul Vrancea, la 30 septembrie 1964. A absolvit cursurile Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa în anul 1983 şi ale Facultăţii de Navigaţie a Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân”, Secţia Militară, în anul 1987, fiind repartizat pe funcţia de comandant Serviciu de Luptă Comunicaţii şi Radiotehnică la bordul Vedetei Torpiloare 201 din Divizionul 93 Vedete Torpiloare Mari/Brigada de Vedete, în garnizoana Mangalia.

În perioada 1988-1993, a activat în cadrul Divizionului 174 Dragoare de Radă şi a Divizionului 50 Vânătoare de Submarine şi Dragoare de Radă/ Brigada 27 Fluvial Maritimă, îndeplinind succesiv funcţii de comandant Serviciu de Luptă II-III, ofiţer secund pe dragor de radă, ofiţer secund pe vânător de submarine în garnizoanele Sulina şi Tulcea.

În perioada 1993-2001, a îndeplinit, succesiv, funcţiile de ofiţer secund, comandant de navă, ofiţer în statul major al unităţii în cadrul Divizionului 73 Vedete Dragoare - Galaţi /Brigada 24 Fluvială.

În perioada 2001-2003, a fost ofiţer student al Facultăţii Interarme din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare - Bucureşti. La absolvire a fost numit şef Structură de Securitate şi apoi şef Birou Operaţii, în cadrul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” Brăila, funcţie pe care a îndeplinit-o timp de un an.


Între anii 2004-2009, a activat ca ofiţer specialist, apoi şef de Birou în cadrul structurii de operaţii a Statului Major al Forţelor Navale.
În perioada ianuarie-iulie 2010, a îndeplinit funcţia de şef de Stat Major la Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie, iar în luna iulie 2010 a fost numit comandant al Divizionului 88 Vedete Fluviale.

În luna decembrie 2011, a fost numit şef al Serviciului Fluvial. După restructurarea Serviciului Fluvial şi transformarea acestei structuri în Flotila Fluvială, la începutul lunii noiembrie 2015, comandorul Cornel Rogozan a fost numit comandantul Comandamentului Flotilei Fluviale.
La data de 15 august 2016 a fost avansat la gradul de contraamiral de flotilă.

În semn de apreciere, pentru profesionalismul dovedit și pentru rezultatele remarcabile obținute de-a lungul carierei, i-au fost conferite următoarele ordine și medalii: Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofițer, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forțelor Navale, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15 de ani de activitate, Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 20 de ani de activitate, Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 25 de ani de activitate.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii