Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:58 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Schimbări majore pentru medicii rezidenți! Ce pregătesc cei de la Ministerul Sănătății

ro

24 Jan, 2022 00:00 3998 Marime text
  • Se impune identificarea de soluții care să conducă la asigurarea de condiții optime pentru pregătirea prin rezidențiat pentru medicii stomatologi rezidenți și farmaciștii rezidenți
  • Se caută soluții pentru rezolvarea situației absolvenților de medicină, promoții anterioare anului 2005
 
Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de Guvern pentru modificarea și completarea OG 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului.
 
Motivul emiterii actului normativ este explicat în nota de fundamentare astfel: „Pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de SARS-Cov2, în scopul asigurării asistenței medicale, în baza Ordinului comandantului acțiunii, pe perioada stării de urgență, respectiv a stării de alertă instituită, conform legii, rezidenții au fost detașați în alte unități sanitare ori au întrerupt stagiul în care se aflau, fiind în prima linie alături de ceilalți profesioniști pentru asigurarea sănătății populației”.
 
În aceste condiții se impune emiterea a unui act normativ care să permită adaptarea curriculumului de pregătire astfel încât această categorie să poată susțină examenul pentru obținerea titlului de specialistla finalizarea ciclului de pregătire. În acestă situație se află un număr semnificativ de rezidenți care urmează să susțină examenul în primul trimestru al anului 2022, promovarea examenului le va permite acestora să intre pe piața muncii ca specialiști cu drepturi depline.
 
Totodată se impune identificarea de soluții care să conducă la asigurarea de condiții optime pentru pregătirea prin rezidențiat pentru medicii stomatologi rezidenți și farmaciștii rezidenți, corelat cu capacitatea de pregătire de care dispun instituțiile de învățământ superior cu profil medical acreditate, respectiv cu numărul de coordonatori acreditați și unități sanitare acreditate.
 
Se impune reglementarea situației privind recunoașterea în cadrul pregătirii prin rezidențiat a stagiilor de pregătire efectuate în prima specialitate, efectuate în ultimii 10 ani, similare ca durată și conținut, care se regăsesc în curriculumul de pregătire al celei de-a doua specialități, pentru a permite accesul persoanelor respective la examenul de specialist și pentru a beneficia de serviciile medicale acordate de aceștia odată cu dobândirea titlului de calificare într-un termen mai scurt.
 
În prezent se află în pregătire un număr foarte mare de medici stomatologi rezidenți, respectiv farmaciști rezidenți, ca urmare a aplicării în anul 2019, respectiv în anul 2020 a modificărilor aduse OG nr.18/2009 prin adoptarea Legii nr.197/2019. Potrivit acestui act normativ ”Cifra de școlarizare pentru rezidențiat este cel puțin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenților de medicină, medicină dentară și farmacie cu diplomă de licență din promoția anului în curs, cumulat cu numărul de posturi conform art. 18, stabilită prin ordin al ministrului sănătății. În cazul în care numărul candidaților care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se va suplimenta până la repartiția candidaților, astfel încât toți candidații promovați să poată accesa un loc sau un post de rezidențiat. Ministerul Finanțelor Publice asigură resursele financiare necesare școlarizării prin rezidențiat la nivelul cifrelor de școlarizare aprobate.” Astfel în urma celor două concursuri mai sus menționate numai pentru domeniul ”medicină dentară” au fost confirmați rezidenți peste 3.000 de medici stomatologi. Acest lucru s-a petrecut în condițiile în care atât absolvenții facultăților de medicină dentară, cât și absolvenții facultăților de farmacie obțin dreptul de liberă practică odată cu licența. În plus pentru domeniul medicină dentară pregătirea este condiționată de existența UNIT-urilor (scaune stomatologice), acestea fiind într-un număr limitat. În anii anteriori anului 2019, cifra de școlarizare pentru domeniul medicină dentară s-a situat intre 260 și 400 locuri/an, iar pentru domeniul farmacie cifra de școlarizare a fost de 125 - 225 locuri/an.
 
Având în vedere deficitul major de personal medical specializat, în vederea combaterii și prevenirii pandemiei de SARS-Cov2, pentru asigurarea continuității actului medical, pe perioada stării de urgență, respectiv pe perioada stării de alertă, conform prevederilor legale aplicabile s-a dispus detașarea în alte unități sanitare cu întreruperea stagiului în care se aflau pentru medicii rezidenți, mediciistomatologi rezidenți și farmaciștii rezidenți.
 

Pentru a nu afecta drepturile ce se cuvin acestor categorii profesionale, în senul în care să nu li se permită accesul pentru susținerea examenului de specialist și ulterior să nu poată obține dreptul de liberă practică în specialitatea pentru care s-au pregătit este necesară emiterea unui act normativ pentru rezolvarea situației create, din motive ce nu le pot fi imputate.
 
Medicii de medicină generală promoții anterioare anului 2005 nu pot beneficia de prevederile art.69 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, Republicată, cu modificările și completările ulterioare, în sensul de a avea acces la forme flexibile de pregătire pentru obținerea specialității de medicină de familie.
 
Există o categorie de persoane, care în mod sistematic susțin și promovează concursul de rezidențiat, efectuează pregătire 2-3 ani și susțin un nou concurs fără a finaliza nicio specialitate, astfel încât devin ”rezidenți de profesie”, beneficiază de încadrare și salarizare pentru perioade lungi, peste 10 ani fiind necesară o limitare a numărului de ani pentru care sunt suportate de la bugetul de stat cheltuielile aferente salarizării.
 
Așadar, schimbările preconizate prin acest proiect de act normativ sunt:
 
  • Accesul la examenul de specialist pentru rezidenții detașațiîn alte unități sanitare care au întrerupt stagiul în care se aflau în baza Ordinului comandantului acțiunii, pe perioada stării de urgență, respectiv a stării de alertă instituită pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de SARS-Cov2.
  • Rezolvarea situației absolvenților de medicină, promoții anterioare anului 2005, care nu dețin un titlu de specialist, fiind în prezent încadrați ca medici de medicină generală în servicii de ambulanță, UPU/SMURD, cabinete școlare etc.
  • Reducerea cheltuielilor bugetare prin reglementarea mai exactă a perioadei de finanțare de la bugetul statului a cheltuielilor de personal în scopul formării de specialiști care să ocupe posturile vacante din unitățile sanitare.
  • Creșterea calității pregătirii rezidenților de la domeniul medicină dentară și domeniul farmacie prin reducerea supraaglomerării unităților de pregătire și corelarea numărului de rezidenți cu numărul de profesori/îndrumători de formare.
  • Punerea în aplicare a politicilor privind creșterea gradului de digitalizare prin introducerea ”caietului de monitorizare” în format electronic.
  • Se realizează o ciclicitate în ceea ce privește revizuirea curriculumurilor de pregătire, în acord cu progresul științei.
  • Prin impunerea unei vârste maxime de prezentare la concursul de rezidențiat, rețeaua de asistență medicală, în primul rând cea publică, ar mai putea beneficia de serviciile medicilor specialiști, medicilor stomatologi specialiști și farmaciștilorspecialiști cel puțin un număr de ani egal cu durata medie de pregătire prin rezidențiat.
  • Să dă posibilitatea ca medicii rezidenți care nu s-au prezentat la examenul de specialistsă poată fi încadrați cu contract individual de muncă pe durata determinata de maxim un an de la finalizarea stagiului de pregătire, în funcția de medic și salarizarea corespunzătoare ultimului an de pregătire,în unități sanitare publice care înregistrează deficit major de personal, având în vedere contextual epidemiologic actual.
  • Este necesară reglementarea de urgențăa situațiilor privind schimbarea specialității pentru rezidenții pe loc care din motive obiective nu pot efectua specialitatea aleasă în urma concursului de rezidențiat.
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și


Medicii rezidenți vor primi 90 lei/oră pentru activitatea din centrele de vaccinare

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii