Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:16 19 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scoala a inceput, constructiile continua

ro

23 Oct, 2007 00:00 1388 Marime text
1193080162.jpg

Banii primiti de primarii de la Guvern insuficienti pentru finalizarea lucrarilor demarate

Executivul a decis, recent, alocarea altor 400 milioane de lei pentru lucrari de reabilitare si constructii de unitati de invatamant, in teritoriu. Ministrul de resort a specificat ca suma va intra direct in contul primariilor pentru a nu exista intarzieri. "Primarii vor trebui sa fie mai responsabili. Sper ca edilii sa stie sa cheltuiasca eficient banii pe care noi ii dam", mentiona la vremea respectiva ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei. Banii exista, sfaturi de asemenea, numai ca situatia in teritoriu lasa de dorit. Un raid facut la intamplare prin primariile judetului a confirmat ca lucrarile pentru reabilitarea unitatilor de invatamant treneaza si asta in conditiile in care vremea s-a inrautatit. Primaria Cuza Voda a primit, pana in prezent, sase miliarde lei vechi. Pe baza solicitarii inaintate Inspectoratului Scolar Judetean, pana in data de 10 noiembrie, spera sa primeasca si diferenta de 5,5 miliarde lei vechi. Primarul localitatii, Eugen Dumitru, ne-a declarat ca pana in data de 15 noiembrie anul curent extinderea scolii ar trebui finalizata. "Lucrarea prevede construirea a patru sali de curs si doua laboratoare, insa a fost realizata doar 70%", a adaugat edilul. Firma constructoare este SC Toporasu Verde si, conform graficului de executie exista o intarziere de circa doua saptamani. "Am facut o atentionare in scris, iar la prima situatie de plata pe care ne-o va inainta firma voi adauga si penalitati de 0,1%/zi", a precizat Eugen Dumitru. Totodata, el a specificat ca, in baza unui proiect elaborat anul trecut si finantat cu bani de la bugetul de stat, pe 10 octombrie s-a organizat o licitatie pentru incredintarea unei lucrari ce vizeaza construirea unei gradinite.

CJC uita sa aloce fonduri (!?)

Primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, ne-a explicat ca a solicitat Consiliului Judetean Constanta circa 20 miliarde lei vechi insa, pana acum, nu a primit nimic. "In bugetul local pe 2006 am prevazut fonduri (32 miliarde lei vechi) pentru Scoala nr.2 si am cerut alte opt miliarde pentru realizarea unui teren de sport cu instalatie de iluminat nocturna...dar, deocamdata, nimic", ne-a declarat edilul. Singura finantare venita a fost de cinci miliarde lei vechi, bani ce vor fi utilizati pentru constructia unei gradinite pentru care s-a stabilit si predat amplasamentul. "Din fondurile prevazute pentru scoala s-au cheltuit circa 22 miliarde lei, iar lucrarea e realizata 95% si este realizata de SC Rico SRL", a mentionat Mitroi. Referitor la noua gradinita, edilul a precizat ca lucrarea va fi executata de SC Adri GMV din Cernavoda. "Vechea gradinita data de peste 100 de ani. Ea a fost demolata si, pe acelasi amplasament, se ridica un imobil cu parter si etaj", a explicat edilul. Din pacate, lucrarea trebuia finalizata, insa firma constructoare va preda imobilul cu o intarziere de cel putin o luna.

Bugetul local, sursa sigura

Unitatile de invatamant din comuna 23 August si satele arondate au nevoie de fonduri importante pentru reabilitarea si modernizarea lor. Primarul Mugurel Mitrana sustine ca a primit de la stat doua miliarde lei vechi pentru modernizarea si reabilitarea scolilor din satele Dulcesti si Mosneni. "Dupa efectuarea expertizelor, s-a decis reconstructia din temelie. In situatia existenta, vom solicita alocarea diferentei de bani, suma primita fiind deja folosita", a specificat primarul comunei 23 August. El a adaugat ca, din bugetul local s-a cheltuit un miliard de lei vechi pentru igienizari si reparatii la scolile amintite anterior si la gradinitele din Dulcesti si 23 August. Pana in prezent Primaria a primit de la Guvern patru miliarde lei vechi pentru construirea unei noi gradinite in satul Dulcesti. Imobilul este realizat in procent de 80% si va avea parter plus un etaj. Lucrarea a fost castigata de SC Argus insa este executata de SC "CLS Construct". Finalizarea gradinitei este prevazuta pentru luna decembrie a anului curent, Executivul prevazand un fond total de noua miliarde lei vechi.

Abia la fundatie

Ultima primarie inclusa in raidul nostru a fost cea din Baraganu. Constantin Bentea, primarul comunei, a confirmat ca, printr-o Hotarare de Guvern, s-au alocat 12 miliarde lei vechi pentru construirea unei noi scoli cu clasele I-VIII in Baraganu. Imobilul va cuprinde patru sali de curs, doua laboratoare, cancelaria si secretariat. "Am primit patru miliarde de lei pentru proiect si lucrarea efectiva", a afirmat edilul. Lucrarea a fost castigata de SC Toporasu Verde si are ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2007. "Licitatia a fost in urma cu trei luni si, dupa stabilirea constructorului, Primaria s-a ocupat de demolarea vechiului imobil", a precizat Bentea. Pentru a economisi bani, demolarea s-a facut prin angajarea a zece localnici, salariile lor fiind suportate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Constanta (70% din salariu) si Primaria Baraganu (30% din venituri). Cum lucrarea se afla abia in faza de fundatie, sansele ca scoala sa fie terminata la termen sunt minime.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii