Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:20 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Școala din Tuzla ar putea purta numele scriitorului Stelian Filip. Vezi cum este posibil

ro

06 Jan, 2013 22:33 4519 Marime text
tuzla.jpgDirectorul școlii gimnaziale numărul 1 cu clasele I-VIII din Tuzla, Afrodita Marcoșanu, este decisă să facă în acest an noi demersuri pentru a da unității de învățământ numele scriitorului Stelian Filip, decedat în urmă cu trei ani la Tuzla.

Directoarea a precizat că atât în 2010 cât și în 2011 a făcut eforturi pentru ca acest lucru să se realizeze, însă fără sorți de izbândă. Afrodita Marcoșanu a explicat că anul școlar trecut (2011-2012), dar și acum  trei ani, Inspectoratul Școlar Județean Constanța i-a refuzat cererea motivând că scriitorul Stelian Filip nu s-a născut la Tuzla.

Anul acesta, directoarea crede că școala va dobândi titulatura dorită. Motivul? Afrodita Marcoșanu susține că legea a fost modificată, din acest an Consiliul Local fiind cel care poate lua o decizie în privința denumirii școlii, și nu Inspectoratul Școlar Județean ca până acum. Directoarea a precizat că imediat după reluarea cursurilor, ce va avea loc în data de 14 ianuarie, va iniția noi demersuri pentru ca școala din Tuzla să poarte numele scriitorului Stelian Filip. Directoarea mizează pe sprijinul Consiliului Local Tuzla, fiind de părere că membrii acestuia vor fi de acord ca școala numărul 1 din Tuzla să devină Școala Stelian Filip. „Stelian Filip a crescut în Tuzla și ne-a încântat cu scrierile sale. A fost membru al Uniunii Scriitorilor și a devenit post-mortem cetățean de onoare al comunei. Și fata sa, Viorela Filip, este o reputată cântăreață, talentată și iubită de oameni", a apreciat directorul școlii.

Afrodita Marcoșanu a menționat că dacă va reuși să dea școlii numele scriitorului Stelian Filip are în plan și introducerea unui curs opțional dedicat acestuia pentru ca elevii să afle cât mai multe detalii despre viața și opera sa.

Ce părere are primarul Constantin Micu

La rândul său, primarul comunei Tuzla, Constantin Micu, a precizat că va susține demersul directoarei astfel încât Școala numărul 1 să devină Școala Stelian Filip și crede că același lucru vor face și consilierii locali. Primarul a ținut să amintească și că scriitorul Stelian Filip este cetățean de onoare al comunei Tuzla.

Cine a fost scriitorul Stelian Filip

Scriitorul Stelian Filip, în vârstă de 85 de ani, a murit pe 2 ianuarie 2010, în comuna Tuzla, unde a şi fost înmormântat.

Poet şi prozator, Stelian Filip, s-a născut pe 18 septembrie 1924. Este tatăl cântăreţei Viorela Filip, iar mama sa, Floarea Filip, este strănepoată a poetului Octavian Goga.
Printre cele mai recente cărţi scrise de Stelian Filip se numără „Catrene... muşatesciene!" (2007), „Galaxia ochilor noştri" (2008) şi „Parodii adevărate" (2009).
Stelian Filip a fost elev al şcolii primare din Tuzla şi a urmat cursurile liceale la Constanţa şi Bucureşti. A absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii Bucureşti, susţinând o teză de licenţă pe tema operei lui Caragiale. În 1946, Stelian Filip a debutat în revista „Papagalul", iar în 1954, în revista „Tânărul scriitor".

Pe rând, a fost profesor, metodist cultural, redactor şi apoi redactor-şef în Radio-Televiziunea Română. Timp de 15 ani, scriitorul care a copilărit pe meleaguri dobrogene a reprezentat România în oficiul internaţional de radio şi televiziune.
Opera lui Stelian Filip însumează 19 volume, dintre care ultimul, o antologie a creaţiei sale, „Fabuliada", apărută în 2009, la Editura Eminescu.
Printre ultimele cărţi scrise de Stelian Filip se numără şi „Catrene... muşatesciene!" (2007), „Galaxia ochilor noştri" (2008) şi „Parodii adevărate" (2009). Stelian Filp se înscrie în rândul marilor poeţi satirici contemporani.
La un an de la moartea scriitorului a devenit cetăţean de onoare al comunei Tuzla, prilej cu care mai marii comunei au promis că şcoala din localitate îi va purta numele.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii