Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale Constanța Voluntariatul - lecții de viață și implicare pentru viitorii maiștri militari de marină (FOTO)
Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale Constanța: Voluntariatul - lecții de viață și implicare- Voluntariatul schimbă destine și nu doar pe cele ale oamenilor aflați într-o oarecare necesitate sau ale diverselor comunități, în general, ci și pe ale voluntarilor în sine.
Astfel de povești au ascultat elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale miercuri, 4 decembrie, în contextul întâlnirii pe care au avut-o cu reprezentanții a trei organizații de voluntariat din Constanța.
Activitatea a fost organizată special pentru elevii militari de președintele Comitetului Național Român pentru Drepturile Copilului - filiala Constanța, Liana Naum, cu prilejul Zilei Internaționale a Voluntarului, marcată în fiecare an pe 5 decembrie.
Alături de Liana Naum, o veche prietenă a Forțelor Navale Române, la întâlnirea cu cei aproape 200 de viitori maiștri militari au dat curs invitației Mihaela Căruțașu, reprezentanta organizației Împreună pentru Viitor Constanța, Sebastian Trăistaru și Daria Enache, amândoi reprezentând Asociația pentru Promovarea Egalității între Tineri - ADAPTO.
Cuvântul din deschidere i-a aparținut comandantului Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, comandorul Valentin Nae, care a subliniat tradiția, dar și importanța implicării elevilor militari în activități de voluntariat, ca parte a relației cu comunitatea.
„Activitățile de voluntariat la care am luat parte alături de organizația doamnei Naum sau pe care le-am coordonat din partea Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale m-au făcut să înțeleg mai bine societatea în care trăim, necesitățile ei, dar și cât de important este ajutorul necondiționat pe care îl oferim altora. Am reușit s-o implic și pe fiica mea în aceste activități pe care le desfășuram cu elevii militari și pot să vă mărturisesc faptul că, ani mai târziu, acea experiență acumulată de copil i-a fost foarte folositoare”, a dezvăluit comandorul Valentin Nae.
Prima prezentare din cadrul simpozionului a fost susținută de Mihaela Căruțașu, o imagine și o voce pregnantă în peisajul activităților de voluntariat care se desfășoară în județul Constanța. Aceasta le-a împărtășit elevilor povestea propriului parcurs de la un om obișnuit la cel de voluntar și, ulterior, coordonator de voluntari. Mihaela Căruțașu este unul dintre acei oameni care au reușit să aducă bucurie în multe suflete prin proiecte dedicate în special persoanelor cu dizabilități sau lipsite de posibilități materiale.
Ideile sale, pasiunea și determinarea de a lupta pentru anumite cauze au făcut ca zeci de copii din județele Constanța și Tulcea să ajungă să pășească pe plajele litoralului românesc și să se bălăcească în apa mării, pentru prima dată, chiar dacă locuiesc la doar câteva zeci sau o sută și un pic de kilometri de orașele de pe coasta Mării Negre. Datorită voluntarilor Împreună pentru Viitor Constanța, alte câteva zeci de copii au primit împăcarea sufletească de a putea merge iarna la școală nu în papuci scâlciați și șosete cârpite, ci așa cum se cuvine, cu ghete noi și călduroase și cu haine pe măsura vârstei lor nepurtate de altcineva înainte.
De la emoția trezită de poveștile adevărate relatate de Mihaela Căruțașu, ștafeta a fost preluată de cei doi tineri din cadrul asociației ADAPTO. Sebastian are 37 de ani, este programator de profesie, dar a îmbrățișat voluntariatul ca pe un răspuns la vocația de a ajuta oameni, de a fi de folos comunității și altfel decât din fața unui computer. Colega lui, Daria, are doar 22 de ani, dar vorbește despre voluntariat cu o pasiune extraordinară.
Dincolo de istoricul faptelor bune făcute pentru alții, voluntarii constănțeni le-au mărturisit elevilor militari că una dintre cele mai relevante lecții pe care le predă voluntariatul practicanților săi este cea a comunicării, a curajului de a-ți găsi propria voce și de a o folosi apoi pentru a face bine.
Tot despre vindecarea de tracul vorbitului în public a fost și povestea maistrului militar clasa a II-a Cătălin Ghiță, din cadrul Divizionului 146 Nave Minare-Deminare. În 2010, când era încă elev în anul II la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, m.m. II Cătălin Ghiță a devenit primul „Voluntar al Anului”, în uniformă militară, premiat în Gala Voluntarului din acel an. A fost răsplata pe care Comitetul Național Român pentru Drepturile Copilului Constanța a considerat că o merită Cătălin Ghiță pentru entuziasmul deosebit arătat în cadru activităților desfășurate în comun cu Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, în acel an.
Aproximativ 15 ani mai târziu, distincțiile au tot curs pentru instituția de învățământ postliceal militar de marină, pentru elevii și absolvenții săi, tot ca recunoaștere a meritelor în implicarea serioasă în activități dedicate, în special, voluntariatului pentru protejarea și conservarea mediului.
Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale a făcut o reală misiune din angajamentul de a propaga importanța ecologiei și ocrotirii naturii, adesea utilizând exemple practice. Nu de puține ori, elevii militari s-au mobilizat pentru strângerea deșeurilor care mânjeau aspectul idilic al plajelor în extrasezon, dar mai important decât atât, riscau ca, purtate de vânt, să ajungă în mediul marin.
Cu sprijinul CNRDC Constanța, voluntari specializați în cercetarea mediului acvatic susțin prezentări și îi ajută astfel pe elevii militari să înțeleagă, din punct de vedere științific, cu argumente, cât de fragile și vulnerabile sunt ecosistemele marine și cât de crucială este implicarea marinarilor pentru grija față de sursa de oxigen a planetei reprezentată de mări și oceane.
Pentru anul 2025, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale își asumă, mai departe, angajamentul de a se implica activ în viața comunității prin diverse acțiuni de voluntariat, proprii sau în colaborare cu asociații de fapte bune din România.
Citește și:
Forțele Navale Române și elevii școlilor militare, prezenți la Parada de 1 Decembrie, pentru a omagia Ziua Națională a României
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp