Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:57 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şcoala Populară de Arte, în pericol! Nereguli constatate pe Primăria Constanţa la imobilul deţinut de Eden SRL şi închiriat de SPIT (document+galerie foto)

ro

25 Feb, 2017 00:00 7438 Marime text
Pe data de 27 ianuarie, cotidianul ZIUA de Constanţa a publicat articolul „O mie de cursanţi vin lunar la ore. Cine este responsabil de starea în care a ajuns sediul Şcolii Populare de Arte din Constanţa? (galerie foto)“, în care am prezentat situaţia Şcolii Populare de Arte din cadrul Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Theodor Burada“, de pe bulevardul Tomis, obiectiv care este în pericol.

Pereţii clădirii în care funcţionează Şcoala Populară de Arte, clădire de patrimoniu clasa B, au început să se crape. Iar crăpăturile sunt tot mai mari. Imobilul de pe bulevardul Tomis în care funcţionează Şcoala Populară de Arte a fost construit în anul 1937. 
În cursul zilei de ieri, am vizitat, iarăşi, Şcoala Populară de Arte din Constanţa, unde am avut neplăcuta surpriză să constatăm că starea pereţilor s-a agravat. „A venit inginerul structuralist, care a dat nota de constatare şi au fost montate aceste schele. Pereţii s-au fisurat mai tare din cauza greutăţii mastodontului de alături. Inginerul structuralist a vrut sa decoperteze, să vadă cum sunt grinzile. Sunt aproape distruse“, a declarat directorul Şcolii Populare de Arte, Doina Voivozeanu, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa.
 
Mai mult, aceasta ne-a comunicat că, recent, a primit o adresă de la Primăria Constanţa, în care se precizează că „în construcţia imobilului de lângă clădirea-monument nu s-a respectat proiectul iniţial aprobat“.
 
„Această clădire nici nu trebuia să se apropie de noi. În construcţia imobilului de lângă clădirea-monument nu s-a respectat proiectul iniţial aprobat. Până se rezolvă situaţia clădirii şcolii, noi trebuie să fim mutaţi de aici. Reabilitarea ar dura câţiva ani. Avem 13 săli de curs şi trei birouri. Partea proastă este că CJC nu prea are spaţii disponibile să ne mute pe noi“, ne-a spus Doina Voivozeanu. 

Iată răspunsul Primăriei Constanţa adresat Centrului Cultural Judeţean „Teodor Burada“! 

„Urmare a sesizării dvs., înregistrata la Primăria Constanţa, vă comunicăm faptul că, în urma controlului efectuat la imobilul situat în municipiul Constanţa, bulevardul Tomis nr. 112, proprietar Eden SRL, s-a constatat executarea de lucrări de construcţii fără a deţine autorizaţie de construire, necesară conform prevederilor Legii nr. 50/1991, republicată, constând în: la parter - desfiinţare anexă în suprafaţă de 10 mp pe latura de NE, creare spaţiu în suprafaţă de aproximativ 8 mp pe latura de NE prin închidere cu tâmplărie PVC şi geam termopan sub balconul de la etajul 1, extinderea balconului de la etajul 2 cu aproximativ 4 mp pe latura de NE. În consecinţă, societăţii Eden SRL i s-a întocmit proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, în conformitate cu prevederile Legii 50/19901, republicată, cu dispunerea următoarele măsuri: oprirea executării lucrărilor de construcţii de la comunicarea procesului-verbal, obţinerea autorizaţiei de construire de la comunicarea procesului-verbal. În caz contrar, aducerea imobilului la starea iniţială, în termen de 30 de zile de la expirarea termenului stabilit. Totodată, vă îndrumăm să solicitaţi o expertiză tehnică cu privire la siguranţa şi cauzele ce au dus la scăderea gradului de siguranţă al imobilului situat în Constanţa, bulevardul Tomis 110, precum şi sesizarea instanţei de judecată, în vederea rezolvării unor astfel de diferende“.

Cum a început totul

„În primele zile ale anului, într-o sâmbătă, femeia de serviciu a simţit că imobilul s-a mişcat, apoi s-a auzit o trosnitură, iar pereţii s-au crăpat. Am făcut demersuri pentru o expertiză tehnică. Din ceea ce am discutat cu specialiştii, am înţeles că se poate rezolva această problemă. Se poate injecta beton în fundaţia clădirii. Deocamdată, nu ne sunt puse vieţile în pericol“, declara, în luna ianuarie, Doina Voivozeanu.
 
Tot ea a precizat că de vină ar fi clădirea de alături, care pune presiune pe teren. „Am înţeles că fundaţia imobilului de alături e făcută pe piloni. Dar nu s-a asigurat o subzidire pentru clădirea noastră“, a mai spus directorul Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Theodor Burada“.
 
De asemenea, Doina Voivozeanu a declarat că au fost luate deja probe pentru expertiza de umiditate. „Pentru stabilizarea fundaţiei, va trebui să facem o procedură de achiziţie publică. Specialiştii, geotehnicienii pe care i-am invitat la faţa locului au spus că se poate rezolva situaţia prin injectarea de beton în fundaţia clădirii. Important este că starea în care se află acum imobilul în care funcţionăm nu ne pune în pericol viaţa. Lunar, pe la noi trec în jur de o mie de cursanţi“, a mai spus directorul Voivozeanu. „Cum au putut obţine autorizările de la Direcţia de Patrimoniu, mai ales că suntem într-o zonă protejată? Fiind clădirea istorică alături, cum se poate aproba P+5? Cei care au dat aprobări acum se feresc să dea soluţii, pentru că ştiu că povestea este în neregulă. În sediul Şcolii Populare de Arte de pe bulevardul Tomis se ţin cursurile de artă muzicală, arte vizuale, design vestimentar şi decoraţiuni interioare“, a menţionat Doina Voivozeanu.
 
Şcoala Populară de Arte de pe bulevardul Tomis este situată chiar lângă clădirea în care s-a mutat anul trecut SPIT Constanţa. Aşa cum prezenta cotidianul ZIUA de Constanţa în ediţia din 5 mai 2015, imobilul în care s-a mutat SPIT Constanţa a fost ridicat pe un fost teren al RAEDPP-ului, vândut lui Marius Tărcatu. Clădirea de P+5 etaje care a fost construită lângă Şcoala Populară de Artă Constanţa aparţine firmei Eden SRL, al cărei asociat unic şi administrator este Neculai Beciu.

Povestea imobilului de pe bulevardul Tomis 112 

În ediţia din 5 mai 2015, cotidianul ZIUA de Constanţa a publicat articolul „Pe un fost teren al RAEDPP-ului vândut lui Marius Tărcatu. Imobilul ridicat de Eden SRL pe Tomis va suferi noi recompartimentări“. În articolul respectiv, relatam că societatea Eden SRL continuă construcţia imobilului cu trei etaje pe bulevardul Tomis nr. 112. În februarie 2010, Iani Beciu a obţinut de la Primăria Constanţa autorizaţie pentru construire imobil S+P+4/5E - spaţii comerciale, birouri şi locuinţe, pe bulevardul Tomis 112. Iar în anul 2015, pe data de 8 mai, Eden SRL a obţinut de la Primăria Constanţa Autorizaţia de construire nr. 771 pentru „Modificare proiect autorizat cu AC nr. 299/26.02.2010 şi nr. 543/29.04.2014 - Construire imobil S+P+4/5E, spaţii comerciale, birouri şi locuinţe, repoziţionare scară şi lift, recompartimentări interioare şi modificări faţade“.

Despre Eden SRL 

Potrivit Registrului Comerţului, firma Eden SRL a fost înfiinţată în anul 1991 şi are sediul social în municipiul Constanţa. Are un capital social subscris de 3.010 lei, integral vărsat, compus din 301 părţi sociale. Asociat unic este Neculai Beciu, născut pe 17.02.1950, în Ceamurlia de Sus, Tulcea. Tot el este şi administratorul firmei, care se ocupă de închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.

De la RAEDPP la Tărcatu, apoi la Beciu

Iată cum a intrat Eden-ul lui Beciu în posesia terenului de pe bulevardul Tomis 112. Pe 30 noiembrie 2004, prin contractul nr. 2019, Marius şi Corina Tărcatu îi vând lui Cristian Eduard Ionescu, din Bucureşti, un teren de 485,32 mp, situat pe bulevardul Tomis nr. 112, plus construcţiile aferente, patru la număr, cu o suprafaţă totală de 269,60 mp. Preţul vânzării a fost de 22.500 de euro. Un an mai târziu, pe 27 decembrie 2005, contractul 2.031 consfinţeşte o nouă vânzare a terenului de pe bulevardul Tomis 112. De această dată, pământul ajunge de la Cristian Eduard şi Cristina Nicoleta Ionescu la Vasile Neagu. Preţul: 39.000 de euro, cu 6.500 de euro mai mult decât îi dăduse Ionescu lui Tărcatu. Nici Neagu n-a ţinut terenul prea mult. Prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 1.252, din 16 iunie 2007, Vasile Neagu îi dă terenul lui Iani Beciu, asociat în SC Bianis SRL, pentru 200.000 de euro. Profit record: 161.000 de euro!
 

Sursa foto: ZIUA de Constanta
 
Citeşte şi:
 
O mie de cursanţi vin lunar la ore Cine este responsabil de starea în care a ajuns sediul Şcolii Populare de Arte din Constanţa? (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii