Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:12 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scolile cu mai putin de 30 de elevi nu pot primi bani pentru reparatii

ro

16 Apr, 2003 00:00 899 Marime text

Proiecte de reabilitare conditionate

Ministerul Educatiei si Cercetarii a demarat alte trei proiecte pentru reabilitarea scolilor si liceelor * Vor fi incluse in programe 11 institutii din zonele urbane si 68 din cele rurale * Aceste proiecte sunt conditionate de numarul de elevi * Costurile pentru a repara o scoala in care invata sapte-opt elevi sunt foarte mari * Din cele 54 de propuneri ale Inspectoratului Scolar Judetean Constanta au fost aprobate 30, restul neindeplinind conditia ministerului * Printre scolile care vor fi incluse in acest ultim program se numara cele de la Urluia, Zorile, Vartop, Vlahi, Casicea, Faurei, Conacu, Tariverde, Stupina, Valeni * Pentru punerea in practica a proiectului, in cazul scolii de la Fantana Mare va fi nevoie sa fie captat un izvor, iar la Miorita se cauta solutii pentru ca terenul nu permite forarea unor puturi

In acest an vor fi demarate trei proiecte noi de reabilitare a scolilor din zonele rurale si urbane. In primul program de reabilitare a scolilor din zona urbana au fost propuse de catre Inspectoratul Scolar Judetean sa fie incluse 11 unitati scolare. Bugetul pentru acest program se ridica la aproximativ 180 de milioane de dolari pentru toate scolile si liceele din tara care vor intra in prima etapa, el urmand sa fie finantat de Banca Europeana de Investitii si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) si va urmari, in principal, dotarea scolilor si laboratoarelor. Silica Rosculet, coordonatorul judetean al programelor amintite, a declarat ca in luna iulie se vor aproba propunerile, dupa care se va organiza o licitatie pentru alegerea firmei care se ocupa de punerea in practica a proiectului, iar in luna martie 2004 vor fi incepute reparatiile. Dintre cele 11 propuneri doua sunt gradinite, patru scoli generale si cinci licee. Astfel, vor fi inaintate cereri pentru reabilitarea cladirilor gradinitelor 58 si 56, ale scolilor 5, 11, 13 si 20, a Colegiului National "Mircea cel Batran", a Liceului Teoretic din Negru Voda, a Colegiului Comercial "Carol I", a Grupului Scolar Cooperatist si a Colegiului Pedagogic National "Constantin Bratescu". Acesta din urma va fi inclus in cea de-a doua parte a programului, deoarece cladirea este una de patrimoniu. Un alt program de reabilitare, de data aceasta a scolilor din zona rurala, va include 35 de unitati. Proiectul se bucura de sprijinul Bancii Mondiale, valoarea acestuia ridicandu-se la 60 de milioane de dolari si vizeaza, in primul rand, pregatirea cadrelor didactice, imbunatatirea bazei materiale a scolilor si realizarea unor proiecte educative in colaborare cu comunitatea locala. De asemenea, se are in vedere inlocuirea in toate scolile si liceele din zona rurala a sobelor cu microcentrale proprii.

Utilitati pentru scolile de la tara

Inspectoratul Scolar Judetean va demara, cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii, un program pentru utilitati care va urmari repararea grupurilor sanitare si forarea unor puturi la scolile de la tara. Printre scolile care vor fi incluse in acest ultim program se numara cele de la Urluia, Zorile, Vartop, Vlahi, Casicea, Faurei, Conacu, Tariverde, Stupina, Valeni, Closca, Olteni, Tufani si Padureni. Pentru punerea in practica a proiectului, in cazul scolii de la Fantana Mare va fi nevoie sa fie captat un izvor, iar la Miorita se cauta solutii pentru ca terenul nu permite forarea unor puturi. Se asteapta ca proiectul sa fie demarat din luna iulie. Coordonatorul proiectului, Silica Rosculet, a precizat ca, initial, pentru programul de utilitati s-au propus 54 de scoli din zonele rurale, insa au fost aprobate doar 30. Motivul pentru care Ministerul Educatiei nu a aprobat includerea acestora in proiect este numarul mic de elevi care invata in scolile respective. "Nu au fost aprobate propunerile cu scoli care au sapte-opt elevi, deoarece costurile pentru reparatii raportate la fiecare scolar erau foarte mari", a explicat coordonatorul. Conditia ca o unitate scolara sa beneficieze de un astfel de proiect este ca numarul elevilor sa fie cel putin 30.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii