Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:32 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se alege praful de Meconst

ro

29 Mar, 2005 00:00 1627 Marime text

Concediu fara plata la ordin

Odata cu intrarea pe rol a dosarului privind instituirea procedurii de intrare in reorganizare si lichidare judiciara instituita in dosarul 4763/com/2004 pentru Meconst, actualmente SC Steel Works SA, au inceput si problemele * Mai multi angajati au intrat in concediu fara plata, fiind pusi sa semneze niste cereri in acest sens * Primii au intrat in "fara plata" la 28 februarie si de atunci tot asa, prin rotatie * De doua sau trei chenzine, personalul nu si-a primit decat o parte din salariu, si nu se stie daca si-l vor mai primi vreodata intreg * Angajatii sunt speriati ca de la 1 aprilie vor intra in somaj si altii, dar temerea lor este ca nu vor primi nici un fel de ajutor financiar nici de la societate, nici de la stat * Cei care au plecat pe 28 februarie din firma tot bat drumurile de la AJOFM la Meconst si inapoi, fara sa-i poata lamuri cineva cum isi vor primi drepturile pe care li se cuvin * Acum doua saptamani, Nicolae Mocanu, liderul sindicatului, i-a convocat pe omologii sai mai mici din sectii pentru a-i face sa priceapa ca "pana la solutionarea problemelor, oamenii trebuie sa intre in concediu fara plata" * Ca un paradox, aceste discutii aveau loc, parte din ele, chiar in perioada in care sindicalistii din intreaga tara erau chemati sa participe la mitingul impotriva Codului Muncii, pentru a nu fi disponibilizati abuziv de catre patronat * Trimiterile in libere, fara salariu, par sa se lege de faptul ca Meconst, firma fratilor Gheorghe si Dumitru Martin, a intrat in procedura de lichidare judiciara * Aproape 70 de agenti economici si institutii ale statului s-au inscris la masa credala cu sume cuprinse intre cateva miliarde de lei si cateva sute de mii de dolari * Cele mai mari datorii, Meconst le are catre bugetul general consolidat, reprezentand impozite sau asigurari sociale, in valoare totala de 28,77 miliarde lei * De asemenea, societatea mai are o datorie de 324.634,23 de dolari catre Autoritatea de Valorificare a Activelor Bancare * Singura speranta a angajatilor este sindicatul, dar liderul lor este mana dreapta a patronatului

De cateva zile, angajatii societatii comerciale Meconst nu-si mai gasesc linistea, mai ales dupa ce, prin rotatie, acestia au intrat in concediu fara plata, probabil din cauza problemelor financiare in care se afla SC Steel Works SA, cum este mai pompos botezata acum firma. Primii oameni au intrat intr-un asa numit concediu fara plata din data de 28 februarie si de atunci tot asa, prin rotatie, nu vin la munca, desigur fara bani. Oamenii sunt nemultumiti si pentru faptul ca au fost pusi sa semneze niste hartii in care scria ca, de buna voie si nesiliti de nimeni intra in libere, ca si cum nu ar avea nevoie de bani, sau ar avea cine stie ce probleme. Tot ei mai spun ca, de doua sau trei chenzine, nu si-au primit decat o parte din salariu, si nu stiu daca si-l vor mai primi vreodata intreg. Se vorbeste ca de la 1 aprilie vor intra in somaj alti oameni, dar temerea lor este ca nu vor primi nici un fel de ajutor financiar nici de la societate, dar nici de la stat. Cei care au plecat pe 28 februarie din firma tot bat drumurile de la AJOFM la Meconst, si inapoi, fara sa-i poata lamuri cineva, in legatura cu drepturile pe care urmeaza sa si le primeasca. In acest timp, la somaj sunt inregistrate doar patru dosare ale fostilor angajati ai Meconst-ului. In urma cu vreo doua saptamani, la sediul sindicatului a fost zarva mare, dupa ce liderul Nicolae Mocanu i-a convocat pe omologii sai mai mici din sectii pentru a-i face sa priceapa ca "pana la solutionarea problemelor, oamenii trebuie sa intre in concediu fara plata". Ca un paradox, aceste discutii aveau loc, parte din ele, chiar in perioada in care sindicalistii din intreaga tara erau chemati sa participe la mitingul impotriva Codului Muncii, pentru a nu fi disponibilizati abuziv de catre patronat. Marea majoritate a angajatilor au refuzat sa participe la protest, atata timp cat au necazuri cu patronatul. Oamenii mai spun ca, in cererile de concediu fara plata era initial trecuta data de 31 aprilie, pentru ca ulterior sa fie modificata in 31 martie. In prezent, la Meconst mai lucreaza circa 30 de oameni, dintre care o parte lacatusi, cazangii, dar si din randul personalului tehnic si administrativ, fara sa aiba vreunul garantia ca va fi platit.

Nimic nu este intamplator

Toate aceste trimiteri in libere, fara salariu, par sa se lege de faptul ca Meconst, firma fratilor Gheorghe si Dumitru Martin, a intrat in procedura de lichidare judiciara. Aproape 70 de agenti economici si institutii ale statului s-au inscris la masa credala cu sume cuprinse intre cateva miliarde de lei, si cateva sute de mii de dolari. Mai exista si creditori cu cateva milioane care incearca sa-si recupereze banii.Procedura a fost deschisa de administratorul judiciar al SC Steel Works SA, fosta Meconst SA, pe rolul Tribunalului Comercial Constanta aflandu-se, pentru solutionare, dosarul 4763/com/2004.Cele mai mari datorii SC Meconst SA le are catre bugetul general consolidat, reprezentand impozite sau asigurari sociale, in valoare totala de 28,77 miliarde lei. De asemenea, societatea mai are o datorie de 324.634,23 de dolari catre Autoritatea de Valorificare a Activelor Bancare, care a obtinut competente in a recupera de la cei mai importanti debitori ai caselor de asigurari creantele cele mai insemnate privind contributiile asigurarilor de sanatate.De asemenea, Meconst mai are datorii de 1,3 miliarde de lei catre nou creata Autoritate de Valorificare a Activelor Statului, realizata prin unirea APAPS cu AVAB in cursul anului trecut, creantele provenind din fonduri de investitii pentru restructurare acordate in mai multe transe, debite nerecuperate din dividendele suplimentare ale societatii.Aker Tulcea SA a depus cerere de declarare si inscriere pe tabloul creditorilor SC Meconst SA pentru a-si recupera peste un miliard de lei cu titlul de pret, la care se adauga 94,9 milioane lei, reprezentand dobanzi bancare legale si 31,4 milioane lei, actualizarea datoriei cu rata inflatiei. SC Omikron SRL Constanta este inregistrata cu cerere de interventie in interes propriu in vederea deschiderii procedurii de reorganizare judiciara si faliment a SC Meconst SA pentru suma de 233,5 milioane lei reprezentand contravaloarea unor livrari de marfa. SC Kober SRL, din comuna Turturesti-Girov, judetul Neamt, a facut cerere de admitere a creantei de 795,3 milioane lei, pe care societatea Meconst SA se obliga s-o achite in urma unui contract numarul 50/2003 pentru livrare de produse chimice. Din urma vine si Santierul Naval Carsinav SA din Harsova care solicita recuperarea a 436,5 milioane lei, reprezentand contravaloarea unor lucrari de sudura efectuate in perioada 20 octombrie 2003-19 ianuarie 2004. Meconst mai are datorii si catre SC Comat SA- 99,3 milioane lei, SC Sorena SA -5,5 milioane lei, CN CF "Caile Ferate Romane"- Constanta - 27,6 milioane lei, SC Proserv SRV SRL Constanta- 99,2 milioane lei, SC Pano Pano SRL- 2860 dolari. Lista poate fi completata cu firmele SC SAS Servcom SRL Navodari cu 161,3 milioane lei, Spectrix ENG SRL Constanta cu 87 milioane lei si bine cunoscuta societate comerciala Polaris M Holding SRL cu 327 milioane lei, reprezentand servicii de salubrizare efectuate, dar neachitate.

Dupa noi, potopul

Privatizarea SC Meconst, fosta Intreprinderea Mecanica Navala, a inceput in anul 2000, cand la licitatia organizata de FPS au participat doua firme, una dintre acestea fiind G&T Consulting, un joint-venture constituit prin asociere intre doua firme ale acelorasi proprietari.Avand un capital social de aproape 30 de miliarde de lei si cu datorii de circa 15 miliarde de lei la diverse bugete, Meconst a fost cumparata la vremea respectiva cu numai sase miliarde de lei.Fabrica a fost pusa repede pe chituci, fiind dezafectate si vandute ca fier vechi o multime de mijloace fixe. Turnatoria de modele usor fuzibile, una dintre cele mai moderne din tara si singura din zona, si-a gasit sfarsitul rapid. La fel a patit si Instalatia de Tratare prin Nitrurare-una dintre cele mai moderne din Romania. A mai fost dezafectata si vanduta la fier vechi intreaga instalatie de acoperiri metalice, cea mai mare de acest fel din zona.Astazi, in fosta hala, sunt tinute autogunoierele societatii Polaris, firma de salubritate a municipiului Constanta, proprietate tot a fratilor Martin. Sectia de Turnatorie fonta, care functiona in regim de foc continuu, nu a lucrat mai mult de o luna de la preluarea societatii. In aceasta sectie au fost fabricati de-a lungul anilor - dupa autorizari extrem de dure ale Autoritatii Feroviare Romane - aproape un milion de saboti de frana pentru locomotive si vagoane. De asemenea, tot aici se fabricau anual circa 30 de mii de saboti pentru export Iordania, ulterior si pentru Siria.

Sindicalistul, omul de casa al fratilor Martin

In sprijinul angajatilor nu sare nimeni sa-i apere, pentru ca nu are cine. Nicolae Mocanu este liderul Sindicatului Liber Meconst de mai multa vreme. Implicat in majoritatea marilor scandaluri care au avut loc in cadrul societatii, acesta a contribuit din plin la schimbarea fostului director Dragos Ranca, cu care era bun prieten. El este si artizanul sindical al sprijinirii fratilor Dumitru si Gheorghe Martin in preluarea si aducerea de la stadiul de societate viabila intr-una falimentara a societatii Meconst. Cu ajutorul sau, ca lider de sindicat, au fost dati afara oameni, unii dintre ei foarte buni profesionisti, fiind pastrati doar cei aserviti sindicatului sau patronatului. La trecerea multora dintre angajati in somaj, Mocanu nu a mai tinut cont nici ca acestia l-au ajutat candva in instalarea fratilor Martin la carma societatii, dar nici de situatia grea a unora dintre concediati. El are aproape de el o mica masa de manevra cu care se deplaseaza la diverse proteste unde patronatul are interese. De la sedintele PSD la adunari publice unde se discuta probleme legate de impact asupra mediului, oriunde este nevoie de pus presiune asupra "dusmanului de clasa". Pentru toate acestea, dar si pentru altele asupra carora vom reveni, Nicolae Mocanu a fost inzestrat cu o masina de lux, de culoare neagra, marca Hyundai cu numarul de inmatriculare CT 21 MNC, care a fost condusa de fostul director Dragos Ranca, fostul sau prieten, si actual dusman de moarte.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii