Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:56 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se anunță o vară de foc în Europa. Vara anului 2024 ar putea bate recordurile de temperaturi ridicate

ro

28 May, 2024 16:46 1724 Marime text


Sursa foto: Google Maps



 
  • Europa se pregătește pentru primul val de căldură din această vară, în timp ce Germania și țările nordice vor avea parte de temperaturi neobișnuit de ridicate săptămâna viitoare. Tranziția de la fenomenul El Nino către fenomenul La Nina va genera o ”cupolă de foc” asupra Europei, iar vara anului 2024 ar putea bate recordurile de temperaturi.

O mulțime de factori diferiți influențează vremea schimbătoare a Europei. În prezent, lumea se află într-o fază de tranziție între fenomenele climatice El Niño și La Niña, de exemplu, care este „crucială” pentru determinarea modelelor de vreme și temperatură la nivel global, conform știripesurse.ro

Se preconizează că vom rămâne în această fază neutră cel puțin până la începutul verii, dar efectele fenomenului El Niño sunt încă în desfășurare.

„În ultimele luni, temperaturile aerului și ale oceanelor sunt încă astronomic de ridicate. Ele încă persistă", spune Green.

În ciuda faptului că El Niño este definit ca fiind temperaturi de la suprafața mării peste medie și creșterea precipitațiilor în zona centrală și estică a Oceanului Pacific tropical, acesta are efecte globale.

Am avut 11 luni consecutive de căldură record, iar temperaturile de la suprafața mării în Atlanticul de Nord au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.
Îngrijorare în toată EuropaRiscul de valuri de căldură la Jocurile Olimpice de la Paris i-a făcut pe organizatori să se îngrijoreze în privința siguranței sportivilor. Spania se pregătește pentru o nouă vară caniculară, lansând o nouă hartă pentru a ajuta la o predicție mai precisă a valurilor de căldură. Orașele de pe întregul continent se pregătesc cu adaptări pentru căldura extremă.

Când vine vorba de valuri de căldură sau de fenomene meteorologice extreme individuale, nimeni nu are un glob de cristal. Dar vremea din trecut poate oferi câteva indicii meteorologilor.

„Este incredibil de dificil să prezici cu exactitate cum va fi vremea cu câteva luni înainte, ca să nu mai vorbim de săptămâni și uneori de zile”, spune Tamsin Green, meteorolog la serviciul de prognoză Weather & Radar.



Acest lucru se datorează faptului că vremea în Europa este extrem de schimbătoare, cu nenumărați factori de influență diferiți.

Cu toate acestea, meteorologii pot analiza modelele și datele meteorologice pentru a găsi tendințe generale - inclusiv mediile lunare ale temperaturilor. În prezent, se pare că lunile iunie, iulie și august au o tendință peste medie în ceea ce privește temperatura, potrivit lui Green.
Vremea pe continent variază și ea, ceea ce face dificil de prezis unde ar putea lovi o „vară fierbinte”. Green spune că este posibil să existe puncte fierbinți în sudul și estul Europei.

Europa de Vest ar putea înregistra precipitații medii în iunie, apoi precipitații peste medie în sudul Europei în iulie, dar condiții mai uscate în est. În august, adaugă ea, este posibil să fie mai uscat și mai așezat pentru o mare parte a continentului.

Temperaturile în Europa cresc vertiginos


Din 1991, temperaturile în Europa au crescut de 2 ori mai mult decât media globală, potrivit datelor recente ale Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) și ale agenției climatice europene Copernicus (C3S). Continentul „nu face excepție” în ceea ce privește consecințele schimbărilor climatice, ambele agenții avertizând că Europa trebuie să facă mai mult pentru a-și reduce emisiile și pentru a renunța la combustibilii fosili.

23 dintre cele mai severe 30 de valuri de căldură de pe continent au avut loc începând cu anul 2000, iar cinci dintre acestea au avut loc în ultimii trei ani.
Cea mai recentă medie pe cinci ani arată că temperaturile din Europa au depășit cu 2,3 grade Celsius nivelurile din perioada preindustrială, față de 1,3 grade Celsius la nivel global.

„În ciuda modului în care ar putea evolua previziunile, tendințele de creștere a temperaturilor globale sunt de netăgăduit”.

 
 
 Citește și
Avertizare meteo! Mai multe județe din țară, sub cod galben de furtună, ploi și grindină
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii