Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:09 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se apropie vacanța. Atenție la fraude în online!

ro

17 Jun, 2024 19:35 707 Marime text
Sursa foto: Pexels





Atacatorii din online au devenit atât de iscusiți, încât au început să fure conturile hotelurilor și să trimită mesaje false din partea lor, pentru a-i convinge pe clienți să le dea datele cardului sau chiar bani, conform știripesurse.ro.

„Vine perioada vacanțelor, dar atacatorii, spre deosebire de unii dintre noi, nu-și au liber, de aceea vor încerca să exploateze această nevoie a noastră de a rezerva, de exemplu, anumite vacanțe online sau unități de cazare online și vizează inclusiv platformele acestea de tip booking.
 
Există posibilitatea să fie și niște hoteluri inexistente, unități de cazare inexistente, deci trebuie să fim atenți și la chestia asta, să facem o minimă documentare. Momentul în care ne rezervăm vacanța în mediul online, dar și posibilitatea ca un cont al unei astfel de unități de cazare să fi fost compromis printr-un atac de tip fishing și ulterior atacatorii, folosindu-se de acel cont, să scrie utilizatorilor care au făcut deja o rezervare că este nevoie să facă o plată.
Plata este minimală, da, poate doar un avans important pentru ei, să colecteze datele de card și de aceea ne vor transmite de cele mai multe ori un link în acel mesaj, așa cum avem și în acest exemplu”, a precizat, la Pro Tv, Mihai Rotariu, directoratul N ațional de Securitate Cibernetică.

 
 
Pățania unui român care a crezut că plătește hotelul

Un român a fost victima unei astfel de fraude.

„Este un mesaj primit de la o victimă, da, care din păcate, a pierdut bani astfel și asta zice, pare un mesaj real, de la hotelul respectiv. Uite, intră pe acest link. Este unul dintre scenarii. Sigur că da.
Două elemente aș aș sublinia din acest mesaj în primul rând urgența, este nevoie să-ți validezi sau să oferi o anumită plată, altfel nu vei mai beneficia de rezervare. Și totodată, acel link despre care vorbeam, pe care, desigur, trebuie să-l verificăm înainte de a-l accesa.
Dar trebuie să știm, totodată, că aceasta nu este o practică în cazul acestor platforme de rezervare online, pentru că tu ai un card anexat de cele mai multe ori contului tău se vor lua automat bani de pe card sau vei plăti un avans, ori vei plăti chiar la unitatea de cazare. Sub nicio formă nu vei primi un link într-un astfel de mesaj de la proprietari.”, a explicat irectoratul Național de Securitate Cibernetică.

 
Păgubitul a povestit cum a fost păcălit.

„La câteva zile după ce am rezervat hotelul, fix în aplicația platformei respective, am primit un mesaj de la hotel în care îmi spunea că dacă în decurs de 2h, într-un timp foarte scurt, dacă nu revalidez datele cardului, voi pierde rezervarea. Din păcate, nu am fost atent ce aprob și nu am citit ce-mi apărea în aplicație. Eu, știind și conștient că plătesc hotelul, am aprobat și în felul acesta am rămas fără cei 2.500 RON, aproximativ”.

 
La ce trebuie să fim atenți

Putem să copiem acel link și să folosim două aplicații disponibile gratis pentru a verifica dacă e în regulă să furnizăm date pe acel link.

„Ok, știm că nu este o practică și nu trebuie să furnizăm bani în astfel de scenarii, dar există posibilitatea să primim, de exemplu, astfel de link-uri prin mesaje private ori prin email.
Putem să copiem acel link și îl punem pe virus total.com. Sau pe scamedviser.com. Și obținem un rating de securitate pentru site-ul respectiv. Dacă este ok să furnizăm date în primul rând pe el. Dacă ratingul de securitate este unul negativ, desigur, recomandarea ar fi să nu accesăm acel link și să nu furnizăm date pe pe astfel de link-uri. Așadar, o recomandare ar fi să facem o verificare suplimentară”, a mai spus Mihai Rotariu.

 
 
Citește și
 
Mai multe persoane urmărite penal pentru fraude în achiziții publice. Printre suspecți, un consilier local
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii