Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:48 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se aşteaptă decizia APM După ani de inundaţii, staţiile de desecare Ciobanu şi Gârliciu intră în reabilitare

ro

18 May, 2016 00:00 3285 Marime text


Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa ar putea emite o nouă reglementare privind refacerea amenajării de desecare din incinta Ciobanu - Gârliciu, zonă mai mereu afectată de inundaţii. Astfel, pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Comisiei de Analiză Tehnică (CAT), din data de 20 mai, a APM Constanţa, se află proiectul intitulat „Refacerea capacităţii de funcţionare a amenajării de desecare din incinta Ciobanu - Gârliciu, afectată de inundaţiile din 2010”. Compania care a realizat proiectul este Romstar Proif SRL, din Bucureşti, la solicitarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) - Filiala Teritorială Constanţa.
 
Suprafaţa, aflată în atenţia APM Constanţa, este o amenajare complexă, întinsă pe 2.489 de hectare, de desecare şi irigaţii, în incinta căreia sunt construite trei organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii, respectiv: Pescăruşul, Lebăda şi Pelican.
 
În urma inundaţiilor puternice din anul 2010, întreaga infrastructură de îmbunătăţiri funciare din incintă a fost afectată. Atunci, digul de apărare al incintei, construit în perioada 1959-1961, a fost supus presiunii apelor mari ale Dunării timp de şapte luni (5.01.2010 - 22.07.2010), iar în data de 10 iulie 2010 s-a produs o breşă de 65 m lungime în corpul digului, la km 9+800 (ulterior, aceasta a ajuns la 100 m), care a dus la inundarea întregii incinte îndiguite, precum şi la afectarea a 20 de locuinţe din localităţile Ciobanu şi Gârliciu. Anual, acest perimetru se află sub atenţionare hidrologică odată cu topirea zăpezilor sau după precipitaţii abundente.
 
Astfel, staţiile de desecare SPD 1 Ciobanu şi SPD 2 Gârliciu, cu cantoanele acestora, canalele de desecare colectoare şi de transport, precum şi drumurile de acces la cele două staţii au avut de suferit. Mai mult decât atât, în perioada 2011-2015, din cauza faptului că infrastructura de îmbunătăţiri funciare de desecare nu a fost funcţională, aproximativ 60-70% din terenul agricol din incintă nu a putut fi cultivat.
 
„Investiţia este oportună deoarece redă circuitului agricol suprafaţa întregii incinte și asigură refacerea capacităţii de funcţionare a amenajării prin reabilitarea staţiilor de desecare şi refacerea capacităţii de transport a reţelei de canale de colectare”, se arată în documentele proiectului, disponibil pe site-ul APM Constanţa.

Ce lucrări presupune proiectul?

Pentru a reabilita întreaga amenajare de desecare, APM doreşte efectuarea mai multor lucrări. Astfel, pentru cele două staţii de pompare, construite în anul 1972, se vor înlocui electropompele, se vor demonta conductele de expiraţie existente şi vor fi înlocuite cu unele noi, se vor reface instalaţiile de iluminat,  se vor reabilita bazinele de aspiraţie şi se va monta un sistem de securitate.
 
De asemenea, proiectul mai prevede şi lucrări la reţeaua de canale de desecare şi evacuare a canalelor de desecare, prin reabilitarea a 22 de podeţe tubulare. Lucrările de refacere a capacităţii de transport a canalelor de desecare vor fi realizate în perioade cu niveluri de apă scăzute pe Dunăre, se mai arată în aceleaşi documente.

Istoria amenajării de desecare din incinta Ciobanu - Gârliciu

Reamintim că, de la punerea în funcţiune, în anii 1960, incinta Ciobanu - Gârliciu a fost supusă unei degradări continue, din cauza condiţiilor climatice existente în zonă, dar şi pentru că nu s-au mai făcut investiţii substanţiale în modernizarea incintei, pe lângă inundaţiile din anul 2010.
 
Pe de altă parte, incinta se află pe suprafaţa a două arii naturale protejate: Situl Natura 2000 ROSCI0012 Braţul Măcin, Situl ROSPA0040 Dunărea Veche - Braţul Măcin. Cu alte cuvinte, în această zonă există mai multe specii de păsări, mamifere, amfibieni, reptile, peşti şi plante protejate de lege.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii