Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:39 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se împlinesc 118 ani de la nașterea Căpitanului Aviator Constantin Cantacuzino, erou al aviației române și internaționale

ro

11 Nov, 2024 21:33 650 Marime text


Constantin Cantacuzino, Sursa foto: Facebook/Baza 57 Aeriană


La 11 noiembrie 1906 s-a născut Căpitanul Aviator Constantin Cantacuzino. Un pilot demn, curajos, talentat și pasionat de zbor, provenind dintr-o familie ilustră, cu sorginte din împărații Bizanțului, a dobândit un nume de mare rezonanţă în aviaţia militară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Deși poziţia pe care o ocupa îl scutea de serviciul militar, având gradul de locotenent în rezervă, dând dovadă de patriotism și devotament față de țară face eforturi să ajungă pe front şi să lupte împotriva sovieticilor. Astfel, la 6 iulie 1941 chiar înainte de a primi efectiv ordinul de mobilizare, locotenentul aviator (r.) Constantin M. Catacuzino s-a prezentat la Escadrila 53 Vânătoare cu baza la Constanţa unde a fost încadrat ca voluntar şi i s-a încredinţat comanda uneia dintre patrule. Primele patru victorii au fost repurtate la manșa avionului Hurricane pe timpul asaltului aerian asupra Odessei în prima campanie pentru eliberarea Basarabiei.

Una din faptele de eroism prin care imaginea Căpitanului Aviator Constantin Cantacuzino rămâne profund înscrisă în memoria colectivă a aviatorilor militari, ca sursă de inspirație pentru întărirea legăturilor firești între aviatori, este cea care are la bază Ordinul Statului Major al Aerului de a executa, la data de 27 august 1944, o misiune extrem de riscantă la Foggia în Italia. Scopul misiunii a fost de a salva viața unui camarad american la bordul avionului său de luptă. Reușește și se întoarce înapoi fără probleme. Este decorat cu Ordinul Mihai Viteazul cls. a III-a, cu spade, scrie Baza Aeriană 57 „Căpitan Aviator Constanțin Cantacuzino, pe pagina de Facebook.

Modul prin care și-a îndeplinit datoria față de țară executând serviciul militar pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial, l-a ajutat să se claseze în topul așilor aviației mondiale. Prin seriile de victorii aeriene repurtate, multe dintre acestea având ca scop apărarea Dobrogei, a reușit să-și treacă în palmaresul avioanelor doborâte aproape toate tipurile de aeronave folosite în război de armatele ruseşti, americane, britanice şi germane, prin aceasta asigurându-și astfel, un loc în cartea de aur a aviaţiei române!

Citește și:
Ministrul apărării naționale, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu la ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Spaniole (GALERIE FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii