Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:28 27 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se împlinesc 54 de ani de când a început construcția primului autoturism românesc Dacia.

ro

11 May, 2022 10:41 1228 Marime text
Autoturism Dacie: Foto Facebook/ DaciaPe 11 mai 1968 a început construcția primului autoturism românesc, Dacia.

Ce alte evenimente au avut loc în istorie într-o zi de 11 mai: 

330: Inaugurarea solemnă a orașului Constantinopol (astăzi Istanbul); ridicat de împăratul Constantin pe locul vechii colonii grecești Byzantion, ca nouă capitală a Imperiului Roman de Răsărit. În 1453 a trecut sub stăpânire turcească.

912: Alexandru devine împărat al Imperiului Bizantin.

1529: Înainte de aceasta dată s-a încheiat un acord între Ioan I Zapolya și domnul Moldovei, Petru Rareș (1527–1538; 1541–1546); Petru Rareș a primit domeniile și cetățile Ciceu, Bistrița, Cetatea de Baltă, Ungurașul și Rodna în schimbul ajutorului acordat împotriva lui Ferdinand de Habsburg.

1672: Regele Ludovic al XIV-lea al Franței invadează Olanda.

1784: Limba germană a fost declarată limbă oficială în Transilvania.

1812: Primul ministru britanic Spencer Perceval a fost asasinat în holul Camerei Comunelor, fiind primul și unicul premier britanic care a căzut victimă unui atentat.


1866: Prima zi ca domnitor a lui Carol I al României, după ce fusese încoronat cu o zi mai devreme.

1867: A fost garantată, prin Tratatul de la Londra, independența și neutralitatea Marelui Ducat de Luxemburg.

1949: Israelul a fost primit în ONU.

1949: Siamul și-a schimbat pentru a doua oară denumirea în Thailanda, denumire pe care o poartă și astăzi și care la acea vreme fusese deja neoficial în uz de zece ani.


1960: Adolf Eichmann este capturat de Mossad în Argentina.

1968: A început construcția primului autoturism românesc, Dacia.

1984: Tranzitarea Pământului peste Soare așa cum se vede de pe Marte. Acest fenomen are loc atunci când planeta Pământ trece între Soare și Marte, acoperind o mică parte a discului Soarelui pentru un observator de pe Marte. În timpul unui tranzit, Pământul ar fi vizibil de pe Marte ca un mic disc negru care se deplasează peste fața Soarelui. Următoarea tranzitare va avea loc la 10 noiembrie 2084.

1990: Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN) și-a încetat activitatea, în perspectiva alegerilor de la 20 mai.

1997: Deep Blue, un supercomputer care joacă șah, îl învinge pe Garry Kasparov în ultimul joc al revanșei, devenind primul computer care a învins un campion mondial la jocul de șah într-un format clasic de meci.

1998: India efectuează trei teste atomice subterane la Pokhran.

2004: Posturile arabe de televiziune Al Jazeera și Al-Arabiya au difuzat secvențe video care fac parte dintr-un material preluat de pe un sit islamist, înregistrat cu decapitarea ostaticului american Nicholas Berg de către cinci teroriști.

2010: David Cameron devine prim-ministru al Regatului Unit în urma discuțiilor dintre conservatori și liberali democrați și formează prima coaliție de guvernământ din UK de la al Doilea Război Mondial

Sărbători

Sfinții sfințiți: Mochie, Acachie și Dioscur; Sfinții Chiril și Metodie, Apostolii slavilor (calendar ortodox)

Ziua mondială de conştientizare a egoului

Această zi are scopul de a creşte gradul de conştientizare a problemei egoului şi a modului în care acesta poate influenţa tot ceea ce facem. În mod ideal, ar trebui să se pună accentul pe autoperfecţionare şi pe eliminarea egoului pe tot parcursul anului, dar, bineînţeles, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna.

Mişcarea de conştientizare a egoului a fost înfiinţată în 2018, ca o reţea de sprijin pentru cei care se luptă cu afecţiuni psihice legate de ego, având drept obiectiv să ajute la prevenirea altor cazuri de abuzuri sau deficienţe din cauza faptului că se confruntă cu probleme legate de ego. O zi mondială dedicată conştientizării egoului (#WorldEgoAwarenessDay) contribuie la concentrarea atenţiei asupra acestei probleme şi la o mai bună înţelegere.

Ziua "mănâncă ce vrei"

Mulţi oameni îşi petrec timpul stresându-se cu privire la dieta lor şi la ceea ce ar trebui sau nu ar trebui să mănânce, mai ales pentru că lumea de astăzi este plină de coperte de reviste cu modele perfect tonifiate şi bronzate, care ne fac să ne simţim în mod constant nepotriviţi. Cei aflaţi în această situaţie vor fi bucuroşi ca pe 11 mai să sărbătorească Ziua ''mănâncă ce vrei'' (#EatWhatYouWantDay).

Creată de americanii Thomas şi Ruth Roy, care au iniţiat şi alte sărbători inedite, această zi a fost gândită să-i ajute pe oameni să se desprindă de tendinţele frustrante ale vremurilor noastre în materie de sănătate şi dietă, chiar şi pentru o singură zi, să se relaxeze şi să se bucure un pic de viaţă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii