Se întâmplă în România zilelor noastre Cum sunt „exterminaţi” pacienţii dintr-un Centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică
Se întâmplă în România zilelor noastre: Cum sunt „exterminaţi” pacienţii dintr-un Centru de Recuperare
04 Sep, 2013 00:00
04 Sep, 2013 00:00
04 Sep, 2013 00:00
ZIUA de Constanta
6303
Marime text
![](/static/www_v2/img/logo.jpg)
![](images/stories/2013/09/04/pics/arimex_centru_poza_F.jpg)
![](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2013/09/04/pics/arimex_centru_poza_F.jpg)
Pentru că ştia (şi nu din auzite) de condiţiile în care sunt hrăniţi şi ţinuţi acei pacienţi, Petre Preda, administratorul societăţii Arimex Comexim 2000 SRL, societate care de mai bine de 18 ani este prezentă la licitaţiile publice din ţară, a decis să participe la procedura de achiziţii publice pentru contractul „Servicii de catering”. Mai mult, societatea administrată de Petre Preda colaborează de peste 9 ani cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilul Ilfov. Dar să revenim la procedura de achiziţii publice. Licitaţia pentru „Servicii de catering” a fost organizată de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilul Ilfov pe data de 2.07.2013. De altfel, societatea Arimex Comexim 2000 SRL a şi câştigat contractul nr.
25619 din 6.08.2013, iar din data de 12 august a început să pregătească hrana pentru Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Bălăceanca.
Meniuri impuse de către un medic... veterinar
![](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2013/09/04/pics/arimex_centru_paine_Ziua_de_COnstanta.jpg)
![](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2013/09/04/pics/poza_arimex_centru_1.jpg)
Pâinea noastră cea de toate zilele... îmbolnăveşte pacienţii
O altă neregulă ivită în derularea contractului este cantitatea de pâine cerută per pacient de către conducerea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Bălăceanca: 450 de grame. „Pacienţii au fost obişnuiţi să se sature cu pâine, pentru că nu au fost bine hrăniţi, şi, fără argumente sustenabile, ni se impune să oferim unui pacient 450 de grame de pâine, în condiţiile în care aceasta ar însemna deja 1.270 de calorii din totalul de 2.500, conţinut caloric stabilit prin normele de hrană prevăzute de legislaţia în vigoare. Adică raţia minimă va fi de 90 de grame de proteine, 85 de grame de lipide, 420 de grame de glucide.
Ar însemna ori să se renunţe la o masă, ori gramajele celorlalte feluri de mâncare să fie mult diminuate. Grav este faptul că, prin impunerea acestui consum de pâine, este pusă în pericol sănătatea pacienţilor, care pot dezvolta mai multe afecţiuni, iar noi refuzam să fim părtaşi la această acţiune
iresponsabilă”, ne-a mai povestit Petre Preda. Cele spuse de administratorul societăţii Arimex Comexim 2000 SRL sunt confirmate şi de Simona Cojocaru, asistent dietetician la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. „Consumul de 450 g de pâine pe zi de către un pacient cu afecţiuni psihice nu este justificat. Se recomandă 300 de grame de pâine, restul fiind înlocuit cu fructe, legume, lactate, carne. Consumul exagerat de pâine duce la diabet, mărirea colesterolului, obezitate, diaree şi alte multiple complicaţii”, ne-a explicat asistentul dietetician Simona Cojocaru.
Ce spune DGASPC Ilfov
Deoarece directorul exectiv al DGASPC Ilfov, Iulian Bogdan Pîntea, este în concediu, am luat legătura cu directorul adjunct al direcţiei, Gabriela Zamfir, care a recunoscut că a primit mai multe adrese de la administratorul societăţii Arimex Comexim, în care se preciza că acest consum exagerat de pâine nu face bine pacienţilor. „În contractul semnat între DGASPC Ilfov şi societatea Arimex Comexim 2000 se precizează ca pacientul trebuie să primească câte 450 de grame de pâine. Ulterior, am primit o adresă prin care Petre Preda ne-a semnalat că acest consum de pâine aduce un aport caloric mare. Vom cere şi părerea unui specialist, apoi vom lua o decizie”, a precizat Gabriela Zamfir. Mai trebuie să menţionăm faptul că DGASPC Ilfov l-a numit director la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Bălăceanca pe Doru Cristian Georgescu, care este medic veterinar. Potrivit CV-ului, actualul director al centrului a activat ca director de magazin, manager segment textile, manager segment legume fructe, operator case de marcat. A absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti în 2011, şi o facultate din cadrul Universităţii de Studii Agronomice Bucureşti în 2005.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii