Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:40 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se schimba legea privind atestarea și utilizarea ghizilor turistici (DOCUMENT)

ro

26 Jul, 2022 11:59 1458 Marime text


Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a publicat în transparență decizională o Hotărâre a Guvernului privind atestarea şi utilizarea ghizilor de turism. Data limită pentru trimiterea sugestiilor este 30 iulie 2022.
 
În acest moment, activitatea ghizilor de turism se desfăşoară în baza Hotărârii Guvernului nr. 305/2001 privind atestarea și utilizarea ghizilor de turism cu modificările și completările ulterioare și a Ordinului Ministrului Transporturilor Comerțului și Turismului nr. 637/2004 pentru aprobarea Normelor Metodologice privind condițiile și criteriile pentru selecționarea, școlarizarea, atestarea și utilizarea ghizilor de turism.
 
Scopul acestui act normativ este de a reglementa atestarea și utilizarea ghizilor de turism pe teritoriul României și în străinătate.
 
Prin acest proiect de act normativ se realizează următoarele schimbări legislative:
  • se redefinește ghidul de turism,
  • se menționează sfera de activitate și de exercitare a profesiei de ghid de turism,
  • se stabilesc criteriile și condițiile de eliberare a ecusonului de ghid.
 
S-a armonizat legislația românească actuală cu legislația europeană și s-au inclus de asemenea, recomandările Comisiei Europeane privind recunoașterea calificării profesionale pentru ghid de turism, prestarea tempoară sau ocazională în regim transfrontalier pe teritoriul României a serviciilor de ghid de turism, precum și eliminarea condițiilor restrictive în ceea ce privește accesul la pregătirea profesională și la exercitarea acestei profesii.
 
S-au redenumit categoriile de ghizi utilizate în activitatea de turism din România.
 
A fost introdusă în legislație obligativitatea actualizării ecusoanelor de ghid din cinci în cinci ani, urmând ca ulterior prin normele metodologice, să fie menționată și documentația ce trebuie depusă în acest sens.
 

Pentru a corecta și sancționa eventualele abateri cu privire la desfășurarea activității ghizilor de turism sau a operatorilor economici care utilizează ghizi de turism atât în România, cât și în străinătate, s-a procedat  la reanalizarea contravențiilor și la nominalizarea autoritaților de control competente pentru verificarea criteriilor și condițiilor îndeplinite de ghizii de turism.
 
Având în vedere faptul că nivelul amenzilor era aferent anului 2001 când a fost adoptat actul normativ, s-a impus stabilirea unui nou cuantum al amenzilor, raportat la situația prezentă. Aceste măsuri sunt necesare pentru asigurarea condițiilor de siguranță și securitate a turiștilor.
 
Reglementarea acestui cadru legislativ va debloca numeroase iniţiative ale factorilor implicați în dezvoltarea activității de pregătire a ghizilor de turism prin reluarea programelor de formare profesională pentru ocupația de ghid de turism, programe care au fost întrerupte datorită modificărilor apărute la nivelul de studii. Este necesară existența pe piața muncii a ghizilor de turism calificați pentru a menține un standard ridicat al calității serviciilor turistice.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii