Se va constitui sau nu CJC parte civilă în al treilea dosar al lui Nicuşor Constantinescu? Răspunsul - pe 22 decembrie (document)
Se va constitui sau nu CJC parte civilă în al treilea dosar al lui Nicuşor Constantinescu? Răspunsul - pe 22
04 Dec, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
2832
Marime text
La finalul şedinţei de Consiliu Judeţean Constanţa de ieri, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir, le-a adus la cunoştinţă consilierilor faptul că Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis o adresă instituţiei. În documentul datat 15 septembrie 2014, DNA solicită CJC să se pronunțe dacă vor să se constituie parte civilă în dosarul controlului Curții de Conturi, în care președintele în prezent suspendat al CJC, Nicușor Constantinescu, și alți 18 angajați ai instituției au fost trimişi în judecată. Conform anchetatorilor, în dosarul 215/P/2013, Nicușor Constantinescu şi celelalte persoane deferite Justiţiei sunt suspectate că ar fi cauzat un prejudiciu de 30 de milioane de lei în dauna CJC şi de peste 1 milion de lei în dauna statului român.
Citeşte AICI comunicatul DNA prin care s-a dispus trimiterea lui Nicuşor Constantinescu în judecată.
Adresa înaintată de către DNA - Serviciul Teritorial Constanţa şi semnată de procurorul Sorin Constantinescu a fost trimisă către CJC pe data de 15 septembrie, cu două luni înainte ca DNA să anunţe că a fost dispusă trimiterea în judecată a preşedintelui suspendat al CJC şi a altor 18 persoane. Chiar dacă, de la data la care a fost înregistrată intrarea adresei în instituţie, au fost organizate alte două şedinţe de Consiliu Judeţean - pe 3 şi pe 29 octombrie -, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir, a ales să aducă la cunoştinţa aleşilor judeţeni existenţa documentului abia în cadrul reuniunii de ieri. Adică la prima şedinţă ordinară făcută după ce DNA a dispus trimiterea în judecată a preşedintelui suspendat al CJC, Nicuşor Constantinescu, şi a altor angajaţi ai instituţiei. Aşa cum este precizat şi în comunicatul DNA, Consiliul Judeţean Constanţa nu a anunţat până la acest moment dacă se constituie sau nu parte civilă în cauză, abia în cadrul şedinţei de ieri fiind adusă la cunoştinţa consilierilor existenţa adresei DNA la care facem referire. În acest context, ne întrebăm: dacă CJC nu se va constitui parte civilă în dosar, cine va suporta prejudiciul de peste 6.800.000 de euro în dauna CJC?
Citeşte rechizitoriul aici
Cristinel Dragomir - „Nu suntem obligaţi să ne constituim parte civilă“Adresa şi solicitarea DNA urmează a fi discutate abia în ședința Consiliului din data de 22 decembrie. La propunerea consilierului Florian Constantin urmează ca CJC să solicite o expertiză în care să se arate dacă există pagube şi care este valoarea lor, propunere agreată de vicepreşedintele Cristinel Dragomir. „Toate sumele de bani alocate cluburilor sportive să spui ca e prejudiciu... nu poţi să spui că banii nu s-au dat nicăieri. Au fost salariile sportivilor, există acte, documente, noi tocmai asta vrem să facem, să luam un expert care să stabilească o sumă, ca, în cazul în care este o sumă care nu este justificată, să ne putem constitui şi noi parte civilă. Dar asta numai dacă este cazul! DNA spune că noi ne putem constitui (n.r. parte civilă în dosar), nu suntem obligaţi să ne constituim parte civilă. Dar ca să nu fie interpretat în fel şi chip... E o adresă de la DNA adresată CJC, şi nu mie personal, ca vicepreşedinte de CJC, am ţinut neapărat să o prezint plenului judeţean, urmând ca plenul CJC să decidă dacă există sau nu există motive să ne constituim parte civilă. Astăzi (n.r. - ieri) am adus-o la cunoştinţă şi, ca urmare a unor propuneri a unor colegi consilieri, se va lua o decizie pe data de 22 (n.r. decembrie), să vedem încotro o să acţionăm“, a precizat Cristinel Dragomir.
„Valoarea prejudiciului este exclusiv toată valoarea din decizia Curţii de Conturi a României pe anul 2013, cam 30 de milioane de lei. Acolo sunt trecute, în mare parte plăţile făcute de către CJC. Ca urmare a specificului CCR, acestea sunt considerate nelegale şi se constituie un prejudiciu. Noi nu putem să fim de acord cu aşa ceva, de aceea am contestat decizia la curtea de arbitraj a CCR şi la Camera de Conturi Constanţa, şi, de patru luni, aşteptăm răspunsul de la Curtea de Conturi a României. După ce îl vom primi, cu siguranţă îl vom ataca în instanţă pentru că, pe de-o parte, foarte multe lucruri nu mai sunt de actualitate, deoarece s-au recuperat sumele de bani, iar unele, în mod greşit, au fost trecute în aceasta decizie. Şi am dat ca exemplu apartamentele pentru medici, care, la ora actuală, sunt în proprietatea CJC. Sunt intabulate, sunt date în administrare la spital şi sunt locuinţe de serviciu, iar în raportul Curţii de Conturi sunt trecute ca fiind plăţi nelegale“, a continuat vicepreşedintele Dragomir.
Facem precizarea că, potrivit rechizitoriului DNA, CJC este parte vătămată în acest dosar, iar valoarea prejudiciului este de 30.782.039 de lei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii