Se va reveni la CAP-urile de altadata
Se va reveni la CAP-urile de altadataHorticultorii vor trebui sa se asocieze pentru a mai obtine subventii
Ordinul MAPAM 174/martie 2004 impune constituirea producatorilor de fructe, legume, ciuperci, struguri de masa, cartofi timpurii de vara si alte produse care urmeaza a fi prelucrate in grupuri de producatori * Actul normativ face stricta referire la cei care obtin beneficii din comercializarea acestor categorii de produse * Privatii din horticultura care au o cifra de afaceri mai mica de 30.000 de euro vor putea obtine subventiile acordate de stat doar daca se vor asocia cu alti producatori
De la aparitia Ordinului MAPAM 174/martie 2004, producatorii agricoli din domeniul horticulturii au cam intrat in panica. Acest ordin cuprinde ultimele prevederi legale cu referire la constituirea si recunoasterea grupurilor de producatori pentru valorificarea produselor horticole, care, de aceasta data, se vrea o regandire a intregului sistem de pana acum. Ideea de baza ar fi urmatoarea: daca pana acum oricare producator din sectorul privat putea produce si comercializa independent produsele obtinute, de acum incolo va trebui sa se asocieze, potrivit unor reguli bine stabilite, pentru a mai putea face acest lucru. Potrivit actului normativ, grupurile de producatori care vor valorifica produse din gama fructelor, legumelor, ciupercilor, strugurilor de masa, cartofilor timpurii de vara si altor produse care urmeaza a fi prelucrate se vor putea asocia la initiativa libera a cultivatorilor. Aceste SRL-uri agricole vor ramane tot in sectorul privat, dar vor trebui sa aiba dimensiunile minime prevazute de lege: sa fie formate din cel putin cinci producatori, sa aiba o capacitate de productie functie de produs intre 50 de tone/an si 300/an si, cel mai important lucru, sa aiba fiecare o cifra de afaceri de minim 30.000 euro pe an. Prin actul de constituire se va solicita producatorilor, membri ai grupului de producatori, sa comercializeze intreaga productie realizata prin intermediul organizatiei, sa achite obligatia financiara fata de grup si sa acorde penalitati pentru neplata obligatiilor stabilite prin statut de catre membrii grupului. La randul lui, fiecare grup de producatori poate fuziona cu un altul. "Micii producatori actuali, cu o cifra de afaceri sub 30.000 de euro, vor fi asimilati de catre aceste asociatii de producatori, pentru ca altfel nu vor mai putea avea acces la subventiile acordate de stat in acest sector", a afirmat Paraschiva Bobe, director general interimar al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Conditiile de recunoastere a unui grup de producatori din domeniul horticol impuse prin actul normativ fac referire la numarul de asociati, productia de piata, cifra minima de afaceri, care difera de la un produs la altul. Astfel, producatorii de legume nu se vor putea asocia daca sunt mai putin de cinci, pe cand cei de cartofi timpurii si de vara doar daca sunt minim 20, cifra minima de afaceri variind intre 30.000 si 35.000 de euro. Cei care vor trebui sa indeplineasca oarece conditii mai draconice sunt producatorii de struguri de masa, a caror asociere se va face doar daca intrunesc un numar de zece asociati. Pentru viticultorii locali nu ar fi o problema incadrandu-se in celelalte baremuri: productie de piata de 100 tone pe an si cifra minima de afaceri de 50.000 de euro anual, dat fiind ca SRL-urile locale pot sa mai si exporte pe ici pe colo.Prin acest act normativ, ministerul de resort a reusit sa faca o mica incursiune in timp, generand formatiuni noi constituite din producatori, asemanatoare cooperativelor agricole de productie ceausiste, usor de controlat, folosind chiar o metoda de constrangere pentru ca acestia sa se conformeze fara prea multe discutii: posibilitatea accesarii subventiilor impartite cu atata darnicie de statul roman.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp