Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:08 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce alte proiecte au mai fost adoptate Ședința Senatului. Învăţământul online, permis pe perioada stării de urgenţă sau de asediu

ro

15 Apr, 2020 17:25 1953 Marime text
Învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura online pe perioada stării de urgenţă sau de asediu, prevede Legea educaţiei naţionale 1/2011 modificată, miercuri, de Senat, în calitate de Cameră decizională, în şedinţa de plen desfăşurată în sistem de audioconferinţă, scrie agerpres.ro.

Senatorii au votat telefonic, pentru acest act normativ fiind exprimate 103 voturi "pentru", 26 "împotrivă" şi o abţinere.

Proiectul de actul normativ, adoptat tacit de Camera Deputaţilor, iniţiat de un grup de senatori PSD, viza stabilirea modului de notare a elevilor prin modificarea articolului 71 din Legea educaţiei naţionale 1/2011, dar aceste prevederi au fost eliminate printr-un amendament adoptat în Comisia de învăţământ şi însuşit de plen.

"În situaţia în care se instituie starea de urgenţă sau starea de asediu, potrivit prevederilor constituţionale, activităţile desfăşurate în învăţământul preşcolar şi şcolar se pot desfăşura şi online, pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la învăţătură. Pentru învăţământul preuniversitar, Ministerul Educaţiei şi Cercetării elaborează metodologia derulării activităţilor în unităţile de învăţământ în sistem online, care cuprinde precizările necesare astfel încât să se asigure desfăşurarea activităţilor în cele mai bune condiţii", se arată într-un nou articol introdus în Legea educaţiei naţionale.

De asemenea, proiectul de modificare şi completare a Legii educaţiei prevede că în situaţia în care se instituie starea de urgenţă sau starea de asediu, activităţile desfăşurate în învăţământul universitar se pot desfăşura şi online pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la învăţătură. Instituţiile de învăţământ universitar elaborează, în baza autonomiei universitare şi cu asumarea răspunderii publice, propria metodologie a derulării activităţilor desfăşurate în universitate în sistem online, aprobată şi de Senatul universitar.

Potrivit aceleiași surse, Senatul a adoptat în şedinţa online de miercuri propunerea legislativă care are ca obiect de reglementare prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă ca urmare a izbucnirii epidemiei de COVID-19.

Proiectul a fost adoptat cu 91 de voturi "pentru" şi 39 "împotrivă".

Potrivit unui amendament admis la raportul proiectului în Comisia juridică, "data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică de către Parlament cu cel puţin 75 de zile înaintea votării".

Propunerea legislativă privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Camera sesizată.

Conform iniţiatorilor proiectului de act normativ, liderii PSD, ALDE, Pro România şi UDMR - preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, senatorul Călin Popescu-Tăriceanu, deputatul Victor Ponta şi deputatul Kelemen Hunor) -, "mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă".


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii