Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:57 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sesizarea lui Iohannis asupra Legii privind executorii judecătorești, pe agenda CCR

ro

29 Oct, 2024 08:07 386 Marime text
foto: Facebook/Curtea Constituțională a RomânieiCurtea Constituţională a României (CCR) urmează să discute, azi, 29 octombrie 2024 sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în cazul Legii privind executorii judecătoreşti.

Se invocă, printre altele, condiţiile de numire a unui executor, onorariul primit de acesta şi normele de administrare şi conservare a arhivei notariale.

"Un executor judecătoresc are sediul în circumscripţia unei Judecătorii, însă competenţa sa teritorială se întinde pe întreaga circumscripţie a Curţii de apel în care se află sediul acestuia. Din această perspectivă, este neclar dacă schimbarea temporară a sediului echivalează cu o extindere a competenţei executorului judecătoresc într-o altă circumscripţie a unei Curţi de apel, în cazul în care Judecătoriile în care executorii asociaţi se află în circumscripţii ale unor Curţi de apel diferite", indică şeful statului.

De asemenea, Iohannis afirmă că mecanismul de ocupare a posturilor vacante evocat de legea trimisă la CCR "instituie un privilegiu pentru executorii judecătoreşti asociaţi, în detrimentul celor neasociaţi".

"Executorii judecătoreşti se află în aceeaşi situaţie juridică, având dreptul de a ocupa un post vacant prin concurs. De altfel, legea nu instituie niciun fel de criterii referitoare la durata minimă a asocierii sau alte criterii de natură să justifice un astfel de tratament diferenţiat pentru executorii judecătoreşti asociaţi, aspect ce deschide posibilitatea ocupării unor posturi vacantate din anumite circumscripţii pe criterii preferenţiale, în absenţa oricăror reguli care să asigure un acces egal al membrilor acestei profesii la respectivele posturi", spune Iohannis.

Un alt aspect supus analizei CCR este cel al actualizării numărului de posturi pentru executori judecătoreşti.


"Nu rezultă fără echivoc care este tipul de competenţă care se instituie pentru ministrul Justiţiei în actualizarea anuală a numărului de posturi, respectiv dacă acesta are o competenţă legată sau păstrează o marjă discreţionară în stabilirea numărului de posturi de executori judecătoreşti", se arată în sesizare.

Mai sunt, de asemenea, abordate şi normele privind onorariul executorului judecătoresc, respectiv condiţiile de angajare a acestuia.

"În prezent, reglementările în materie de onorarii ale executorilor sau în materie de taxe de timbru nu sunt toate exprimate în cotă procentuală, fiind stabilite şi sub forma unor sume fixe, tocmai pentru o protecţie adecvată a justiţiabililor şi a dreptului acestora de acces la justiţie", se mai arată în sesizare.

Preşedintele precizează că, prin modificările aduse de normele legii trimise la CCR, "legiuitorul a realizat o reconfigurare a condiţiilor privind numirea în funcţia de executor judecătoresc, încetarea funcţiei de executor judecătoresc, respectiv suspendarea din funcţia de executor judecătoresc".


"Analizând normele menţionate, se constată o restrângere a sferei infracţiunilor care atrag imposibilitatea numirii în funcţia de executor judecătoresc la sfera celor de corupţie, de serviciu sau a infracţiunilor săvârşite cu intenţie, în forma aflată la promulgare menţinându-se condiţia de a nu avea anumite antecedente penale şi de a se bucura de o bună reputaţie", adaugă Iohannis.


Sursa: Agerpres.ro.


Citește și:

Curtea Constituţională urmează să discute sesizarea Instanței Supreme privind „Legea fugarilor”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii