Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:45 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sezonul controalelor pe litoral

ro

13 Jul, 2004 00:00 1053 Marime text

Informarea consumatorilor, ultima grija a comerciantilor

La unitatile din judet, inspectorii OPC au dat amenzi de circa 1,3 miliarde de lei * Nici agentii economici de pe litoral nu au stat mai prost la capitolul sanctiuni, suma totala fiind de 1,1 miliarde de lei * Cele mai multe deficiente au fost legate de informarea consumatorilor * In urma verificarilor, cinci unitati prestatoare de servicii au fost inchise temporar

Inspectorii OPC au efectuat, saptamana trecuta, peste 200 de controale la agentii economici care isi desfasoara activitatea in judet, fiind intocmite 175 de procese-verbale de constatare a contraventiei. Cele mai multe verificari s-au efectuat la produse alimentare, valoarea marfurilor controlate fiind de peste 850 de milioane de lei. Au fost descoperite cu abateri produse in suma de 351 de milioane de lei, majoritatea acestora fiind oprite temporar de la comercializare. Au fost aplicate 175 de amenzi in valoare totala de aproximativ 1,3 miliarde de lei. In aceeasi perioada, pe litoral au fost controlati 185 de agenti economici. Cei mai multi dintre acestia sunt hotelieri. Pentru deficientele constatate au fost aplicate 144 de amenzi, in valoare de 1,1 miliarde de lei, si 28 de avertismente. De asemenea, s-a dispus masura inchiderii temporare in cazul a cinci unitati prestatoare de servicii.

Produse improprii vanzarii

Pentru ca sezonul estival se afla in plina desfasurare, inspectorii OPC au urmarit si respectarea prevederilor legale la comercializarea mai multor tipuri de produse. Astfel, s-au verificat produse si echipamente care se asambleaza inainte de utilizare, cum ar fi mobilier pentru copii, leagane si tarcuri de joaca. De asemenea, controalele au vizat si echipamentele pentru ascensiune, respectiv corturi, saltele, rucsacuri si saci de dormit, trotinetele si scuterele, articolele decorative, indicatoarele laser si lumanarile decorative. In total, s-au realizat 35 de actiuni de control. La produse si echipamente care se asambleaza de catre consumatori inainte de utilizare au fost verificati cinci agenti economici. Au fost oprite temporar de la comercializare 22 de produse care au fost gasite cu abateri la toate cele cinci unitati verificate, in sensul ca nu aveau elemente de identificare si caracterizare. De asemenea, unele produse nu aveau avertisment despre riscurile previzibile. Inspectorii OPC nu au gasit nereguli la mobilierul pentru copii, fiind luate masurile ce se impun pentru protectia acestora. Si la capitolul saltele au fost gasite numeroase deficiente. Eticheta produsului nu avea informatii despre denumirea producatorului sau a importatorului, precum si adresa acestora, nu existau avertismente si instructiuni de folosire si nu erau insotite de declaratii de conformitate, desii comerciantii motivau ca acestea sunt la importator. Deficiente legate de informarea consumatorilor, precum si lipsa avertismentelor au fost constatate si la trotinete si scutere. Cele mai multe nereguli au existat insa la biciclete. Au fost controlati opt agenti economici la care au fost identificate deficiente legate de informare despre denumirea produsului, a producatorului sau importatorului. De asemenea, lipseau avertismentele legate de eventualele riscuri. Au fost oprite temporar de la comercializare 350 de biciclete. Cele mai multe sanctiuni s-au dat agentilor economici care comercializau lumanari decorative. Neregulile au fost legate tot de partea de informare. De asemenea, produsul nu avea avertizari de folosire de catre persoanele astmatice. Pentru deficientele constatate s-au aplicat 28 de amenzi in valoare de 71 de milioane de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii