Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:40 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfântul Trifon, pomenit luni Slujbă la Catedrala arhiepiscopală din Constanța. Vor fi scoase spre cinstire moaștele Sfântului

ro

31 Jan, 2021 16:11 2123 Marime text
  • Luni, 2 februarie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Trifon, ocrotitorul câmpurilor și al livezilor.
  • De la ora 6.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de sfințire mică a apei (Aghiasma Mică), urmată de Rugăciunile Sfântului Trifon și de Sfânta Liturghie.
Luni, 2 februarie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Trifon, ocrotitorul câmpurilor și al livezilor.

Cu acest prilej, de la ora 6.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de sfințire mică a apei (Aghiasma Mică), urmată de Rugăciunile Sfântului Trifon și de Sfânta Liturghie, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Totodată, vor fi scoase spre cinstire moaștele Sfântului Trifon, informează Arhiepiscopia Tomisului.

Despre Sfântul Trifon

Sfântul Trifon s-a născut în satul Lampsac, din provincia Frigia, la sfârşitul secolului al III-lea, regiune care astăzi aparţine Turciei.
 
Dumnezeu i-a dăruit din copilărie darul vindecării bolnavilor şi putere asupra demonilor. Pe când avea 17 ani, a scos de sub stăpânirea diavolului pe fiica împăratului roman Gordian. După şase zile de post şi rugăciune, Sfântul Trifon le-a descoperit păgânilor existenţa diavolului. La porunca să, diavolul s-a arătat tuturor, în chip de câine negru, având ochii ca de foc. Prin această minune a atras pe mulţi păgâni la creştinism.
 
Mai târziu, în vremea împăratului Deciu, persecutorul creştinilor, Trifon a fost prins şi supus la multe chinuri: a fost lovit cu bâtele, a fost ars, i s-au bătut cuie în tălpi şi dus desculţ prin oraş, pe vreme de iarnă. Toate acestea sfântul le-a îndurat cu răbdare. Pentru că nu va sluji zeilor, a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. S-a rugat lui Dumnezeu să moară înainte de a fi supus la pedeapsa dată de împărat. Astfel, când soldaţii au ridicat sabia să-i taie capul, sfântul şi-a şi dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, scrie creștin -ortodox.ro.
 
Creştinii au luat trupul Sfântului Trifon, cu intenţia de a-l îngropa în Niceea. Însă, sfântul li se va descoperi şi le va cere să-l ducă trupul în satul natal, Lampsac. Mai târziu, moaştele Sfântului Trifon au fost mutate la Constantinopol şi apoi la Roma.


Sfântul Trifon este cunoscut în credinţă populară că cel ce păzeşte livezile de omizi şi lăcuste, iar pe oameni, de nebunie. În vechime, viticultorii şi pomicultorii ţineau post în această zi şi chemau preotul să le stropească cu agheazmă livezile şi via, că aceastea să fie ferite de nerodire şi de seceta sau grindină.
Sursa: CrestinOrtodox.ro

Citește și: Sinaxar 1 februarie 2016 Sfântul pomenit azi păzeşte livezile de omizi, iar pe oameni, de nebunie
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii