Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:43 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfârșitul dulciurilor și junk food-ului în școli? Ministerul Sănătății vine cu schimbări

ro

04 Jan, 2025 21:55 580 Marime text
foto: Freepick.com  
  • Ministerul Sănătății propune noi reguli pentru a promova o alimentație sănătoasă în școli, interzicând alimentele nesănătoase și încurajând consumul de fructe, legume și cereale integrale.

Ministerul Sănătății din România propune interzicerea vânzării dulciurilor, sucurilor îndulcite și a alimentelor nesănătoase în școli și licee. Proiectul include recomandări pentru consumul frecvent de alimente mai sănătoase, cum ar fi cerealele integrale și piureul de cartofi. De asemenea, va fi permisă doar vânzarea apei potabile sau minerale îmbuteliată.

Scopul acestei măsuri este reducerea riscurilor pentru sănătate, precum obezitatea și bolile cardiovasculare, prin educația alimentară a elevilor, înlocuind reglementările din 2008.

Ordinul propus va intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial. 


Lista alimentelor nerecomandate poate fi consultată, AICI 


Date din referatul de aprobare al proiectului 

Având în vedere că nutriția este o știință în continuă dezvoltare, alimentația oferită în colectivități pentru creșterea și menținerea stării de sănătate în rândul copiilor și adolescenților impune ca ghidurile naționale și recomandările oficiale să fie actualizate periodic, având la bază  rezultatele celor mai recente studii și cercetări științifice.


Din această perspectivă, în urma analizei cerințelor Ordinului MS. nr 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți, s-a constatat ca este necesară actualizarea recomandărilor privind aportul de nutrienți pentru copii și adolescenți.
 

Obiectivele principale ale respectivelor recomandări 

Obiectivele principale ale respectivelor recomandări sunt scaderea incidenței bolilor netransmisibile (obezitate, diabet zaharat, afecțiuni cardiovasculare, boli neoplazice etc.) în care alimentul constituie un factor etiopatogenic important, în rândul copiilor și tinerilor, precum și educația acestora în scopul formării unor obiceiuri alimentare sănătoase încă de la vârste mici. Astfel, principalele modificări aduse prin noul proiect de ordin sunt:
 
- Introducerea ”Tabelului de alegeri alimentare”, prevăzut în Anexa 1 în care s-au exemplificat alimente și meniuri care pot fi servite mai frecvent sau ocazional sau nu pot fi servite copiilor, în special pentru anumite grupe de alimente cum sunt lapte și derivate, carne, fructe și legume, cereale și produse din cereale, oleaginoase și leguminoase etc.;
- Actualizarea, respectiv completarea ”Necesarului de energie, macro- și micronutrienți și apă”, conform recomandărilor Autorității Europene Pentru Siguranța Alimentară 2019, prevăzut în Anexa 3;
-Înlocuirea tabelului ”Necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei la copii şi adolescenți” și a listelor cu echivalențe alimentare, cu: ”Definirea porțiilor pe grupe alimentare și necesarul zilnic estimativ al numărului de porții pentru alcătuirea meniului la copii şi adolescenţi”, prevăzută în Anexa 4
      

Noile tabele sunt mai complexe și mai practice în contextul disponibilității alimentelor de astăzi. Utilizarea tabelului asigură alcătuirea unor meniuri complexe, variate și sănătoase. 


Citește și:

„Superman Challenge”- o provocare riscantă care poate duce la accidente grave. Avertismentul polițiștilor din Constanța
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii