Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:39 13 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfaturi din partea pompierilor pentru a evita producerea unor incendii în biserici de Sărbătorile Pascale

ro

11 Apr, 2025 12:38 242 Marime text
Pentru a limita producerea unor situații nedorite în perioada Sărbătorilor Pascale, ISU Constanța recomandă respectarea unei serie de măsuri cu caracter preventive.

Astfel, la începutul fiecărei slujbe, reprezentanții bisericii trebuie să le explice credincioșilor că lumânările aprinse trebuie supravegheate îndeaproape și ținute cu grijă pe timpul aglomerației astfel încât să nu atingă părul sau hainele unei alte persoane sau alte obiecte combustibile precum icoane decoruri mobilier coroane.

Potrivit ISu Constanța, la terminarea slujbelor religioase lumânările aprinse vor fi stinse în mod obligatoriu, iar pentru depunerea lumânărilor aprinse vor fi amenajate locuri special neapărat în exteriorul lăcașul lor de cult la distanță de siguranță față de construcțiile din apropiere dotate cu tăvi metalice umplute cu nisip.

De asemenea oamenilor trebuie să li se aducă la cunoștință care sunt căile de evacuare din lăcașele de cult și să li se explice cum să se comporte în cazul unui incendiu izbucnit în incinta acestora.

Parcarea autoturismelor să fie făcută în vecinătatea locașului lor de cult astfel încât în eventualitatea produceriei unui incendiu acestea să nu blocheze ori să îngusteze căile de acces necesare pentru intervenția autospecialelor pompierilor.

Pe durata desfășurării slujbelor religioase cu public numeros este recomandat să fie scoase din interiorul lăcașul lor de cult covoarele mochetele băncile și scaunele nefixate de pardoseală.

Este necesar să fie făcută instruirea persoanelor cazate în spațiile destinate primiri oaspeților ori în căminele de bătrâni din incinta mănăstirelor sau anexele acestora de către slujitorii bisericii privind necesitatea respectării regulilor de prevenire și stingerea incendiilor la   exploatarea instalațiilor electrice la utilizarea focului deschis precum și interdicția fumatului în aceste locuri.

De asemenea este necesară asigurarea unei minime dotări cu mijlocie tehnice destinate stingerii incendiilor precum rezerve de apă, posibilități de utilizare a apei și stingătoare de incendiu.

Totodată, pentru acele mănăstiri amplasate izolat în locuri greu-accesibile sau chiar inaccesibile autospecialelor pompierilor această dotare minima trebuie dublată de instruirea corespunzătoare a personalului.

Citește și: 

Cum se calculează data Paștilor? La ce date vom celebra marea sărbătoare în următorii ani
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii