Sfințire de biserică și hram la mănăstirea Galeșu. Slujbă oficiată de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului (galerie foto)
Sfințire de biserică și hram la mănăstirea Galeșu. Slujbă oficiată de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
19 Jun, 2020 11:49
ZIUA de Constanta
2225
Marime text
- Sâmbătă, 20 iunie, de la ora 7.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de târnosire a bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Șipotele, județul Constanța, urmată de Sfânta Liturghie.
Lucrările de pictură în ulei și de restaurare au avut loc între anii 2000-2001. Biserica a fost sfințită de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, la data de 8 septembrie 2002. Din anul 2015, preotul Marius Stan a coordonat lucrări de restaurare și amenajări exterioare (izolație termică, trotuare, acoperiș, centrală termică).
Pe 21 iunie Biserica Ortodoxă Română se va afla în duminica a doua după Rusalii, numită „a Sfinților Români”. Cu acest prilej, mănăstirea Poarta Albă - Galeșu își va cinsti ocrotitorii, Sfinții Români. Astfel, la ora 7.45, IPS Teodosie va oficia o slujbă de pomenire la Monumentul Memorial Poarta Albă, pentru deținuții politic, apoi va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Tuturor sfinților români” de la Poarta Albă – Galeșu.
La 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al BOR a hotărât ca în a doua Duminică după Pogorârea Duhului Sfânt să fie sărbătoriți toți sfinții români, ca rodire a Duhului Sfânt în Biserica noastră, de-a lungul veacurilor. Conform actului sinodal „de acum și până la sfârșitul veacurilor, în întreaga Biserică Ortodoxă Română, să se numere cu sfinții și să se cinstească după pravilă cu slujbă specială și cu acatist toți sfinții din neamul românesc, știuți și neștiuți, pentru a căror cinstire se instituie „Duminica Sfinților Români”, care va fi așezată în calendarul Bisericii noastre, în fiecare an, a doua Duminică după Pogorârea Duhului Sfânt, arătându-se prin aceasta lucrarea Sfântului Duh în Biserica noastră de-a lungul veacurilor”.
Unii dintre ei au zile speciale de cinstire în cursul anului bisericesc, dar altora nu le este cunoscut numele.
De aceea a fost instituită o zi specială pentru pomenirea tuturor sfinților români: „Sfinții ierarhi, preoți și diaconi care s-au săvârșit mucenicește și au mărturisit și au apărat cu jertfelnicie credința ortodoxă, neamul și țara noastră”, dar și credincioșii care au primit cununa sfințeniei „prin patimile și sângele lor”; „Sfinții cuvioși și cuvioase care s-au săvârșit trăind deplin viața călugărească și care, prin pilda vieții lor și prin rugăciune, au hrănit duhovnicește pe toți credincioșii”; „Sfinții români uciși de oștile păgâne sau ale altor asupritori de-a lungul veacurilor, precum și cei care au căzut în luptă cu aceștia, sau în amară robie pentru credință, Biserică și neam”; „Și toți ceilalți, sfinți creștini ortodocși români din toate timpurile și de pretutindeni, știuți și neștiuți, care au sporit în dragostea pentru Hristos, a faptei bune, a rugăciunii și a virtuților creștine, pe care Dumnezeu i-a înscris în Cartea Vieții”.
Sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii