Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:15 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Simpaticul ursuleț Winnie the Pooh împlinește astăzi 94 de ani

ro

14 Oct, 2020 00:00 5601 Marime text
  • Faimosul ursuleț Winnie the Pooh împlinește astăzi 94 de ani.
  • Poveștile lui Pooh au fost traduse în multe limbi, inclusiv în limba latină.
  • Au fost create numeroase plușuri cu simpaticul ursuleț, discuri, jocuri de societate, puzzle, difuzări la radio SUA (pe NBC), animație dar și film.
Winnie-the-Pooh (în română: Winnie de Pluș), numit și Pooh Bear and Pooh, este un ursuleț de pluș antropomorf fictiv creat de autorul englez A. A. Milne.
 
Prima colecție de povești despre personaj a fost cartea Winnie-the-Pooh (14.10.1926), urmată de The House at Pooh Corner (1928). Milne a inclus și o poezie despre urs în cartea de versuri pentru copii Când eram foarte tineri (1924) și multe altele în Acum suntem șase (1927). Toate cele patru volume au fost ilustrate de E. H. Shepard, potrivit wikipedia.org.
 
Poveștile lui Pooh au fost traduse în multe limbi, inclusiv în traducerea latină a lui Alexander Lenard, Winnie ille Pu, care a fost publicată pentru prima dată în 1958 și, în 1960, a devenit singura carte latină care a apărut vreodată pe lista best-seller-ului The New York Times.
 
În 1961, Walt Disney Productions a licențiat anumite drepturi de film și alte drepturi ale poveștilor Winnie-the-Pooh ale lui Milne din moșia AA Milne și ale agentului de licențiere Stephen Slesinger, Inc., și a adaptat poveștile Pooh, folosind denumirea „Winnie the Pooh”, într-o serie de caracteristici care ar deveni în cele din urmă una dintre cele mai de succes francize ale sale.
 
În adaptările de film populare, Pooh a fost exprimat de actorii Sterling Holloway, Hal Smith și Jim Cummings în engleză și de Yevgeny Leonov în rusă.

A.A. Milne a numit personajul Winnie-the-Pooh după un ursuleț de pluș deținut de fiul său, Christopher Robin Milne, pe care se baza personajul Christopher Robin. Restul jucăriilor lui Christopher Milne – Purcel, Eeyore, Kanga, Roo și Tigger – au fost încorporate în poveștile lui Milne. Alte două personaje, Owl și Rabbit, au fost create de imaginația lui Milne, în timp ce Gopher a fost adăugat la versiunea Disney. Ursul de jucărie al lui Christopher Robin este expus la filiala principală a Bibliotecii Publice din New York.

Prima dată când Pooh și prietenii săi au apărut în culori a fost în 1932, când a fost desenat de Slesinger în cămașa sa roșie, cunoscută și în prezent, și a apărut într-un disc RCA Victor. Parker Brothers a introdus jocul Winnie-the-Pooh al lui A. A. Milne în 1933, din nou cu Pooh în cămașă. În anii 1940, Agnes Brush a creat primele păpuși de pluș cu Pooh în cămașă. Shepard desenase Pooh cu o cămașă încă din prima carte Winnie-the-Pooh, care ulterior a fost colorată în roșu în edițiile colorate ulterioare.
 

Winnie the Pooh, preluat de Disney

După moartea lui Slesinger în 1953, soția sa, Shirley Slesinger Lasswell, a continuat să dezvolte ea însăși personajul. În 1961, a licențiat drepturi la Walt Disney Productions în schimbul redevențelor în primul dintre cele două acorduri între Stephen Slesinger, Inc. și Disney. În același an, văduva lui A. A. Milne, Daphne Milne, a acordat și ea către Disney anumite drepturi, inclusiv drepturi de film.
 
Din 1966, Disney a lansat numeroase producții animate cu rolul său în versiunea Winnie the Pooh și personaje conexe, începând cu piesa teatrală Winnie the Pooh și The Honey Tree. A urmat Winnie the Pooh and the Blustery Day (1968) și Winnie the Pooh și Tigger Too (1974). Aceste trei featurettes au fost combinate într-un lungmetraj, The Many Adventures of Winnie the Pooh, în 1977. A patra featurette, Winnie the Pooh și o zi pentru Eeyore, a fost lansată în 1983.
 
O nouă serie de lungmetraje teatrale Winnie the Pooh lansate în anii 2000, cu The Tigger Movie (2000), Piglet's Big Movie (2003), Pooh's Heffalump Movie (2005) și Winnie the Pooh (2011).
 

Disney a produs, de asemenea, seriale de televiziune bazate pe franciză, printre care Welcome to Pooh Corner (Disney Channel, 1983–1986), The New Adventures of Winnie the Pooh (ABC, 1988–1991), The Book of Pooh (Playhouse Disney, 2001– 2003) și My Friends Tigger & Pooh (Playhouse Disney, 2007–2010).
 
Sursă foto: pinterest.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii