Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:20 03 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Simpozion inedit la Mănăstirea Văcăreștii Noi din Constanța

ro

03 Sep, 2024 13:38 181 Marime text
Afiș eveniment, Sursa foto: Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului



Mănăstirea Văcăreștii Noi din Constanța organizează în data de 7 septembrie 2024, simpozionul național „Mănăstirea Văcărești: așezământ cultural de sinteză, între drama trecutului și renașterea de astăzi”.

Acest eveniment academic marchează 300 de ani de la sfințirea bisericii Mănăstirii Văcărești (24 septembrie 1724) și își propune articularea unei radiografii actuale a istoriei și a importanței edificiului religios în conștiința românească, sub nota recuperării acelui dens și unic patrimoniu  spiritual și cultural pe care l-a reprezentat.

„Poporul român, în istoria existenței sale, a demonstrat un articulat simț de revendicare de sine. Indiferent de circumstanțele istorico-politice și ideologiile ateizante care au atentat la integritatea și demnitatea spiritului creștinesc, identitatea românească a probat forța continuității și a regenerării: tragicul a fost convertit în noi dimensiuni de edificare, suferința a fost transfigurată în bucuria sfințeniei, iar tendințele fragmentării și relativizării comuniste au creat noi premise ale reîntregirii de neam.

Mănăstirea Văcărești, în ciuda distrugerii ei de către regimul comunist, a stat constant ca mărturie peste veacuri a acestei sinteze românești, o sinteză care unifică conștiința de neam, spiritualitatea creștină, arta religioasă și energia renașterii. Astăzi, la trei secole de la sfințirea bisericii Mănăstirii Văcărești, memoria edificiului bucureștean se articulează concret în construcția avansată a Mănăstirii Văcăreștii Noi, în același tipar arhitectural genuin”, a precizat Părintele Justin Dănilă, starețul Mănăstirii Văcăreștii Noi și organizatorul evenimentului.


Lucrările simpozionului vor fi deschise de alocuțiunea domnului Acad. Ioan-Aurel Pop – Președintele Academiei Române și de prezentarea plenară a domnului Acad. Mircea Dumitru – Vicepreședintele Academiei Române, iar în cadrul secțiunilor simpozionului vor prezenta comunicări științifice profesori și cercetători de la prestigioase centre universitare și de cercetare din țară: Prof. univ. dr. Dan Mohanu – Universitatea Naţională de Arte din București, Dr. Beatrice Todireanu – Ministerul Culturii, Dr. Andreea Badea – Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Prof. univ. dr. arh. Sorin Vasilescu – Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, Dr. arh. Dan D. Ionescu – Institutul Naţional al Patrimoniului, București, Dr. arh. Radu Alina – Biroul de arhitectură RAM ART CONSTRUCT, Dr. Laura Cornea - Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Conf. univ. dr. habil. Florin Leontin Abraham – Institutul pentru Studiul Totalitarismului, Academia Română, Antonie Popescu – Baroul București, Prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă – Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Prof. univ. dr. Viorel Vizureanu – Universitatea din București, Lect. univ. dr. Laurenţiu Gheorghe - Universitatea din București, Pr. dr. Ștefan Mindea – medic neurochirurg, Clinica ANSI și Protos. dr. Justin Dănilă – Mănăstirea Văcăreștii Noi.

Lucrările simpozionului se vor desfășura la Sala Panoramic a Hotelului Bulevard din Constanța, începând cu ora 09.30.

Întregul program se poate vizualiza în secțiunea „GALERIE FOTO” a materialului.

Citește și:
Eveniment la Cimitirul de onoare de la ȘumențiIPS Teodosie va săvărși parastasul de pomenire a eroilor căzuți la datorie în 1916 (1-6 septembrie)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii