Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:07 18 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sindicatul CNE Cernavodă solicită revizuirea măsurilor de austeritate pentru 2025- „Stoparea angajărilor de personal, una din măsurile cu cel mai mare impact negativ“ (DOCUMENT)

ro

17 Jan, 2025 19:50 289 Marime text

Sindicatul CNE Cernavodă are un mesaj pentru  Sebastian loan Burduja - Ministrul Energiei subliniind riscurile majore generate de măsurile de eficientizare propuse pentru 2025.

Reducerile de cheltuieli și personal ar putea afecta operarea centralelor nucleare și proiectele strategice precum Unitățile 3 și 4 sau implementarea SMR.

De asemenea, impactul asupra angajaților și lipsei de resurse esențiale este considerat critic, solicitând revizuirea termenelor pentru a menține stabilitatea operațională și siguranța nucleară.


Vă prezentăm în continuare conținutul integral al scrisorii:
 
Către: Ministerul Energiei
 
În atenția: Sebastian loan Burduja - Ministrul Energiei
 
Subiect: Planul de măsuri de eficientizare a cheltuielilor pentru anul 2025



 
Operarea în condiții de securitate nucleară și consolidarea financiară sustenabilă pe termen mediu și lung reprezintă o prioritate absolută pentru Societatea Națională Nuclearelectrica SA.
 
Pentru realizarea acestui obiectiv sunt în derulare proiecte majore de investiții care sunt cuprinse în Proiectul de Strategie Energetică a României 2019-2030 cu perspectiva anului 2050 precum și în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, ca pilon al independenței energetice a României și al îndeplinirii țintelor de decarbonizare asumate de România în calitate de Stat Membru UE.
 
Printre proiectele importante de investiții, amintim Proiectul de retehnologizare al Unității 1 de la CNE Cernavodă, Proiectul Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă, Proiectul instalației de detritiere de la CNE Cernavodă, Proiectul reactoarelor modulare mici­ SMR, Proiectul ciclului integrat de combustibil.
 
Producerea de energie electrică și termică folosind tehnologia nucleară este un proces complex, strict reglementat atât ca tehnologie cât și ca necesar de personal de conducere, coordonare, supraveghere și control.

 
Considerăm că aplicarea Planului de măsuri de eficientizare a cheltuielilor pentru anul 2025 va afecta semnificativ activitatea operațională și productivitatea, astfel:
 
1.măsura de reducere a posturilor de conducere existente cu minim 30% începând cu data de 01.03.2025, fără o analiză amănunțită a fiecărei poziții și a impactului asupra securității nucleare, operarii în siguranță a celor două centrale nucleare, respectării legislației naționale și europene, precum și afectarea viitoarelor proiecte de investiții va avea un impact negativ major și va pune în pericol atât exploatarea curentă cât și viitorul energiei nucleare în România. Specialiștii care ocupp aceste funcții de conducere au o înaltă pregătire teoretică și practică. Prin desființarea acestor funcții există riscul plecării din organizație a acestui personal, implicit pierderea specialiștilor, cu riscuri și costuri mari pentru organizație. Înlocuirea acestor specialiști este un proces îndelungat, necesită ani de pregătire și experiență.
 
2.măsura de reducere a cheltuielilor cu salariile cu 20% începând cu 01.03.2025 va genera instabilitate socială, neliniște în rândul salariaților societății, lipsa de încredere în dezvoltarea profesională și în planurile de viitor ale societății, și va avea impact imediat și greu de cuantificat asupra activității operaționale și a productivității.  
 
3. măsura de reducere a  cheltuielilor cu bunuri și servicii cu minim 20% față de nivelul anului 2024 va afecta direct activitatea operațională prin lipsa pieselor de schimb și a serviciilor suport. Sunt contracte în derulare, cu termene mari, iar modificarea acestor contracte poate atrage penalități și va afecta imaginea societății în fața partenerilor noștri. Spre exemplu, activitatea de curățenie poate părea un serviciu care poate fi redus. Nu este așa, curățenia într-un obiectiv nuclear este extrem de importantă, asigură că nu există risc de răspândire a contaminării prin întreținerea permanentă a spațiilor tehnologice. 
măsura de reducere a cheltuielilor de protocol și sponsorizări cu minimum 50% față de nivelul cheltuielilor realizate în anul 2024 va avea un impact asupra imaginii create de Nuclearelectrica în relațiile cu partenerii de afaceri și populație.În ultimii ani societatea noastra a devenit puternic vizibilă în societatea civilă, s-a lucrat mult pentru câștigarea încrederii populației în producerea de energie electrică folosind tehnologia nucleară. Lipsa fondurilor va afecta negativ pe termen mediu și lung această imagine și va lipsi de resurse societatea în demersurile viitoare.
 
4. măsura de stopare a angajărilor de personal până la data de 31.12.2025 este una din măsurile cu cel mai mare impact negativ asupra exploatării în siguranță a centralelor nucleare, fabricării de combustibil nuclear precum și pentru viitoarele proiecte de investiții. Pregătirea inițiala a personalului nou angajat durează ani de zile, legislația și normele de securitate nucleara sunt foarte stricte în această privință. 
Conducerea actuală a societății, împreună cu sindicatul reprezentativ, au creat în ultimii ani un echilibru stabil, lipsit de riscuri, cu atenție deosebită asupra cheltuielilor salariale în concordanță directă cu cerințele operaționale și complexitatea funcțiilor din organizație.
 
Consideram că este necesară revizuirea acestor cerințe, în special a termenelor de analiză și implementare, pentru a evita consecințele negative asupra activității operationale și a productivității.-Dorel Liviu Baranga, Sindicatul CNE Cernavodă.



Puteți consulta scrisoarea și în secțiunea Document a materialului. 


Citește și:


 SN Nuclearelectrica SA achiziționează servicii de mentenanță la CNE Cernavodă. Contract cu o valoare estimată de aproape 95 milioane lei (DOCUMENT)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii