Sindicatul din DMHI promotor al unui proiect de 1,6 milioane de lei
Sindicatul din DMHI promotor al unui proiect de 1,6 milioane de leiSindicatul Liber Navalistul Mangalia a organizat miercuri, 30 iunie, la sediul Grupului Şcolar Industrial I. Bănescu, conferinţa de promovare a proiectului „Centru de formare profesională pentru armonizarea cererii cu oferta pe piaţa forţei de muncă", proiect cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeşte în oameni!" La eveniment au participat preşedintele Daewoo Mangalia Heavy Industries, Vasile Iorga, alături de liderul „Navalistului", Florian Marin.
Proiectul, ce are o durată de 2 ani şi un buget de 1.665.070 lei, a fost conceput cu intenţia de a soluţiona mai multe probleme care se regăsesc la nivelul Regiunii Sud Est. La nivelul Regiunii Sud Est, gradul de sindicalizare este de aproximativ 40%. Una dintre activităţile importante ale proiectului este organizarea de cursuri de perfecţionare în meseria de delegat sindical de întreprindere a liderilor de sindicat, prin oferirea de diplome recunoscute la nivel naţional.
Sindicatul va pune la dispoziţie un spaţiu neamenajat pentru autorizarea centrului de formare care se va ocupa de implicarea sindicatelor pe piaţa forţei de muncă la nivel local. După finalizarea proiectului, centrul de formare autorizat nu va presta servicii doar pentru membrii şi liderii de sindicat, ci îşi propune să devină cel mai important actor pentru piaţa muncii locale. Astfel, centrul de formare autorizat se va implica în combaterea excluziunii sociale prin oferirea de programe de formare profesională pentru persoanele care provin din grupuri vulnerabile şi în creşterea adaptabilităţii lucrătorilor prin oferirea de cursuri de formare autorizate persoanelor angajate.
În acest sens, centrul va dezvolta două direcţii de colaborare:
- una cu instituţiile publice şi societatea civilă, pentru rezolvarea problemelor de ordin social: consilii locale, AJOFM etc.
- una cu companiile, pentru creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi implicit pentru implementarea conceptului de flexibilitate şi securitate în piaţa muncii - flex-security.
Până în acest moment, centrul a fost amenajat şi parţial dotat cu echipamentele necesare desfăşurării procesului de formare profesională, cursul de perfecţionare în meseria de delegat sindical de întreprindere a fost autorizat, iar proiectul a fost promovat la nivel local.
Urmează ca până la sfârşitul proiectului să se finalizeze dotarea centrului, să se susţină cursuri pentru 50 de membri de sindicat şi să fie organizat un seminar de bune practici europene pentru 70 de persoane din mediul sindical, al organizaţiilor non-guvernamentale şi al instituţiilor publice.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp