Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:24 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Situația este critică” Mihai Lupu anunță „un moment istoric”. Un nou spital va fi construit la Constanța

ro

23 Jun, 2022 00:00 3446 Marime text
Mihai Lupu, foto ZIUA de Constanța
  • „Am exprimat de fiecare dată că județul Constanța este un județ predispus riscurilor”.
 
Miercuri, 22 iunie 2022, de la ora 12.00, în Sala „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ Constanța, președintele CJC,  Mihai Lupu, a susținut o declarație de presă privind construirea unui nou spital. Este vorba de proiectul despre care și cotidianul ZIUA de Constanța a scris de mai multe ori, cu privire la construirea unui nou spital în zona Sere, municipiul Constanța. Mai precis, pe strada Viilor nr. 1, unde se află heliportul.
 
Informațiile vin ca urmare a noii decizii a Guvernului României, de a trece din domeniul public al statului, aflat în administrarea Ministerului Sănătății, în domeniul public al județului Constanța, suprafața de teren necesară construirii unității medicale.
 
„Mulțumesc mult de tot că sunteți astăzi aici. Pentru început, aș vrea să vă ofer câteva cifre privind ce înseamnă sistemul de sănătate al județului Constanța. Spitalul Județean Constanța a fost dat în folosință acum mai bine de jumătate de veac, în 1969, după ce lucrările au durat alți șase ani. În 2020 aproape 90.000 de pacienți au ajuns la unitatea de primire urgență a SCJU. Iar aproximativ 42.000 de pacienți au ajuns la UPU, încă 46.000 au fost internați. Anul acesta, doar în primul trimestru, al UPU au fost 29.100 în îngrijire, iar internați au fost 12.400.
 
Ca să înțelegeți situația, SCJU are 1.325 de paturi pentru spitalizare continuă și alte 88 pentru spitalizare de zi. În total 40 de secții și 3.600 de angajați. Acesta este tabloul celui mai important spital pe care îl are Constanța. Într-o clădire mai veche de 50 de ani, modernizată cum s-a făcut în anumite locuri. Astăzi, nu se mai regăsesc în ceea ce sistemul medical are nevoie acum pentru a îngriji bolnavii.
 
Așadar, văzând exact ce înseamnă spitalul, vreau să vă ofer astăzi o știre. Este un moment foarte important, un moment istoric. Spun acest lucru pentru că în ultimele 3 decenii nu s-a găsit o soluție pentru ca noi, constănțenii, să avem un spital nou. Așadar, Guvernul României a hotărât prin HG 784 din 2022 trecerea unui imobil teren+clădire aflat în domeniul public al statului, în domeniul public al județului Constanța. Este vorba de un teren în suprafață de 111.272 mp, aflat pe strada Viilor nr. 1, municipiul Constanța. A fost dat de Guvern pentru ridicarea unui nou spital care să preia toată activitatea SCJU Constanța. Demersurile au fost făcute de la începutul mandatului meu. Prin inițiativele CJ Constanța le cunoașteți”, a transmis președintele CJ Constanța.
 
Prin adresa nr. 23801/07.07.2021, înaintată Guvernului, Ministerului Sănătății și Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța, Consiliul Județean Constanța a făcut cunoscută inițiativa sa de a construi Spitalul Regional de Urgență Constanța și, în acest sens, a transmis Hotărârea Consiliului Județean Constanța nr. 104/21.04.2021 privind aprobarea solicitării către Guvernul României în vederea efectuării demersurilor necesare referitoare la transmiterea imobilului (teren + construcții), situat în str. Viilor nr. 1, municipiul Constanța, județul Constanța, din domeniul public al Statului Român çi administrarea Ministerului Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța în domeniul public al județului Constanța, în vederea construirii Spitalului Regional de Urgență Constanța. Ulterior, Hotărârea Consiliului Județean Constanța nr. 104/21.04.2021 a fost completată prin Hotărârea Consiliului Județean Constanța nr. 146/23.06.2021 și Hotărârea Consiliului Județean Constanța nr. 117/20.04.2022.


 

„Nu ne putem permite să întârziem”

 

Președintele CJ Constanța a precizat că finanțarea va fi făcută fie prin sprijin prin programe, fie prin finanțe proprii, parteneriate strategice, împrumuturi. Toate secțiile de la SCJU Constanța vor fi mutate în noua clădire, iar soarta clădirii actualului spital este incertă.
 
„În solicitările noastre înaintate Guvernului, am motivat necesitatea construirii acestui spital. În primul rând, am invocat vechimea și imposibilitatea acordării unui act medical corespunzător acestor zile. În al doilea rând, am exprimat de fiecare dată că județul Constanța este un județ predispus riscurilor. Ne gândim la centrala atomonucleară, avem o rafinărie, avem Oil Terminal, avem port, avem o bază NATO, avem și peste 1 milion și ceva de locuitori vara. Aș vrea să le mulțumesc liderilor coaliției guvernamentale că au înțeles acest demers, președintelui și premierului, după cum veți vedea că actul a fost semnat de toți cei implicați. Sigur, acesta este un început. Am fost asigurat că acest spital va fi susținut de Guvernul României și greul de acum începe.
 
Luând în calcul experiențele noastre, va deveni un spital pavilionar să nu avem astfel de probleme. Ne-am dat seama ce înseamnă blocarea unui spital din cauza unei pandemii. Vom apela la toate cunoștințele de specialitate, vom avea o solicitare să vedem că a existat un studiu de fezabilitate și un studiu tehnic între 2007 și 2010.
 
Nu ne putem permite să întârziem. Situația este critică. Lucrurile acestea le-au înțeles factorii decidenți. Trebuie să depunem toate deligențele să realizăm acest obiectiv”, a spus Mihai Lupu.
 
În Strategia Națională de Sănătate 2014 – 2020 se propunea dezvoltarea infrastructurii sanitare adecvate la nivel naţional, regional şi local, în vederea reducerii inechităţii accesului la serviciile de sănătate. Se propunea crearea unor rețele regionale de spitale, în cele 8 regiuni de dezvoltare, pe niveluri de competență. Au fost aprobate fonduri pentru 3 spitale regionale de urgență: Spitalul Regional de Urgență Iași, Spitalul Regional de Urgență Cluj și Spitalul Regional de Urgență Craiova. Construcția acestor spitale va fi finanțată cu fonduri europene nerambursabile și cu fonduri de la bugetul statului.

 
Menționăm că, potrivit adresei nr. AM 1017/12.01.2022 a Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța, în cadrul imobilului situat în municipiul Constanța, str. Viilor nr. 1, pe o suprafață de cca 3 ha, a fost edificat obiectivul ”Platformă betonată și  punct de operare SMURD”, unde operatorul menționat desfășoară activități specifice.
 

„Actualul spital județean nu respectă circuitele pentru buna lui funcționare”


 
„Avem deja în lucru proiectul privind noul spital, pentru că nu ne putem permite ca, din acest moment, având și terenul la dispoziție, să pierdem timp. Actualul spital județean nu respectă circuitele pentru buna lui funcționare și am văzut asta și mai clar în perioada pandemiei. Acest lucru este cauzat de faptul că spitalul a fost gândit, acum zeci de ani, ca unul monobloc, iar toate recomandările europene actuale sunt pentru ridicarea de spitale de tip pavilionar, astfel încât să poată fi făcute circuite pentru fluxul intern. Acestea nu pot fi făcute pe modelul actualului spital județean, pentru că așa a fost el construit, iar în pandemii este foarte complicat să funcționezi în acest fel.
 
Necesitatea unui nou mare spital la Constanța este impusă și de faptul că trebuie să modernizăm condițiile de cazare, trebuie să avem o parcare adecvată unei unități medicale importante. Ne gândim inclusiv la un sistem de independență energetică pentru viitorul spital, prin montarea de panouri fotovoltaice, pompe de căldură, astfel încât să reducem costurile foarte mari pe care le avem la energie.
 
Un avantaj al viitorului spital este poziționarea acestuia, fiind aproape de heliport, unde este și elicopterul SMURD. Acum, situația este complicată din acest punct de vedere, nu avem posibilitatea să ținem elicopterul SMURD în curtea Spitalului Județean”, a mai spus liderul CJ Constanța.
 

Județul cu aproape 1 milion de locuitori vara

 
Prin adresa nr. 23801/07.07.2021, înaintată Guvernului, Ministerului Sănătății și Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța, Consiliul Județean Constanța a făcut cunoscută inițiativa sa de a construi Spitalul Regional de Urgență Constanța și, în acest sens, a transmis Hotărârea Consiliului Județean Constanța nr. 104/21.04.2021 privind aprobarea solicitării către Guvernul României în vederea efectuării demersurilor necesare referitoare la transmiterea imobilului (teren + construcții), situat în str. Viilor nr. 1, municipiul Constanța, județul Constanța, din domeniul public al Statului Român çi administrarea Ministerului Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța în domeniul public al județului Constanța, în vederea construirii Spitalului Regional de Urgență Constanța.
 
Inițiativa Consiliului Județean Constanța de a construi un spital regional are în vedere faptul că activitățile specifice desfășurate de marii operatori economici din zona de Sud – Est a României (CNE Cernavodă, Portul Constanța, Oil Terminal SA, Șantierul Naval Constanța, Damen Mangalia etc) generează riscul producerii în orice moment a unor evenimente care să necesite acordarea de asistență medicală de urgență pentru multiple victime în condiții optime. De asemenea, se are în vedere și faptul că la nivelul județului Constanța sunt circa 1400 paturi pentru asistență medicală la un număr de 728.000 locuitori, la care se adaugă impactul turistic semnificativ în sezonul estival și tranzitul portuar în continuă creștere.
 
În continuare, Secretariatul General al Guvernului a solicitat în adresa nr. 20/17621/THG/27.07.2021, referitoare la cererea nr. 23801/07.07.2021, sus numită, a Consiliului Județean Constanța, ca Ministerul Sănătății să analizeze cererea formulată de Consiliul Județean Constanța în baza dispozițiilor art. 292 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, și, în raport de îndeplinirea cerințelor legale, de necesitate și de oportunitate, să inițieze proiectul de hotărâre a Guvernului corespunzător.
 
De la darea în administrarea Ministerului Sănătății, în anul 2007, și până în prezent, imobilul nu a fost utilizat conform destinației sale - construirea Spitalului Regional de Urgență Constanța și nici nu este inclus în masterplanurile pentru perioada 2021 – 2027. Deci, în 20 de ani, cât se împlinesc în anul 2027, de la primirea imobilului în administrarea Ministerului Sănătății nu se va edifica Spitalul Regional de Urgență Constanța și nici nu se întrevede posibilitatea de a fi construit Spitalul Regional de Urgență Constanța în viitorul previzibil.
 
Potrivit adresei nr. AM R 1680/26.01.2022 a Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța, imobilul din municipiul Constanța, str. Viilor nr. 1, județul Constanța, pe care îl are în administrare, nu face obiectul unor cereri de restituire conform legii, nu se află în litigii, nu este obiectul unor procese aflate pe rolul instanțelor judecătorești, nu este grevat de sarcini și nu este închiriat sau concesionat.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Epopeea Spitalului Regional Constanța, din nou în atenție publică. A fost actualizat inventarul bunurilor de pe strada Viilor

 
 
 
 

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii