Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:17 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situație alarmantă A crescut numărul persoanelor decedate în incendiile produse în locuințe

ro

15 Feb, 2022 11:14 1465 Marime text
O situație îngrijorătoare a fost semnalată de pompierii IGSU. Din păcate zilele acestea asistăm la o creștere a numărului persoanelor decedate în incendiile produse în locuințe.

Potrivit IGSU, în primele 10 zile ale lunii februarie 2022, în cele 219 incendii la locuințe (și-au pierdut viața 13 persoane (dublu față de aceeași perioadă a anului 2021), din cauza neatenției, neglijenței, necunoașterii sau nerespectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor. 

„Tot pe fondul neatenției ori a neglijenței adulților, în unele situații se produc adevărate tragedii în rândul celor mici. 
Amintim că în data de 09 februarie 2022, un incendiu a avut loc într-o locuință din localitatea Vladomira, comuna Trifești, județul Iași, în care se aflau 3 copii. În urma incendiului 2 dintre copii, care dormeau în timpul izbucnirii incendiului, au suferit arsuri de gradul 1 și 2 pe aproximativ 50% din suprafața corporală. În momentul izbucnirii incendiului micuții erau singuri în gospodărie“ - au precizat reprezentanții IGSU. 

Principalele cauze generatoare de incendii la locuinţe, în sezonul rece, sunt:
📌 Exploatarea sistemelor și a mijloacelor de încălzire cu defecțiuni sau improvizații;
📌 Exploatarea sobelor fără respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor;exploatarea coșurilor de fum neverificate, necurățate și neizolate termic față de materialele combustibile prin care trec (pereți, planșee);
📌 Suprasolicitarea instalațiilor electrice prin conectarea simultană a mai multor consumatori de putere – mijloace de încălzire (radiatoare, aeroterme, reșouri, plite etc.)
📌 Exploatarea instalațiilor electrice cu defecțiuni sau improvizații;
📌 Exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor și consumatorilor de gaze naturale sau a buteliilor de aragaz;
📌 Jocul copiilor cu focul.
ATENŢIE! Utilizarea mijloacelor de încălzire cu defecţiuni, a coșurilor de fum cu fisuri ori crăpături, sau neetanşarea mijloacelor de încălzire la coşul de fum, poate conduce la degajarea de monoxid de carbon.
Pentru prevenirea unor evenimente nefericite care pot distruge vieți, facem un apel la conștientizare în rândul populației, readucând în atenție necesitatea cunoașterii și respectării măsurilor de prevenire a incendiilor în gospodării.
Pentru siguranța copiilor:
- NU LĂSAȚI COPIII SINGURI ACASĂ, nesupravegheați sau blocați, cu surse de încălzire în funcțiune!
La exploatarea mijloacelor de încălzire și a instalațiilor electrice:

📌 nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici cu putere mare (radiatoare, plite electrice, boilere) din acelaşi prelungitor sau din aceeaşi priză, simultan;
📌 nu exploatați instalațiile electrice cu improvizații sau defecțiuni;
📌 nu utilizaţi reşouri şi aeroterme electrice improvizate şi fără asigurarea măsurilor de izolare faţă de materialele şi elementele combustibile.
La exploatarea sobelor și coșurilor de fum:
📌 asigurați verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a sobelor și coşurilor de evacuare a fumului;
📌 amplasaţi o tablă metalică pe dușumea, în faţa ușilor sobelor din cărămidă sau teracotă;
📌 folosiţi doar tipul de combustibil pentru care a fost proiectat sistemul de încălzire şi evitaţi supraîncărcarea acestuia;
📌 aprindeţi focul în sobă cu ajutorul unui mijloc corespunzător (torţă, aprinzător); NU folosiți lichide inflamabile;
📌 supravegheaţi permanent mijloacele de încălzire aflate în funcţiune;

📌 amplasaţi materialele combustibile la o distanţă de minimum 1 m faţă de sobele metalice, respectiv 50 de cm faţă de cele de teracotă;
📌 stingeţi focul din sobă înainte de culcare sau de a părăsi locuinţa;
📌 evacuaţi periodic cenuşa rezultată şi depozitaţi-o în gropi special amenajate, în exteriorul locuinţei şi la distanţă faţă de casă, grajd, fânar, depozite etc.
La exploatarea instalațiilor de gaz:
📌 asigurați verificarea instalațiilor și consumatorilor de gaz (centrală termică, aragaz) cu personal autorizat;
📌 nu dormiți în încăperi cu aparate, în funcțiune, consumatoare de combustibili gazoşi;
📌 orice intervenție la instalațiile de gaz se face doar de personal autorizat;
📌 nu utilizați aragazul pentru încălzirea locuinței întrucât crește riscul intoxicării cu monoxid de carbon rezultat în urma arderii.
📌 Atunci când în locuință se simte miros caracteristic de gaze se deschid toate uşile şi ferestrele, nu se aprinde nicio sursă de foc și nu se acționează întrerupătoare sau aparate electrice. Toate aceste situații trebuie anunțate imediat la operatorul de distribuţie a gazelor.
NU utilizați focul deschis la arderea resturilor vegetale din gospodării, pe terenurile agricole sau pajiști. 
Mai multe informații referitoare la regulile, măsurile de prevenire a incendiilor la locuințe precum și modul de comportare, se regăsesc pe canalul de site-ul www.igsu.ro, canalul de youtubeInformare Preventivă IGSU (https://www.youtube.com/user/InformarePreventiva/videos) și platforma Fii pregătit-https://fiipregatit.ro/.

Sursa foto: IGSU
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii