Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:45 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situl arheologic din Complexul „President" impleteste vestigiile antice cu modernul

ro

24 Jun, 2009 02:39 1963 Marime text

sit_arheologic.jpgTuriştii pot admira un edificiu termal compus din două camere dotate cu o cadă tencuită, cu prag din marmură şi cu orificii de aducţiune şi evacuare a apei şi o încăpere pavată cu cărămizi

Unicat în România, situl arheologic din interiorul Complexului „President" din Mangalia poate fi vizitat de turişti şi de localnici, însoţiţi de un ghid profesionist din cadrul Muzeului de Arheologie „Callatis".

Situl este absolut fascinant: pe o scară interioară, pătrunzi în jos, într-o lume demult apusă, dar care, prin complexitatea construcţiilor pe care le vezi la faţa locului, îţi dezvăluie gradul avansat de civilizaţie al vechilor romani.

În urmă cu zeci de ani, pe locul respectiv se afla unul dintre cele mai reprezentative hoteluri ale litoralului: „Scala". În timpul renovării acestuia, în 1993, au fost descoperite aspecte de urbanism de epocă romano-bizantină ce aparţin cartierului sudic al cetăţii Callatis, pe o suprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi. „Cartierul era străbătut de o stradă principală orientată est-vest, lată de şase metri şi pavată cu dale cioplite din calcar. Strada era prevăzută cu un canal de scurgere colector, construit din dale mari de calcar, în care se deversau alte canale mai mici, ce făceau legătura cu clădirile sau curţile interioare aflate la nord sau la sud de strada principală. Canalul şi strada datează din secolul al VI-lea şi începutul secolului al VII-lea, dovadă fiind monedele descoperite aici", ne spune directorul Muzeului de Arheologie „Callatis", dr. Sorin Colesniuc.

piese_sit_arheologic.jpgTot aici, turiştii pot admira un edificiu termal compus din două camere dotate cu o cadă tencuită, cu prag din marmură şi cu orificii de aducţiune şi evacuare a apei şi o încăpere pavată cu cărămizi. Rămăşiţele locuinţelor romano-bizantine pot fi văzute tot în cadrul sitului arheologic, acestea fiind construite prin dezafectarea a două canale cu orientare est-vest, ce au aparţinut unei faze urbanistice anterioare. Mai mult, în timpul cercetărilor arheologice, specialiştii Muzeului de Arheologie din Mangalia au reuşit să strângă mai multe vestigii din întreaga Cetate Callatis, pe care le-au expus tot în cadrul sitului, într-o mini-expoziţie deschisă atât pentru turişti, cât şi pentru locuitorii oraşului.

Întreg situl antic este astăzi restaurat şi conservat. Hotelul modern, de patru stele, a reuşit să înglobeze mărturiile civilizaţiei antice romane, într-un tot unic în ţară. Intrarea în sit este liberă şi, dacă doresc, turiştii pot solicita îndrumare specialiştilor Muzeului de Arheologie „Callatis" Mangalia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii