Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:13 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sofia Vicoveanca susține un concert la Constanța, împreună cu membrii coralei „Armonia“

ro

25 Aug, 2020 14:20 2469 Marime text
  • La concertul „Din Bucovina până în Tomis”, de la Constanța, va fi prezent și Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Joi, 27 august, la ora 18.00, în curtea bisericii Sfântul Mare Mucenic Mina din parcul Tăbăcărie din Constanța, renumita interpretă de muzică populară Sofia Vicoveanca va susține, împreună cu membrii coralei Armonia, concertul „Din Bucovina până în Tomis”, unde va fi prezent și Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Evenimentul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, biserica „Sfântul Mina” și A.S.C.O.R. Constanța. Accesul este gratuit. Organizatorii roagă publicul să respecte regulile de siguranță sanitară recomandate de către autorități.

Hram la Biserica Greacă

Biserica Ortodoxă îl cinstește joi, 27 august, pe Sfântul Mucenic Fanurie. Acesta este cel de-al doilea hram al bisericii grecești din Constanța, primul fiind Schimbarea la Față. Cu acest prilej, joi, 27 august, de la ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie în acest lăcaș de cult care este situat pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 36.

Sfântul Mucenic Fanurie

Fanurie este un sfânt grec, cinstit de către comunitatea greacă din Constanța încă din secolul al XIX-lea. Nu se cunoaște cu exactitate locul și perioada în care a trăit Sfântul Fanurie, însă este reprezentat într-o icoană din secolul XIV, descoperită printre ruinele unei biserici din insula Rhodos. Cultul său este foarte răspândit în rândul grecilor, fiind considerat sfânt făcător de minuni.

O istorisire amintește că, prin anul 1500, niște păstori au descoperit o peșteră luminată de o flacără. Înainte de a se întoarce la casele lor, au ajuns, cu efort, în râpa unde se afla peștera, iar acolo au găsit moaștele sfântului și o piele de animal pe care îi era povestită viața.


Era cel mai mare dintre cei 13 copii ai familiei și, după moartea tatălui, a descoperit că mama sa dansa într-un local, pentru a le asigura hrana. Din acel moment, Fanurie a părăsit familia și și-a închinat viața slujirii lui Dumnezeu, în post și rugăciune.

Tradiția spune că, pentru mântuirea mamei, Sfântul Fanurie a făcut tot ce i-a stat în putință. Chiar în momentul martirajului (prin ucidere cu pietre), sfântul s-a rugat ca tot cel ce se roagă pentru mama lui să fie miluit de către Dumnezeu. O tradiție locală cere ca rugăciunea să fie însoțită de o turtă făcută din nouă ingrediente, împărțită, după binecuvântarea preotului, săracilor.

Tot joi, 27 august, de la ora 16.00, IPS Teodosie se va afla la Radio „Dobrogea”, la emisiunea „Cuvântul ierarhului - Dialog duhovnicesc cu ascultătorii”, iar de la ora 23.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii