Solstiţiul de iarnă 2023. Iarna astronomică începe vineri
Solstiţiul de iarnă 2023. Iarna astronomică începe vineri
21 Dec, 2023 14:10
ZIUA de Constanta
1256
Marime text
De vineri, 22 decembrie, se instalează iarna astronomică
În această zi vom avea parte de ziua cea mai scurtă și noaptea cea mai lungă din acest an. Totodată, începân de la această dată, până în data de 20 iunie 2024, durata zilelor ca crește continuu, devreme ce ce durata nopților va scădea.
Solstițiul de iarnă pică pe 22 decembrie 2023
În 2023, solstițiu de iarnă pică pe data de 22 decembrie, la ora 05:27, potrivit site-ului astro-urseanu.ro. La data solstiţiului de iarnă, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti).
Noaptea de 22 spre 23 decembrie este cea mai lungă noapte din an
Solstiţiu înseamnă „soare nemişcat”. În ziua în care are loc în emisfera nordică, în opoziţie în emisfera sudică se află în desfăşurare solstiţiul de vară. În ziua solstiţiul de iarnă, ce marchează începutul iernii astronomice, avem parte de ziua cea mai scurtă şi noaptea cea mai lungă a anului.
Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cereşti numit „ecliptică”. La momentul solstiţiului de iarnă, Soarele se află deci în emisfera australă a sferei cereşti, la distanţa unghiulară maximă de 23° 27′ sud faţă de ecuator, el efectuând mişcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Ce se vede pe cer ăn această săptămână
În săptămâna astronomică 18-24 decembrie 2023, la Bucureşti, Soarele apune pe la ora 16:37, un pic mai devreme înspre estul ţării şi cu câteva minute mai târziu în vest, scrie astro-urseanu.ro. Noaptea astronomică creşte ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 18:23 şi durează 15 ore şi 10 minute (la Bucureşti).
LUNA - Luna se vede seara, iar pe 19 decembrie s-a produs faza de Primul Pătrar. Când este în această fază, Luna se află cel mai sus pe cer, înspre sud, la ora la care apune Soarele, şi apune la miezul nopţii.
În serile de 21, 22 şi 24 decembrie Luna trece pe lângă Jupiter.
PLANETE PE CER - Saturn şi Jupiter se văd seara, iar de la 4:30 dimineaţa se vede Venus.
Saturn se vede doar câteva ore după lăsarea întunericului. Imediat cum se face noapte, planeta se vede înspre sud, nu foarte sus pe cer, ca o stea singuratică, care nu pâlpâie. În această perioadă Saturn se află la 1,5 miliarde de km, distanţa obişnuită.
Jupiter se vede mult mai bine, pentru că este mai aproape de noi decât Saturn, de două ori mai aproape. O puteţi vedea ca pe o stea foarte strălucitoare, imediat cum se face noapte, sus pe cer, înspre sud-est. Ajunge cel mai sus pe cer la ora 20:30. Jupiter apune la ora 3:30 dimineaţa. În seara de 22 decembrie Luna se va afla în preajma planetei.
Citește și:
#ConstanțaEsteBine21 decembrie 2023. Solstițiu de iarna cu bucurie si echilibru, pentru noi toți!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii