Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:15 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Solstițiul de vară 2020. Cea mai lungă zi din an. Care sunt obiceiurile în această zi

ro

20 Jun, 2020 00:00 2795 Marime text
  • Solstițiul de vară este cea mai lungă zi din an.
 
21 iunie - este ziua care indică începutul verii astronomice, deoarece în preajma acestei date, la trecerea meridianului, Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maximă.

În astronomie, cele două momente din an când planul determinat de centrul Soarelui și axa de rotație a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului poartă denumirea de solstiții.
 

Tradiţii şi obiceiuri

Cunoscut şi sub denumirile de „Ziua miezului de vară” sau „Litha", solstiţiul de vară era celebrat - în mod tradiţional - prin jocuri şi focuri de tabără. Încărcat de semnificaţii, acest eveniment, de-a lungul anilor, a dus la apariţia mai multor mituri şi superstiţii. Aşadar, energia solstiţiului de vară este considerată a fi o forță ce stârnește creativitate, pasiune şi belşug. În credinţa populară, se spune că solstiţiul de vară are darul de a materializa dorinţe aparent imposibile.
 
Solstiţiul de vară era un prilej de găsire şi de folosire a apei magice. Îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ, dar constituia şi un ritual de renaştere. În unele regiuni, spălatul cu roua adunată în ajunul solstiţiului reprezenta o practică magică de frumuseţe, iar în altele, îmbăierea în apa cu ierburi din noaptea solstiţiului reprezenta o cură de refacere a sănătăţii şi a vigorii.
 
Un alt ritual specific solstiţiului de vară constă în transformarea unei bijuterii de aur într-un talisman norocos. Se poate folosi orice obiect din aur (un inel, o monedă sau un pandativ). Cu o zi înainte de solstiţiu, bijuteria este aşezată într-un vas rezistent la foc, în care s-au adăugat ierburi uscate, precum rozmarin, salvie sau muşeţel, plante care reprezintă legătura omului cu un element puternic, pământul. „În zorii zilei solstiţiului de vară, se scoate obiectul de aur dintre ierburi, după care este cufundat rapid într-un vas cu apă curată şi este trecut prin flacăra unei lumânări galbene sau aurii. În acest fel, bijuteria este purificată cu elementul focului. Cu flacăra de la lumânare, se dă foc ierburilor uscate din vas, lăsându-le să ardă şi să îşi împrăştie aromele. De la mijlocul zilei şi până la apus, se lasă obiectul de aur într-un loc sigur de afară, astfel încât, să fie sub lumina soarelui. Seara din ziua solstiţiului este timpul potrivit pentru a infuza norocul şi energiile pozitive în bijuteria de aur. Ea se ţine strâns într-o mână, iar practicantul magiei îşi închide ochii şi se concentrează asupra dorinţei cele mai arzătoare, apoi îşi pronunţă dorinţa cu glas tare, de trei ori. La final, se recită următoarele cuvinte: „Fii vrăjit şi legat, cu noroc, dragoste şi lumina; belşugul să se reverse şi energiile să străluce. Aşa să fie!”, se precizează pe site-ul diane.ro. Ulterior, obiectul de aur trebuie să fie purtat sau ţinut aproape de către posesor. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii