Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:36 24 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sonda solară Parker ajunge la o distanță record de Soare în Ajunul Crăciunului

ro

24 Dec, 2024 15:03 478 Marime text
Parker Solar Probe, Sursa foto: Facebook/NASA
  • Sonda solară Parker a Nasa este pregătită să se apropie cel mai mult de Soare în Ajunul Crăciunului.

Sonda solară Parker a Nasa este pregătită să se apropie cel mai mult de Soare în Ajunul Crăciunului, la o distanță record de 3,8 milioane de mile (6,2 milioane de km) de suprafață, transmite NASA, citată de CNN.

Lansată în 12 august 2018, nava spațială se află într-o misiune de șapte ani pentru a aprofunda înțelegerea științifică a stelei noastre și, de asemenea, pentru a ajuta la prognozarea evenimentelor meteorologice spațiale care pot afecta viața pe Pământ.

Cea mai apropiată apropiere a sa până în prezent va avea loc marți, 24 decembrie, la ora 6.53, ora de est a SUA (11.53 GMT – adică 13.53 ora României).

„Nava spațială fără echipaj va zbura cu 430.000 de mile pe oră (692.000 de kilometri pe oră), ceea ce este suficient de rapid pentru a ajunge la Tokyo din Washington, DC, în mai puțin de un minut”, potrivit NASA.

„Zborul rapid va face din sonda cel mai rapid obiect creat de om din istorie”, a declarat agenția pe 16 decembrie în timpul unei prezentări NASA Science Live pe YouTube.


Dacă am compara distanța dintre Pământ și Soare cu lungimea unui teren de fotbal american, sonda spațială ar fi la aproximativ 3,65 metri (4 yarzi) de linia de final în acel moment.

„Niciun obiect creat de om nu a trecut vreodată atât de aproape de o stea, astfel încât Parker va returna cu adevărat date de pe un teritoriu neexplorat”, a declarat Nick Pinkine, managerul operațiunilor misiunii sondei de la Laboratorul de fizică aplicată (APL) al Universității Johns Hopkins din Laurel, Maryland.


Prin explorarea acestor condiții extreme, Parker a contribuit la rezolvarea unora dintre cele mai mari enigme ale Soarelui: de unde provine vântul solar, de ce coroana solară este mai fierbinte decât suprafața acestuia și cum se formează ejecțiile de masă coronală – nori uriași de plasmă care sunt aruncați în spațiu.

Această survolare din Ajunul Crăciunului reprezintă prima dintre cele trei apropieri record, iar următoarele două, programate pentru 22 martie 2025 și 19 iunie 2025, vor aduce sonda Parker la o distanță similară de Soare.

 Citește și:
Imagini impresionante surprinse de NASA. Cea mai mare erupţie solară din ultimii ani (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii