Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:29 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sorin Strutinsky, arestat pentru 30 de zile „Păienjenişul“ contractelor pentru care prietenul lui Mazăre a fost reţinut de DNA (documente)

ro

06 Feb, 2015 00:00 4312 Marime text
Omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost arestat pentru 30 de zile în dosarul de trafic de influenţă în care este acuzat de procurorii DNA că ar fi primit peste 2 milioane de euro pentru a interveni la instituţii publice pentru plata unor lucrări. Decizia aparţine Tribunalului Bucureşti şi nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel. Mandatul de arestare pentru 30 de zile vine după ce, miercuri, procurorii DNA au anunţat că s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 4 februarie, a omului de afaceri.

În cauză, apropiatul lui Nicuşor Constantinescu şi al lui Radu Mazăre este acuzat că ar fi primit peste 2 milioane de euro ca să intervină la funcţionari din mai multe instituţii pentru ca firma denunţătorului, care avea contracte cu acestea, să îşi primească banii stipulaţi pentru lucrări. Comunicatul DNA în care sunt enumerate faptele reţinute împotriva sa poate fi consultat aici.

Trei contracte pe bani publici, atribuite denunţătorului

Potrivit procurorilor Anticorupţie, „în cursul anului 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la acelaşi denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeaşi societate reprezentată de denunţător, în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (extinderea unei dane din Portul Constanţa). În schimbul sumelor de bani pretinse, acesta, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, în baza contractului. Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, după ce societatea beneficiară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ 5.000.000 de lei, denunţătorul a renegociat, în data de 11.01.2015, cu Strutinsky Gabriel Sorin suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 de lei, la 400.000 de lei“, se arată în documentul remis miercuri de către DNA.
 
Din datele disponibile pe portalul achiziţiilor publice, licitatiapublică.ro, pe 19 octombrie 2012, CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, în calitate de autoritate contractantă, a atribuit contractul „extinderea spre sud a danei de gabare din Portul Constanţa“ societăţii Argos Industrial SRL din Cernavodă. Valoarea totală finală a contractului atribuit a fost de 12.744.039,72 de lei, fără TVA, deşi suma estimată iniţial era de 18.825.280 de lei fără TVA. Din şase oferte primite, admisibile au fost declarate două, potrivit datelor cuprinse în anunţul de atribuire numărul 130433/08.11.2012. Mai multe detalii despre această lucrare puteţi citi pe ZIUA de Constanţa.

Presupusă luare de mită pentru „respectarea obligaţiilor contractuale asumate“

Tot procurorii DNA au mai notat în ordonanţa de reţinere faptul că, „în cursul anului 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către aceeaşi societate (ca parte a unui consorţiu de firme), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa (lucrări de întreţinere pe Canalul Dunăre - Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului. Consorţiul de firme din care făcea parte societatea denunţătorului a încasat preţul lucrărilor executate (12.744.039 de lei şi TVA aferentă de 3.058.569,53 de lei), în baza contractului anterior menţionat“, se arată în comunicatul DNA.
Potrivit datelor disponibile pe portalul achiziţiilor publice, pe data de 11.12.2012, CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, în calitate de autoritate contractantă, a atribuit contractul cu numărul 868, denumit „Dragaj de întreţinere pe Canal Dunăre - Marea Neagră şi canal Poarta Albă Midia Năvodari“, societăţii Argos Industrial SRL din Cernavodă, care a oferit preţul de 15.616.916,41 de lei pentru execuţia lucrărilor de dragare şi pompare. Valoarea estimată iniţial a contractului a fost de 15.939.405 lei, societatea câştigătoare fiind unicul ofertant în urma lansării unei cereri de ofertă din partea autorităţii contractante, prin intermediul invitaţiei de participare nr. 337852 din 22.10.2012.

Firme cu renume preferate de Sorin Strutinsky

Totodată, în cadrul aceluiaşi capitol, procurorii DNA detaliază: „Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunţător suma de 635.886,80 de lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii denunţătorului în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de către cel prim menţionat (n.r. Sorin Gabriel Strutinsky), respectiv SC Sisteme Internaţionale De Afaceri SA, SC Panel Building System SRL, SC Cds Project SRL, SC Classic SRL şi SC New Open Sector SA. De asemenea, Strutinsky Gabriel Sorin a primit, în numerar, şi suma 25.000 de euro, urmând ca diferenţa de încasat - în cuantum de 112.000 de lei - să fie achitată în cursul anului 2015“, potrivit celor menţionate în comunicatul DNA. Puteţi citi totul despre aceste firme în materialul Strutinsky, „săltat“ de DNA: „Trezorierul“ tandemului Mazăre - Constantinescu, suspectat că a luat mită prin transfer bancar (document)

Proiect de sute de milioane de lei, derulat prin fonduri europene

Nu în ultimul rând, în ordonanţa DNA în care s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Sorin Strutinsky, se menţionează şi următorul fapt, referitor la un alt contract încheiat de CN ACN SA: „În cursul anului 2013, acelaşi inculpat a pretins suma de aproximativ 1.600.000 de euro de la denunţător, reprezentând un procent de 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea denunţătorului (parte a unui consorţiu), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa (modernizare ecluze - echipamente şi instalaţii). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor C.N. Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului faţă de consorţiul respectiv. Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, Strutinsky Gabriel Sorin a primit, în anul 2013, în numerar, suma de 135.000 de lei (reprezentând 6% din facturile încasate în anul 2013), urmând să primească, în anul 2015, suma de 202.500 de lei (ce reprezintă 6% din valoarea facturilor încasate în 2014, în cuantum total de 3.375.179 de lei)“, potrivit datelor făcute publice, miercuri, de DNA.

Conform licitatiapublica.ro, CN ACN SA a atribuit, în 2012, contractul denumit „Modernizare ecluze - echipamente şi instalaţii“ societăţii Romenergo SA Bucureşti - lider asociere, Utilnavorep SA Constanța, DSD Noell GmbH Wurzburg, Argos SA Constanța și UTI Grup SA București. Contractul a fost finanţat din fonduri comunitare astfel: Bugetul de stat -15%, Pos-T Axa Prioritară 1 DMI 1.3 - 85%. Proiectul era asigurat din sursele menţionate şi era eşalonat în două faze, respectiv: Faza I de finanţare - 352.053.870 de lei, până la 31.12.2015 (POS-T 2007-2013); Faza a II-a de finanţare - 370.171.107 lei, până la finalizarea proiectului (POS-T 2014-2020), este dependentă de respectarea bugetului şi a calendarului de implementare a Fazei I. Oferta depusă de recurenta asociere de firme a prezentat oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, valoarea totală a contractului fiind de 722.165.712  lei. Anunţul de atribuire la care face referire contractul are numărul 139340 din 22.08.2013.

DNA - „Contracte care să ateste operaţiuni cu caracter fictiv“

Acelaşi referat al DNA precizează faptul că banii pe care Sorin Strutinsky i-ar fi solicitat pentru a interveni la instituţii publice pentru plata unor lucrări ar fi fost primiţi în contul unor societăţi comerciale indicate de acesta. „Pentru justificarea acestor transferuri, inculpatul a determinat reprezentanţii acestor societăţi să falsifice mai multe contracte care să ateste operaţiuni cu caracter fictiv“, consideră procurorii DNA, potrivit ordonanţei de reţinere pentru 24 de ore a omului de afaceri.

Firme cu nume şi, mai ales, renume

Astfel, Direcţia Naţională Anticorupţie a reţinut următoarele: „În cursul anului 2009, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu DADL (Direcţia Apelor Dobrogea Litoral). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor DADL şi asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă“.
„Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 - 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunţător suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de suspect, respectiv SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL şi SC CDS Project SRL.“

Celebra firmă Mehmetoglu, în referatul DNA 

În susţinerea celor prezentate, reprezentanţii Anticorupţie detaliază: „În perioada 2009 - 2012, Strutinsky Gabriel Sorin, urmărind obţinerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă, i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL (celebra firmă pe care funcţionează Aqua Park-ul din Mamaia, administrată de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu), SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL şi SC Cds Project SRL să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile“. „De asemenea, în perioada 2009 - 2013, Strutinsky Gabriel Sorin i-a determinat pe reprezentanţii aceloraşi societăţi să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat sume de bani, din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici, în patrimoniul următoarelor societăţi“, mai arată procurorii Anticorupţie.
 
Iată cum au fost împărţiţi banii, potrivit detaliilor reliefate de reprezentanţii DNA în comunicatul de presă remis miercuri:
Suma de 465.184,63 de lei şi suma de 430.500 de lei ar fi ajuns în patrimoniul SC New Home Construct SA; Suma de 125.315 lei, precum şi alţi 161.106,10 lei ar fi intrat în patrimoniul SC Mehmetoglu SRL. De două ori câte 40.000 de lei şi încă 4.000 de lei - în patrimoniul SC Panel Building System SRL şi 15.476,44 de lei în patrimoniul SC CDS Project SRL. Alţi 5.376 de lei ar fi ajuns în patrimoniul SC Nefermin SRL, după cum se arată în comunicatul DNA la care facem referire şi care poate fi citit integral aici.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii