Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:03 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Specialiști în securitate cibernetică Fiţi vigilenţi şi analizaţi cu atenţie orice concurs, ofertă sau campanie promoţională atractivă

ro

07 Apr, 2022 13:48 1143 Marime text
Campanie falsă, foto: Facebook/ DNSC


Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează, joi, 7 aprilie, asupra pericolelor care se ascund în spatele unor anunţuri care vizează concursuri, oferte sau campanii promoţionale atractive. Infractorii copiază identitatea vizuală a unor firme şi pot produce prejudicii celor care nu sunt atenţi.

„Fiți vigilenți și analizați cu atenție orice concurs, ofertă sau campanie promoțională atractivă, atunci când activați în mediul online! Verificați de fiecare dată sursa lor, înainte de a face o acțiune care v-ar putea aduce prejudicii”, anunță DNSC.

Aceștia precizează că una dintre metodele folosite de atacatori pentru a populariza capcane de tip phishing sau scam implică lansarea unor noi conturi de social media sau chiar grupuri pe aceste platforme, care copiază identitatea vizuală a unor branduri cunoscute, meționând să raportați astfel de pagini sau grupuri, pentru fraudă. 

Pe aceste pagini sau grupuri, infractorii cibernetici publică postări cu site-uri de phishing și oferte promoționale închipuite, precum această 'oportunitate' de a câștiga un laptop. În plus, atacatorii se folosesc de conturi false de utilizator pentru a insera comentarii la respectivul post, care să genereze încredere și să activeze curiozitatea potențialei victime.

„Este evident că nu ne aflăm pe un canal de comunicare oficial pentru respectiva companie. Pagina de Facebook în cauză are denumirea Emag Fans, nu eMAG și are doar puțin peste 3000 de aprecieri, ceea ce nu ar fi cazul pentru un magazin online de anvergura eMAG”, potrivit DNSC.

De asemenea, un indiciu ar fi textul postării este unul care nu respectă rigorile limbii române. 


Specialiștii recomandă să evitați accesarea de link-uri din astfel de surse necunoscute sau dubioase și verificați-le cu o soluție de securitate, atunci când aveți dubii, să nu furnizați date personale, date de autentificare sau date financiare la cerere, în urma accesării unor astfel de link-uri și să evitați descărcarea și instalarea de software din astfel de surse, precum și abonarea la anumite servicii propuse.Vă puteți infecta cu malware sau abona la servicii cu suprataxă despre care nu aveți cunoștință.

„Intră pe sigurantaonline.ro și te poți antrena pentru a detecta și evita astfel de tentative de fraudă online! #SigurantaOnline este o campanie de conștientizare dedicată evitării fraudelor de pe internet, derulată de #DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor”, conform specialiștilor. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii