Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:47 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spectacol în aer şi pe apă de Ziua Marinei, la Constanţa Preşedintele Iohannis, ministrul Apărării, oficiali din Armată şi autorităţi locale, la grandiosul eveniment (galerie foto)

ro

16 Aug, 2017 00:00 3351 Marime text
Mii de localnici şi turişti au asistat, ieri, pe faleza Cazinoului din Constanţa, la manifestările de Ziua Marinei, fiind prezent şi preşedintele Klaus Iohannis. În total, în organizarea manifestării şi în desfăşurarea evenimentelor au fost implicaţi 3.000 de militari de la Forţele Navale. Premiera anunţată, precum că populaţia va avea acces pe faleza Comandamentului Flotei, a picat. Deşi au trecut prin trei filtre ale jandarmilor, miile de turişti şi localnici au rămas blocaţi după gardurile metalice care mărgineau promenada.
 
Forţele Navale Române au organizat pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa exerciţiul Ziua Marinei Române 2017. La festivitatea dedicată Zilei Marine au participat şeful statului, Klaus Iohannis, şi ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu. Printre cei prezenţi s-au aflat şi Horia Ţuţuianu - preşedintele CJC, Dan Tivilichi - director CN APM Constanţa, muftiul Iusuf MuuratDecebal Făgădău - primarul municipiului Constanţa, Mircea Dobre - ministrul Turismului, Petre Daea - ministrul Agriculturii, subprefectul Levent Accoium.
 
La începutul spectacolului, pe catargul de pe faleză a fost ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre, iar la bordul navelor, militarii au arborat pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz. Momentul a fost urmat de salutul solemn al celor 21 de salve de tun, care s-au auzit din Portul Tomis. 

Contraamiralul Alexandru Mîrşu: „Marinarii au sporit, an de an, însemnătatea Zilei Marinei“ 

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a ajuns pe platoul din faţa Comandamentului Flotei, însoţit de ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu. Preşedintele a fost salutat de garda din faţa Comandamentului. Şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrşu, a luat cuvântul de deschidere a evenimentelor. „Marinarii au sporit, an de an, însemnătatea Zilei Marinei. Această zi este şi o zi de bilanţ. România are misiunea de a apăra nu doar graniţele ţării, dar şi pe cele ale Uniunii Europene. Forţele Navale ale României au participat cu succes la exerciţiile militare ale NATO. La mulţi ani, dragi camarazi!“, a declarat Alexandru Mîrşu. În continuare, a fost citit Ordinul Comun al Ministrului Apărării Naţionale, al ministrului Transporturilor şi al Ministerului Afacerilor Interne privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2017. 

Klaus Iohannis: „Sunt impresionat să văd cât de mulţi oameni vin să sărbătorească aici această zi specială“ 

„Bună ziua tuturor! Îmi face o deosebită plăcere şi sunt onorat să fiu şi în acest an alături de dumneavoastră, pentru a celebra împreună Ziua Marinei Române şi Adormirea Maicii Domnului. Vă mărturisesc că în fiecare an sunt impresionat să văd cât de mulţi oameni vin să sărbătorească aici această zi specială. Este cea mai bună dovadă a preţuirii de care dumneavoastră, cei din Marina Română, vă bucuraţi pentru devotamentul cu care vă faceţi datoria faţă de ţară. Este o recunoaştere pe care o meritaţi pe deplin. Vă felicit că reuşiţi, în fiecare an, să fiţi cu adevărat în mijlocul oamenilor. Este o parte extrem de importantă a misiunii dumneavoastră publice. Văd astăzi mulţi copii care aşteaptă nerăbdători exerciţiile desfăşurate pe mare. Ştiu din experienţa mea de profesor că nimic nu se compară cu satisfacţia de a surprinde în privirea celor tineri entuziasmul şi curiozitatea care, nu de puţine ori, inspiră o viitoare carieră.
 
În acelaşi timp, astfel de momente ne arată cât de puternice sunt simbolurile care ne unesc, care ne dau prilejul de a ne simţi parte a unei mari comunităţi. Ne leagă istoria noastră comună, dar şi aspiraţiile pentru o Românie mai puternică şi mai prosperă. Acesta trebuie să fie spiritul în care să celebrăm în 2018 şi centenarul Marii Uniri, învăţând din trecut şi acţionând ferm pentru un viitor mai bun.
 
Doamnelor şi domnilor, ceremonia de astăzi se desfăşoară simbolic într-o zonă cu o importanţă strategică deosebită din punct de vedere militar, politic, economic, cultural şi social - zona Mării Negre. Avem datoria de a transforma întregul potenţial al acestei regiuni în avantaje reale pentru România. În arealul Mării Negre ne confruntăm cu provocări de securitate din ce în ce mai complexe şi mai volatile, precum şi cu un grad sporit de impredictibilitate şi incertitudine. Tocmai de aceea, deciziile adoptate de NATO au menirea de a contribui la întărirea măsurilor de apărare colectivă şi de descurajare, inclusiv în regiunea Mării Negre, prin participarea statelor riverane.
 
În actualul context, România îşi asumă şi mai activ profilul de stat puternic şi de actor regional relevant. Suntem un pilon de stabilitate şi furnizor de securitate în regiune. Depunem eforturi consistente pentru ca rolul Mării Negre şi importanţa sa strategică să fie recunoscute la nivelul NATO şi al Uniunii Europene.
 
Doamnelor şi domnilor, un stat nu poate fi cu adevărat puternic dacă nu are capacitatea de a-şi proteja cetăţenii şi de a le asigura securitatea. Avem nevoie de o armată înzestrată şi pregătită să facă faţă cu succes provocărilor actuale, şi aceasta implică eforturi deosebite în ceea ce priveşte dotarea şi modernizarea. În acest sens, acordul politic cu privire la alocarea pentru următorul deceniu, începând din acest an, a 2% din bugetul naţional pentru Apărare şi aprobarea Planului de înzestrare a Armatei României 2017 - 2026 transmit un semnal puternic de responsabilitate.
 
Arătăm, astfel, partenerilor noştri că România este un stat credibil şi predictibil, determinat să participe la asigurarea securităţii colective împreună cu aliaţii săi. Respectarea pe termen lung a acestui angajament va permite înzestrarea armatei cu tehnică modernă, de ultimă generaţie. De asemenea, consolidarea securităţii şi apărării pe dimensiunea maritimă rămâne în centrul preocupărilor noastre. În acest sens, evidenţiez planificarea pentru anul 2017, în regiunea Mării Negre, a nu mai puţin de 18 exerciţii şi activităţi de pregătire cu un nivel superior de complexitate, desfăşurate împreună cu aliaţii şi cu partenerii.

 
Dragi marinari militari şi civili, sărbătoarea de azi vă este dedicată. Aţi îmbrăţişat una dintre cele mai dificile meserii, care vă poartă departe de ţară, familie şi prieteni. Cu toate acestea, dincolo de primejdiile acestei meserii, trăiţi bucurii pe care mulţi dintre noi nu le vom cunoaşte niciodată. Călătoriile dumneavoastră reprezintă o descoperire unică a vieţii, sub semnul unei relaţii aproape sacre cu marea. Când vă veţi regăsi pe oceane, departe de casă şi de cei dragi, amintiţi-vă că faceţi cinste României prin curajul şi dăruirea de care daţi dovadă. Sacrificiul dumneavoastră este recunoscut şi preţuit! Sunteţi întruchiparea profesionalismului, dedicării şi responsabilităţii. Fiţi siguri că cetăţenii, partenerii şi aliaţii noştri respectă şi apreciază modul în care serviţi interesele României şi apăraţi valorile naţionale. Vă felicit şi vă doresc multă sănătate şi putere de muncă, iar Sfânta Fecioară Maria să vă însoţească şi să vă ocrotească, oriunde aţi fi! «La mulţi ani!» şi «Bun cart înainte!»“, a transmis preşedintele ţării.
 
În momentul în care a plecat de la ceremoniile dedicate Zilei Marinei Române, preşedintele ţării a ţinut să dea mâna cu câţiva spectatori, făcând o baie de mulţime. 

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu: „Azi este ziua celor care slujesc cu devotament pe ape“ 

Deşi şeful direcţiei de comunicare din MApN, Constantin Spânu, a citit ordinul comun al miniştrilor de la Apărare, Interne şi Transporturi, Adrian Tuţuianu a venit şi el la tribună, felicitându-i pe marinarii militari şi civili de ziua lor, dar vorbind, la rândul său, şi despre semnificaţia Zilei Marinei Române. „Azi este ziua celor care slujesc cu devotament pe ape. Anul acesta, sărbătorirea Zilei Marinei are o semnificaţie deosebită. Marea Neagră are o importanţă geo-strategică. Regiunea Mării Negre este una încărcată, din cauza evenimentelor din ultima vreme. Este datoria noastră să facem din România un actor relevant. Navele noaste participă cu succes la exerciţiile militare NATO. România este şi un furnizor de securitate la graniţele de est ale NATO“, a transmis ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu.
 
A urmat oficierea unui serviciu religios, concomitent cu depunerea de ancore de flori pe mare. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi şi de ÎPS Teodosie. De la sărbătoare nu a lipsit nici Zeul Neptun, care şi-a făcut apariţia pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, însoţit de nimfe, în timp ce navele au pus în funcţiune mijloacele de semnalizare acustică, iar pe digul din Portul Tomis s-a desfăşurat un spectacol de efecte pirotehnice. 

Startul exerciţiului, dat de elicopterul „PUMA NAVAL“ şi de cinci paraşutişti militari 

Salutul de deschidere a exerciţiului a fost dat de elicopterul „PUMA NAVAL“ şi de cei cinci paraşutişti militari lansaţi de la înălţime, care purtau drapelul României, al NATO şi al UE. Momentul de început al spectacolului a cuprins evoluţia remorcherelor multifuncţionale „Voinicul“, „Vânjosul“ şi „Vârtosul“ pe acorduri de vals. Graţiosul dans a fost urmat de salturile efectuate de scafandrii de la Forţele Speciale, din două elicoptere „PUMA NAVAL“ şi două ambarcaţiuni rapide.
 
Navele Gărzii de Coastă au desfăşurat un exerciţiu de combatere a imigraţiei ilegale pe mare. Spectatorii au observat oameni în apă şi o ambarcaţiune suspectă în timpul unei misiuni de supraveghere, după care a fost anunţată Autoritatea Română de Salvare a Vieţilor Omeneşti pe Mare (ARSVOM), care a trimis pentru intervenţie o şalupă, iar navele MAI au escortat ambarcaţiunea suspectă în port.
 

Ulterior, Fregata „Regele Ferdinand“ s-a deplasat de la sud spre nord, iar elicopterul „PUMA NAVAL“ s-a apropiat şi a apuntat la pupa fregatei, după care binomul fregată-elicopter a defilat prin faţa tribunei. Apoi a avut loc salutul cu trei elicoptere „PUMA NAVAL“, simultan cu defilarea navelor şi salutul final. În această secvenţă au mai fost implicate o corvetă, o navă purtătoare de rachete, un dragor maritim, un monitor fluvial, o vedetă blindată fluvială, un remorcher multifuncţional şi câte o navă de la Garda de Coastă, ISU şi ARSVOM.
 
După defilarea navelor, dintr-o ambarcaţiune rapidă s-au lansat la apă patru scafandri de luptă, care au fost recuperaţi din apă de un elicopter „PUMA NAVAL“ prin procedeul „RIG-ROPE“, iar în timpul zborului, scafandrii au salutat publicul. 

Exerciţiul de căutare şi atac submarin inamic 

După acest moment, publicul s-a putut bucura de trecerea aviaţiei civile, simultan cu defilarea velierelor. A urmat exerciţiul de căutare şi atac submarin inamic. Protagoniştii au fost un avion de cercetare „P8 POSEIDON“ şi un elicopter „PUMA NAVAL“, iar cel din urmă a identificat un submarin şi a fost lansată o geamandură reactivă hidroacustică. Momentul a inclus şi lansarea unei torpile împotriva submarinului de la bordul unei corvete, iar explozia a fost marcată de o salbă de bombe reactive.
 
Spectacolul din faţa falezei a continuat cu exerciţiul de respingere a desantului maritim. Acesta a inclus zece bărci de asalt ale infanteriei marine, care s-au deplasat dinspre larg spre faleză şi au executat atacul, aeronave F16 şi elicoptere „PUMA NAVAL“, ce au simulat atacul grupării navelor fluviale, dar şi un monitor şi o vedetă blindată, care au respins atacul aviaţiei inamice şi asaltul cu instalaţiile artileristice de la bord.
 
Şase avioane de vânătoare au trecut pe deasupra dispozitivului de nave şi au executat un atac cu bombe. Printre acestea, pentru prima dată, s-au numărat şi două avioane „TYPHOON“. Această secvenţă a fost completată de respingerea atacului cu instalaţiile artileristice antiaeriene de la bordul navelor din larg. În acelaşi timp, un elicopter „PUMA NAVAL“ a lansat spre tribuna oficială capcane termice „FLARE“.

Jocuri marinăreşti şi retragerea cu torţe a marinarilor militari 

De la ora 13.00, punctul de atracţie s-a mutat în Portul Tomis, unde au fost organizate jocuri marinăreşti. La ora 20.00, Muzica Militară a Forţelor Navale a susţinut un concert extraordinar pe faleza Cazinoului, iar navele din dispozitiv au aprins pavoazul electric. Seara s-a încheiat cu retragerea cu torţe a marinarilor militari, de la ora 22.00, pe itinerarul Vraja Mării - Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu - Prefectura Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii