Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:56 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Speranțe pentru Constanța veche? Cine reabilitează Muzeul de Istorie Constanța și pentru ce sumă. Anevoiosul drum spre renaștere

ro

24 Aug, 2020 00:00 2553 Marime text

  • Oferta depusă de afaceriștii de la Actaeon Invest și partenerii lor a fost desemnată câștigătoare, valoarea fără TVA fiind de 12.091.090,94 de lei.

  • Nu mai departe de toamna anului trecut, o altă licitație organizată de Consiliul Județean Constanța pentru salvarea edificiului a fost anulată, pe fondul neînțelegerilor.

  • În februarie anul acesta, echipajele ISU Dobrogea au fost chemate de urgență la muzeu, după ce acoperișul clădirii începuse să se desprindă.

Speranțe tot mai mari pentru constănțenii care iubesc orașul că ar putea să îl revadă în adevărata sa splendoare. După ce Cazinoul a intrat într-un adevărat șantier care, zi de zi, bucură ochii tuturor celor ce îl iubesc, toți cei ce iubesc Constanța veche își îndreaptă acum speranțele spre Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. În Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice a fost publicat oficial anunțul de atribuire a contractului de reabilitare a clădirii. Potrivit datelor din surse autorizate, lucrările vor fi desfășurate de Actaeon Invest și partenerii săi pentru acest proiect, valoarea contractului fiind de
Monument istoric al orașului, clădirea MINAC a fost ridicată în 1879. În anul 1911, edificiul a trecut printr-o serie de lucrări de refacere, sub atenta supraveghere a arheologului Vasile Pârvan.
Clădire impunătoare a orașului, aflată chiar în inima centrului vechi, în Piața Ovidiu, aceasta a trecut prin mai multe încercări până să ajungă în acest punct.

Licitații anulate, acoperiș pe cale să se prăbușească

Nu mai departe de toamna anului trecut, o altă licitație organizată de Consiliul Județean Constanța pentru salvarea edificiului a fost anulată, pe fondul neînțelegerilor dintre afaceriștii ce au depus ofertele și autoritatea contractantă.
Aceiași afaceriști, dar cu sprijinul unui nou partener, sunt câștigătorii de acum ai noii licitații, fiind, de altfel, singurii ofertanți.
Până să ajungem la aspectele legate de cei care și-au luat angajamentul de a reabilita Muzeul de Istorie, se cuvine să menționăm că, în dimineața zilei de 27 februarie 2020, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea au luat „cu asalt“ clădirea muzeului. Motivul – o parte din acoperișul clădirii se desprinsese, așa încât specialiștii în situații de urgență au fost nevoiți să degajeze aproximativ 20 de bucăți de țiglă, cu dimensiunea între 10 și 20 cm, potrivit prorpiilor declarații. Din fericire, misiunea a decurs fără alte incidente.
Pentru a reveni la cei ce și-au asumat rolul de salvatori ai monumentului istoric, așa cum precizam anterior, singura ofertă depusă în cadrul licitației pentru contractul pus la bătaie de CJC a venit din partea asocierii Actaeon Invest SA (lider de asociere) & Princer SA & Specialist Smart Group & Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L.
Ca o paranteză, firmele Actaeon Invest, Princer SA şi Research Consorzio Stabile Societa Consortile se ocupă și de reabilitarea Cetății Carsium. În urma contractului semnat toamna trecută cu CJC.

Date despre firmele câștigătoare

În ce privește Muzeul de Istorie, potrivit datelor oficiale, suma la care a fost adjudecat contractul este de 12.091.090,94 de lei, fără TVA, suma estimată inițial de autoritatea contractantă Consiliul Județean Constanța fiind de 13.132.373,33 de lei.
Asocierea de firme ce a depus noua ofertă și care a câștigat, totodată, contractul pentru reabilitarea Muzeului de Istorie este aproximativ aceeaşi cu cea care a depus singura ofertă în cadrul procedurii anterior derulate și care a fost anulată, în cele din urmă.
Diferența este că, pentru noua procedură a fost cooptată societatea Specialist Smart Group, care a lipsit în cadrul asocierii anterioare.
Liderul asocierii, Actaeon Invest, este o firmă cu sediul social în Braşov. Aceasta a fost înfiinţată în 2016, iar obiectul principal de activitate este reprezentat de „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.
Administratorul societăţii, ce are un capital social subscris de 120.000 de lei, este Cezar-Iulian Vlădoianu, acesta fiind, totodată, membru fondator alături de constănţeanul Mihai Vlad. De menţionat că firma are un punct de lucru şi în Constanţa, iar în luna iunie 2019, societatea a câştigat contractul pentru modernizarea Serviciului de Medicină Legală Constanţa, atribuit de către CJC. În noiembrie 2019, reprezentantul societăţii, Cezar Iulian Vlădoianu, a semnat contractul pentru reabilitarea Cetăţii Carsium.
La rândul său, Princer SA este o firmă înfiinţată în 1991 ce are un capital social subscris de 105.464,7 lei. Din firmă fac parte Soprex Imi SA, cu 22%, Alecsandru Corneliu Angelescu, ce deţine 49%, o listă de 3 acţionari persoane juridice ce deţin în total 0,93%, dar şi o listă cu un acţionar persoană fizică ce deţine 28,07%. Administratorul firmei, dar şi preşedinte şi director general este Alecsandru Corneliu Angelescu.
Un alt administrator este Constanţa Floricel Constantinescu şi, respectiv, Ștefan Lazăr. Firma se ocupă cu activităţi de arhitectură şi îi mai are ca cenzori/auditori pe Anişoara Pînzaru, Florentina Victoria Juhasz, Mihaela Sabina Marinescu, Ion Moiceanu - expert contabil. În 2016, societatea a avut o cifră de afaceri de 814.355 de lei şi un profit brut de 49.768 de lei, în 2017 cifra de afaceri a fost de 352.407 lei, cu o pierdere brută de 254.570 de lei, iar pentru 2018 cifra netă de afaceri a fost de 500.099 de lei, iar profitul brut 49.062 de lei.
Firma bucureşteană Specialist Smart Group a fost înfiinţată în anul 2016 şi este deţinută în cote egale de bucureşteanul Virgil Șerban, care este și administrator, şi de Alexandrina Stoica, de asemenea, din Bucureşti.
Firma se ocupă cu „activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea“. Potrivit datelor oficiale puse la dispoziţie de Registrul Comerţului la data de 26.02.2020, în anul 2017, cu un salariat, firma a înregistrat un profit brut de 26.030 de lei şi a avut o cifră de afaceri netă de 45.000 de lei. În 2017, numărul angajaţilor a rămas constant, profitul brut a fost de 207.945 de lei, iar cifra de afaceri netă s-a ridicat la 240.447 de lei.

Înscriși și în licitația pentru Cazino

Societatea Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL este sucursala din Bucureşti a unei firme din Napoli. Ca o paranteză, în cursul anului trecut, firma cu rădăcini italiene s-a înscris şi în cursa pentru reabilitarea Cazinoului din Constanţa, alături de Eldiclau SRL, însă fără succes.


Pentru a reveni la Research Consorzio Stabile, aceasta a fost înfiinţată ca sucursală în București în luna mai a anului 2017. Domeniul principal de activitate este reprezentat de „activităţi de consultanţă în management“. În prezent, firma figurează şi cu „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“, conform sursei citate. Împuternicit a fost desemnat cetăţeanul italian Dario Bifulco. În 2017, firma a avut un profit brut de 235.201 lei, cu doi angajaţi şi o cifră de afaceri de 778.326 de lei.
În ce privește lucrările de reabilitare, potrivit declarațiilor autorităților, contractul prevede o fază de proiectare, ce va dura cinci luni, iar execuția propriu-zisă este programată să dureze 24 de luni.

Citește și:

Bucurie prematură?:
Ce se află în spatele victoriei anunțate de Consiliul Județean Constanța

 

Licitaţia pentru reabilitarea Muzeului de Istorie, anulată pentru a doua oară

UPDATE:
Acoperiș care stă să cadă, la Muzeul de Istorie Constanța

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii