Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:23 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spitalul Judetean vrea sa scape de oamenii strazii

ro

16 Dec, 2009 01:53 1481 Marime text
urgenta_spitalul_judetean_03.jpgSecţia UPU devine, odată cu instalarea iernii, loc de adăpost pentru oamenii străzii, deşi aceştia nu reprezintă, de regulă, cazuri medicale.

Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU) vor să găsească o soluţie, pentru ca paturile de la UPU să nu mai fie ocupate de persoanele care trăiesc pe străzi şi care îşi găsesc acolo adăpost, odată cu venirea frigului. Deşi constănţenii dau dovadă de simţ civic, şi anunţă ambulanţa atunci când temperaturile scad mult, iar oamenii fără casă riscă să moară din cauza frigului, totuşi acest lucru duce la supraaglomerarea secţiei UPU şi la îngreunarea activităţii sale.

Managerul Dan Căpăţână a precizat că ambulanţele sunt obligate să răspundă la astfel de solicitări şi să-i transporte la spital, mai ales că au existat, anii precedenţi, cazuri în care oamenii au murit pe stradă din această cauză.

„Am făcut o adresă către Direcţia Generală de Asistenţă Socială prin care solicităm autorităţilor să ia măsuri în ceea ce priveşte soarta acestor persoane, deoarece pe lângă activitatea curentă, odată cu venirea frigului şi apariţia diverselor afecţiuni de sezon şi fracturi, avem şi o categorie mare de asistaţi sociali care ne parazitează activitatea, şi care nu sunt cazuri medicale", a declarat managerul SCJU dr. Dan Căpăţână. Acesta a mai adăugat că va încerca să convoace o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului Judeţean, a Prefecturii, Direcţiei de Asistenţă Socială şi Direcţiei de Sănătate Publică şi împreună să găsească o soluţie astfel încât, cel puţin pe perioada iernii, astfel de cazuri să fie îndrumate spre o altă locaţie.

Marea problemă a reprezentanţilor SCJU este aceea că se consumă resursele spitalului cu astfel de cazuri, lucru care nu este considerat „normal".

La UPU sunt acum cinci persoane fără adăpost, cu vârste cuprinse între 57 şi 63 de ani, însă doar una are afecţiuni reale.

Una dintre soluţiile propuse de dr. Căpăţâna este aceea, ca spitalele din Hârşova sau Băneasa, care de regulă nu sunt foarte aglomerate, să joace şi un rol social, în perioada rece, când numărul celor care ajung la SCJU Constanţa, cu diverse probleme, se măreşte.

Dr. Căpăţână a mai precizat că personalul spitalului trebuie să se ocupe de igiena oamenilor străzii şi de deparazitare. Au existat şi multe cazuri în care personalul spitalului chiar i-a ajutat pe oamenii fără adăpost să-şi facă şi cărţi de identitate. „Cu siguranţă trebuie să existe un serviciu social care să se ocupe de această treabă, pentru că nu este a noastră", a precizat dr. Căpăţână.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii