Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:01 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statutul ANPC a trecut de Camera Deputaţilor… tacit. Amenzile procentuale l-au supărat pe şeful ANAT (document)

ro

05 Sep, 2016 00:00 3021 Marime text
În primăvara acestui an, 35 de deputaţi şi senatori ai PNL au depus un proiect legislativ privind Statutul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), ce viza crearea unui nou cadru legal de organizare şi funcţionare a instituţiei. Prima schimbare propusă se referă la conducerea ANPC, ce ar urma să fie asigurată de un consiliu al instituţiei, format din şapte membri desemnaţi de Parlament la propunerea comisiilor de specialitate reunite, care va avea un mandat de cinci ani şi ai cărui componenţi vor depune un jurământ în faţa preşedintelui României.
 
Personalul ANPC va avea următoarele atribuţii: supraveghere, inspecţie şi control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor în domeniul de activitate. Propunerea legislativă cuprinde diverse aspecte menite să reglementeze funcţionarea şi organizarea ANPC, însă „Capitolul V - Măsuri preventive şi sancţiuni aplicate de ANPC“ a fost cel care a generat reacţii virulente mai ales din partea preşedintelui ANAT, Alin Burcea. Mai precis, înlesnirea aplicării de sancţiuni contravenţionale şi complementare procentual de către inspectorii ANPC.
 
La art. 28, alin. 3 al proiectului legislativ se precizează: „În raport cu gravitatea şi durata faptei, ANPC poate sancţiona contravenientul cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancţionării faptei săvârşite cu intenţie sau din neglijenţă de întreprinderi sau asociaţii de întreprinderi“. Mai mult, la acelaşi articol, la alin. 4 se stipulează, printre altele, că, „întreprinderea sau asociaţia de întreprinderi nou-înfiinţată care nu a înregistrat cifră de afaceri în anul anterior sancţionării va fi sancţionată cu o amendă cuprinsă între 5.000 de lei şi 2.500.000 lei, proporţional cu fapta săvârşită“.
 
Aplicarea alineatului 7 va permite şi o reducere a amenzilor aplicate. „Dacă întreprinderea recunoaşte, în mod expres, înainte de audieri, săvârşirea faptei şi, acolo unde este cazul, propune remedii care duc la înlăturarea cauzelor încălcării, ANPC poate aplica o reducere a amenzii cu un procent cuprins între 10% şi 30% din nivelul de bază determinat conform instrucţiunilor adoptate potrivit prevederilor alin. 6. În cazul acordării reducerii pentru recunoaşterea faptei, nivelul amenzii va fi diminuat inclusiv când acesta este stabilit la minimumul prevăzut de lege, fără ca amenda aplicată să fie mai mică de 0,2% din cifra de afaceri realizată în anul financiar anterior sancţionării“.
 
În schimb, la ultimul alineat al articolului 28 se menţionează: „Dacă în termen de 45 de zile de la notificarea deciziei luate de ANPC, potrivit prevederilor prezentei legi, întreprinderea în cauză nu se conformează măsurilor dispuse în conformitate cu politica de clemenţă, ANPC revine şi aplică amenda maximă stabilită iniţial“.
Ca urmare a eficienţei şi prezenţei excepţionale la serviciu a deputaţilor, proiectul legislativ a trecut în mod tacit.

ANAT reacţionează 

Lista potenţialelor sancţiuni ce vor putea fi aplicate de angajaţii ANPC continuă şi la art. 30-34, ceea ce, după cum spuneam, a iscat reacţii şi atenţionări pentru parlamentarii din Senat, cei care, practic, vor avea ultimul cuvânt cu privire la conţinutul propunerii legislative şi adoptarea acesteia.
 
Sintetizată, opinia Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) este că: „Aplicarea de amenzi procentuale din cifra de afaceri de către ANPC, o măsură distructivă pentru dezvoltarea economiei“. „Este greu de înţeles cum parlamentarii liberali pot propune asemenea texte de lege, care îi descalifică. Statul actual, ca şi statul comunist, nu previne, nu susţine, dar înăspreşte regimul contravenţiilor. Cât mai multe amenzi şi cât mai mari, ca să distrugem orice iniţiativă privată, pe care, oricum, statul nu o susţine cu facilităţi pentru investiţii, dezvoltare sau controale preventive. Este o exagerare ca ANPC să aplice amenzi procentuale din cifra de afaceri, este o eroare preluarea modului de sancţionare aplicat de Consiliul Concurenţei“, susţine, într-un comunicat remis presei, dr. Alin Burcea, preşedintele ANAT.
 
Și, cum soarta propunerii legislative este în mâinile senatorilor, şeful ANAT solicită Senatului României „să analizeze cu maximă atenţie impactul acestei prevederi (n.r. referire la modificarea regimului de contravenţii de la modelul actual, cu limită valorică, la modelul cu procentaj din cifra de afaceri) asupra mediului de afaceri“.

Părerile românilor

Opiniile şi sugestiile românilor referitoare la această propunere legislativă sunt multiple şi diverse. Românii pledează pentru „scoaterea ANPC de sub tutela Guvernului“, depolitizarea instituţiei, „creşterea amenzilor pentru instituţiile financiar-bancare“, suplimentarea numărului comisarilor, „să se prevadă şi răspundere penală pentru faptele prevăzute la art. 31, alin. 4“.
 
Majoritatea celor care şi-au expus un punct de vedere cu privire la proiectul legislativ ce va ajunge în atenţia deputaţilor au cerut „urgentarea procedurii de adoptare a legii“.
 
Vezi AICI
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii