Stericycle Romania, contract pentru neutralizarea deșeurilor medicale cu Spitalul Cernavodă. Firma, în atenția oamenilor legii
Stericycle Romania, contract pentru neutralizarea deșeurilor medicale cu Spitalul Cernavodă. Firma, în atenția
16 Feb, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3279
Marime text
- Spitalul Orășenesc Cernavodă are contract cu Stericycle Romania SRL pentru neutralizarea deșeurilor medicale
- Unitatea medicală a încheiat aproximativ 10 contracte în ultimii 3 ani cu societatea
- Firma are sediul social în Jilava și are mii de contracte în toată țara
- Restul UAT-urilor și unitățile medicale au semnat contractul cu o altă firmă locala – Eco Fire Sistems SRL
Campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 a schimbat viața tuturor și a dus la cheltuieli neprevăzute pentru multe unități administrativ teritoriale. De altfel, localitățile care au centre de vaccinare au fost nevoite să investească bani în amenajarea și pregătirea lor pentru a primi pacienți care doresc imunizarea populației.
Mai mult, un contract important, care trebuie încheiat înainte de avizarea de către Direcția de Sănătate Publică Constanța, este cel pentru transportul și neutralizarea deșeurilor medicale. Majoritatea primăriilor și a unităților medicale au încheiat contract cu societatea Eco Fire Sistems SRL, cu excepția Spitalului Orășenesc Cernavodă, care are un contract cu firma Stericycle Romania SRL, valabil până pe 30 aprilie 2021, cu o valoare de 29.898,75 lei (TVA inclus).
Contractele dintre spital și Stericycle Romania
Contractul menționat mai sus nu este singurul încheiat de Spitalul Orășenesc Cernavodă cu societatea Stericycle Romania SRL.În 2021 au fost două contracte, atribuite prin cumpărare directă:
„Servicii de colectare, transport și eliminare deșeuri medicale pt punctul de vaccinare din str. Cazărmii nr. 6”, încheiat la data de 8 ianuarie 2021, cu o valoare de 5.850 lei.
„Servicii de colectare, transport și eliminare finală deșeuri medicale periculoase, cantitate ce se estimează a fi generată în perioada ianuarie - aprilie 2021”, încheiat la data de 4 ianuarie 2021, cu o valoare de 13.650 lei.
La data de 29 aprilie 2020, a fost încheiat contractul „Servicii colectare, transport și eliminare deșeuri medicale periculoase și nepericuloase pt perioada mai - decembrie 2020”, cu o valoare de 35.100 lei.
Au mai fost încheiate contracte pe 24 aprilie 2019, pe 23 mai 2018, pe 8 ianuarie 2020, pe 14 ianuarie 2019, pe 24 aprilie 2019, pe 29 aprilie 2020 și pe 23 mai 2018.
Primarul orașului Cernavodă, Liviu Negoiță, are la cunoștință despre „reputația” firmei, însă nu a dorit să comenteze. Precizăm că am încercat să sunăm pe numerele de fix ale societății, publicate în datele Registrului Comerțului, dar nu a răspuns nimeni. Dacă societatea va dori să își exprime un punct de vedere, va fi publicat.
Despre Stericycle Romania
Societatea Stericycle Romania a fost fondată în anul 2004 și are sediul social în comuna Jilava, pe șos. Giurgiului, județul Ilfov. Capitalul social este de 51.174.600 lei. Asociați în firmă sunt Stericycle International LLC, cu sediul în SUA, cu o cotă de participare de 1,9772% și Stericycle Europe SARL, cu sediuș în Luxemburg, cu o cotă de participare de 98,0228%. Administrator este Daniel Vincent Ginnetti, din California, SUA.Activitatea principală a societății constă în tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase. Societatea are puncte de lucru la București, pe calea Văcărești, pe drumul Poiana Trestiei, în comuna Jilava, județul Ilfov, în satul Isalnița, comuna Isalnița, județul Dolj, în comuna Călinești, județul Argeș, în municipiul Iași, în municipiul Suceava, pe calea Unirii și strada Energeticianului, în municipiul Baia Mare, în municipiul Arad, în municipiul Oradea, în municipiul Sibiu și în municipiul Cluj-Napoca.
Ca raportări financiar, în anul 2018 firma a avut 236 de salariați, la o cifră de afaceri de 48.023.341 lei, cu o pierdere de 5.841.133 lei, iar în anul 2019, societatea cu 235 de salariați, avea o pierdere de 6.235.590 lei, la o cifră de afaceri de 49.294.881 lei.
Stericycle Romania vs. Garda de Mediu
Stericycle Romania SRL a fost în centrul atenției în momentul în care a fost amendată de Garda Națională de Mediu. Garda de Mediu a câștigat procesul cu SC Stericycle SRL, în anul 2018.Amintim că Garda Națională de Mediu a demarat o anchetă privind modul în care sunt sterilizate unele dintre cele mai periculoase deșeuri medicale. Conform unei plângeri, acestea nu ar fi tratate în incineratoare, ci îngropate în groapa de gunoi de la Rudeni, de lângă Chitila. În primă fază, respectiva firmă a fost sancționată cu o amendă de 100.000 de lei. A urmat un litigiu, la Judecătoria Sectorului 1, prin care societatea a solicitat anularea procesului verbal de contravenție. Plângere admisă, astfel că SC Stericycle SRL a fost exonerată de plata sumei respective.
A urmat apoi o contestație, iar, la finalul anului 2017, magistrații au decis că SC Stericycle SRL este bună de plată și că amenda de 100.000 de lei (aproximativ 20.000 de euro) trebuie achitată.
Executarea silită
În anul 2020, societatea Stericycle Romania a fost executată silită, în urma deciziei din dosarul 4613/301/2020. Decizia a fost luată la data de 9 martie 2020, la Judecătoria Sectorului 3 București.A intrat pe rol... DIICOT
În anul 2020, Stericycle Romania SRL a fost din nou în centrul atenției mediatice, în momentul în care DIICOT vorbea din nou de un dosar deschis încă din 2015.În data de 21 ianuarie 2015, lucrătorii de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bucureşti - Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului şi Spălării Banilor au întocmit Dosarul Penal cu nr. 163/D/P/2015, sesizându-se din oficiu cu privire la faptul că, la nivelul județelor Ilfov şi Suceava îşi desfăşoară activitatea un grup infracțional organizat specializat în săvârşirea de infracțiuni de evaziune fiscal, spălare de bani, infectare a apei şi nerespectarea regimului deşeurilor medicale periculoase, cauza fiind repartizată procurorului Cătălin Marian Bunduc.
Polițiștii BCCO București au arătat în conținutul sesizării faptul că gruparea infracțională organizată este coordonată de către numitul John Frederick Clesen, administratorul societății SC Stericyle România SRL (n.r. la vremea respectivă), firma având ca obiect de activitatea colectarea, sterilizarea și incinerarea deșeurilor medicale periculoase pe teritoriul României.
În urma investigațiilor efectuata în zona gropii de gunoi Chiajna, anchetatorii au stabilit faptul că transporturile de medicamente expirate colectate de către SC Stericyle România SRL au fost abandonate pe platforma deținută de SC Iridex Import Export SRL și în complicitate cu reprezentanții acestei societăți, desi deșeurile periculoase colectate ar fi trebuit depozitate și distruse în incineratoare speciale și în sterilizatoare omologate.
Parchetului Tribunalului București a respins dosarul prin declinare către DIICOT, prin ordonanța nr. 2316/P/2015 din data de 17.12.2015, pe motiv de necompetență în materie. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit competența de soluționare a cauzei tot în favoarea DIICOT - Serviciul Teritorial București, în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunilor mai sus enunțate.
În dosarul în cauză s-a dispus urmărirea penală in rem, cercetările fiind în acest moment efectuate de către polițiștii IPJ Ilfov – Serviciul de Investigare a Criminalității Informatice. Momentan, nu sunt noutăți cu privire la dosarul menționat.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii