Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:53 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştii ce-a fãcut, patru ani, parlamentarul tãu? Liberalul Puiu Haşotti sau drumul de la Senat la Ministerul Culturii

ro

10 Oct, 2012 02:36 3402 Marime text
Hasotti_Puiu_Hasotti.jpgZIUA de Constanţa prezintã profilul parlamentarilor constãnţeni. Ce au fãcut ei în ultimii patru ani? Prin ce s-au remarcat în mandatul 2008 - 2012? În ce scandaluri au fost implicaţi? În ce dosare? Cum au evoluat averile lor? Se pot mândri cu iniţiative care au devenit legi? Au fost activi? Au fost aproape de cetãţenii din colegiul lor, cei care le-au dat votul în contextul alegerilor generale din noiembrie 2008?
Vom prezenta profilul fiecãruia dintre cei 14 parlamentari constãnţeni şi, de asemenea, al celor doi deputaţi ai minoritãţilor naţionale, aleşi la nivel naţional, dar originari din Constanţa. Prezentarea se va face în ordinea alfabeticã a numelor.

Senatorul Colegiului 1, liberalul Puiu Haşotti, va candida pentru un nou mandat de parlamentar în acelaşi colegiu. În competiţia electoralã din 2008, Haşotti i-a avut contracandidaţi pe Liviu Brãiloiu (PSD), Tudorel Calapod (PDL), Gabriel Candindatu (PNG), Radu Comãnici (PRM) şi Istvan Bartunek (UDMR) şi a devenit senator prin redistribuirea voturilor.
Liberalul constãnţean se aflã la finalul celui de-al patrulea mandat de parlamentar, dintre care douã mandate au fost în Camera Deputaţilor, douã în Senat.
În prezent, este membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minoritãţi din Senat.

4 X Parlament şi Ministerul Culturii
Puiu Haşotti s-a nãscut pe 14 iunie 1953. Potrivit biografiei postate pe site-ul Senatului, parlamentarul a absolvit, în 1876, Facultatea de Istorie din cadrul Universitãţii Bucureşti. În 1994 este bursier Fulbright la San Francisco State University, iar în 1995 devine doctor în ştiinţe istorice.
În ceea ce priveşte activitatea profesionalã, senatorul constãnţean a fost, în perioada 1976 - 1996, muzeograf, muzeograf principal şi cercetãtor principal. Liberalul a fost, de asemenea, între 1990 şi 1995, consilier la Inspectoratul Judeţean pentru Culturã Constanţa. Din 1990 este lector şi apoi conferenţiar în cadrul Facultãţii de Istorie, Universitatea „Ovidius“ Constanţa.
Cât despre experienţa politicã, Puiu Haşotti a fost preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa între 1994 şi 2005, membru în Biroul Politic al PNL, vicepreşedinte PNL, membru în Biroul Politic al PNL între 2001 şi 2003, iar din 2004 este vicepreşedintele PNL.
În luna iunie a acestui an, dupã ce USL a preluat guvernarea, Puiu Haşotti a fost numit ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Înainte de depunerea jurãmântului, lui Haşotti i s-a solicitat depunerea unei declaraţii care sã înlãture orice suspiciune privind plagierea lucrãrilor sale. Lucru pe care Haşotti l-a fãcut, ceea ce a atras aprecieri din partea fostului premier Emil Boc, care a declarat „cinste lui Haşotti“.

Iniţiative legislative
În actualul mandat de senator, liberalul Puiu Haşotti a avut 52 de iniţiative legislative. Dintre acestea, o parte s-au concretizat în legi. Este vorba despre propunerea legislativã pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţã a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor mãsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apãrare,ordine publicã şi siguranţã naţionalã - Legea 112 din iulie 2012, propunerea privind siguranţa digurilor - Legea 259 din decembrie 2010, propunerea privind completarea şi modificarea unor articole OUG 195/2005 şi din Legea 360/2003 - Legea 254 din decembrie 2011, propunerea legislativã privind modificarea şi completarea Legii 226/2009 pentru organizarea şi funcţionarea statisticii oficiale în România - Legea 211 din noiembrie 2010. Acestora li se adaugã propunerea privind declararea zilei de 9 martie (Ziua Pomenirii Sfinţilor Mucenici) - Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti - Legea 247 din decembrie 2011, dar şi proiectul de lege pentru completarea art. 26 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor.

Dacã vreţi sã-i adresaţi un mesaj parlamentarului dumneavoastrã, dacã vreţi sã-i daţi un sfat sau pur şi simplu sã-i puneţi o întrebare, o puteţi face pe adresa de mail a redacţiei,tomis@ziuact.ro.

Nu pierdeţi!
În urmãtoarea ediţie print vom face profilul deputatului constãnţean al Colegiului 5, democrat liberalul Zanfir Iorguş.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii