Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:10 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța A fost lansată în SEAP licitația pentru proiectarea și execuția noului CET al municipiului

ro

27 Jul, 2023 15:17 1510 Marime text
Primăria Constanța a demarat licitația pentru contractul de proiectare și execuție lucrări, pentru obiectivul de investiții „Sursa de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța".

Noua sursă va avea o capacitate termică nominală de minim 160 MWt, fiind formată din următoarele instalații și auxiliare: Instalație de cogenerare de înaltă eficiență formată din 5 (cinci) unități cu motor termic cu ardere internă, cu funcționare pe gaze naturale, de capacități egale, de minim 10,4 MWe și minim 9 MWt, împreună cu instalațiile auxiliare necesare, în configurație flexibilă care să permită utilizarea hidrogenului verde în amestec cu gazele naturale; Instalație auxiliară de producere a energiei termice, formată din 4 (patru) cazane de apă caldă cu funcționare pe gaze naturale, de capacități egale, de minim 25 MWt, respectiv din 2 (două) cazane de abur cu funcționare pe gaze naturale, de minim 12 t/h, în configurație flexibilă care să permită utilizarea hidrogenului verde în amestec cu gazele naturale; Stație de degazare termică și pompare a apei de adaos în rețeaua de termoficare; Acumulator de căldură; Stație de pompare agent termic aferentă instalațiilor de producere a energiei termice; Ansamblu de foraje de apă pentru alimentarea stației de tratare a apei; Stație electrică de racordare a generatoarelor, aferentă noii surse și Racorduri și rețele în incintă. Noua sursă va fi dezvoltată în incinta CET Palas și se va racorda la instalațiile tehnologice existente din incinta CET Palas pentru alimentarea cu gaze naturale și apă respectiv pentru livrarea energiei termice și energiei electrice, precum și la rețelele de utilități (apă potabilă, ape uzate) prezente în incintă.

Valoarea totală estimată este de 588.257.505 lei.

Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Operatorul economic trebuie să aibă în obiectul de activitate autorizat, principal sau secundar, corespondent al obiectului prezentului contract.
Informațiile cuprinse în certificatul constatator trebuie sa fie reale/ valabile la momentul prezentării acestuia.

În cazul unei asocieri de operatori economici, fiecare dintre membrii asocierii trebuie sa prezinte acest document pentru partea de contract pe care o va implementa.

Media cifrei de afaceri globală, în ultimii 3 ani (2020, 2021, 2022), trebuie să fie cel puțin egală cu 331.000.000 lei.


Ofertanții trebuie să facă dovada îndeplinirii cerinței privind capacitatea tehnica si profesionala prin prezentarea de servicii si lucrări similare "duse la bun sfarsit" realizate în cursul unei perioade care acoperă cel mult ultimii 8 ani (împliniți la data limită stabilita pentru depunerea ofertelor) la nivelul a minim 1 contract.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 06 septembrie 2023, ora 15:00 în SEAP.

 Investiția propriu-zisă  


Aceasta se va realiza în două etape.
 

Etapa 1 înseamnă amenajarea a două unități de cogenerare cu motor CHP de 10,5 MWe+9MWt, fiind utilizate motoare cu gaz natural și H2 Ready BE va fi de ultimă generație care asigură o eficiență electrică maxim posibilă de 49,5-50& și o eficiență globală de 88%. Clădirea prevăzută pentru cele două unități CHP din etapa 1 se va extinde ulterior pentru a asigura spațiul necesar pentru extinderea viitoare cu încă 3 motoare
 
Apoi se vor construe 4 bucăți cazane CAF 25 MWt de tip ignitubular: Unitatea de producție cu 4 cazane de apă fierbinte CAF ignitubuluare cu sarcină nominală totală de 100MWt cu funcționare pe gaz natural cu o sarcină nominală de 25MWt/fiecare cu un randament de peste 95% Unitatea de producție trebuie să îndeplinească cerința H2 Ready Vor mai fi edificate unul sau două cazane de abur saturat 6bar, o stație de pompare SP, o stație de tratare chimică STCA, degazor(e) pentru termoficare cu un grup de pompe de paă de adaos și rezervor de avarie, cât și panouri fotovoltaice pe suprafața clădirii surselor de producție.
 
Etapa a doua va avea următoarele construcții: O unitate de cogenerare cu funcționare prin gazeificare biomasă lemnoasă CHPbio de 1,8MWe+5,5 MWt pentru asigurarea aburului necesar degazării apei de adaos în rețeaua de termoficare. Generatorul electric va fi integrat în WE 10,5kV prevăzută în etapa 1 Un accumulator de căldură atmospheric cu volum util de 8500 m3 pentru stocarea energiei termice, având posibilitatea de a stoca până la cca 300 MWh Depozit de zi pentru biomasă Degazor pentru cazanul de abur biomasă O stație electrică 0,4kV cu transformatoare 10,5/0,4kV pentru alimentarea instalației de biomasă 3 unități cogenerare cu motor CHP GN, 10,5MWe+9MWt, fiind utilizate motoare cu gaznatural și H2 Ready și extinderea elementelor constructive necesare Se vor executa extinderi a stației electrice prevăzute în etapa 1, printre altele se vor adăuga seturile de cabinet medie tensiune și joasă tensiune aferente, al 2-lea trafo 10,5/0,4kV  

Justificare proiect  

Deficiențele cu care se confruntă actual SACET Constanța sunt semnificative în domeniul producției de energie, cât și pe rețeaua de transport.
 
Producția de energie se bazează în totalitate pe arderea gazului natural în cazane fără a fi folosită cogenerarea și fără a avea o sursă de energii regenerative. Termoficare Constanța SRL cumpără cea mai mare parte a energiei necesare în SACET de la CET Palas la un preț mai ridicat decât cel realizabil într-o sursă proprie. Pierderile din rețea depășesc actual cantitativ vânzările de energie termică la consumatorii SACET. Pierderile sunt estimate la circa 36%, pentru căldură.
 
Prin HCL nr. 357/2022 a fost aprobat proiectul „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență, în municipiul Constanța” şi a doua legată de cheltuielile din proiect care va fi depus pentru finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.
 
La mijloc este vorba despre aproape 743 de milioane de lei. Doar o parte din bani vin din PNRR iar alte 230 de milioane de lei reprezintă cheltuieli neeligibile pe care le va suporta nu se știe cum, bugetul municipiului, adică noi toți, în beneficiul celor puțini, care vor mai fi în următorii ani, abonații Termoficare Constanța SRL.
 
Terenurile pe care se va construe investiția proiectată aparțin domeniului public al Municipiului Constanța conform HCL 343 din 28.07.2022. Adresa locației este bd. Aurel Vlaicu nr. 123.
 

 
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Lucrările de înlocuire ale conductelor de termoficare vor continua și pe timpul iernii. Gigacaloria rămâne 450 de lei
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii