Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:24 14 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța azi Protest al Sindicatului liber „Cardinal” al lucrătorilor din ANR. Care sunt revendicările acestora (FOTO+VIDEO)

ro

14 Aug, 2024 12:02 794 Marime text

 
  • În data de 14 august 2024, Sindicatul liber „Cardinal” al lucrătorilor din Autoritatea Navală Română (ANR) organizează în fața Prefecturii Constanța, între orele 12:00 și 13:00, o acțiune de protest, în cadrul căreia își vor exprima nemulțumirea angajaților ANR vizavi de nivelul de salarizare scăzut cu care se confruntă. 
 
Revendicările acestora în cadrul acestui protest privesc majorarea salariilor din Autoritatea Navală Română cu un procent de 30% (promisiune pe care liderii sindicali susțin că o au primită din partea Ministrului Muncii și Solidarității Sociale), exceptarea Autorității Navale Române de la aplicarea legii cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, similar altor instituții și autorități publice finanțate integral din venituri proprii, potrivit unui comunicat al Sindicatului liber „Cardinal” al lucrătorilor din ANR.

 „Angajații ANR sunt specialiști, inclusiv foști căpitani și comandanți de cursă lungă, care reglementează întregul trafic maritim și fluvial, inspectează și certifică navele și ambarcațiunile din România. ANR este complementul Autorității Aeronautice Civile Române, dar în materie de transporturi maritime și fluviale, desfășoară activități identice cu ROMATSA în materie de supraveghere, siguranță și dirijarea traficului pe toate căile navigabile românești. Fiind o instituție publică a cărei finanțare se realiza exclusiv din venituri proprii, până la intrarea în vigoare a primei legi cadru de salarizare a personalului bugetar (Legea 330/2009), salarizarea personalului se realiza în limitele bugetului de venituri și cheltuieli aprobat, prin negociere colectivă sau individuală. Începând din 2010, însă, salariații ANR au fost asimilați în mod greșit personalului din sectorul bugetar, iar salariile au fost stabilite în limitele strict și exclusiv prevăzute de această lege.
 
În prezent, salariile angajaților ANR sunt stabilite conform Legii cadru de salarizare a personalului bugetar (Legea 153/2017), un căpitan de port, gradul I, gradația 1, cu toate cursurile specifice și Brevet Maritim Superior, are un salariu net de 3640 lei, iar un inspector de specialitate grad III, gradația 4, cu atribuții complexe, are un salariu net, in mana de 3667 lei. Salariile actuale nu reflectă responsabilitățile și cerințele internaționale, ducând la un deficit de personal care afectează grav funcționarea ANR și capacitatea de a oferi servicii de calitate. Volumul de muncă este distribuit inechitabil, angajații actuali fiind supraîncărcați, ceea ce afectează sănătatea și bunăstarea personalului și pune în pericol siguranța navigației. Această situație a generat nemulțumiri mari în rândul angajaților ANR, aceste nemulțumiri stând la baza declanșării acestui protest”, se arată în comunicatul remis.


UPDATE:

„Principala nemulțumire a angajaților ANR este salarizarea. Noi suntem la același nivel de salarizare ca la nivelul anului 2018 atunci când s-a dat acea lege, legea 3/2017”, declară Alin Iorga, președintele Sindicatului liber „Cardinal”.





Citește și:
Știri Constanța: Sindicatul liber „Cardinal” al lucrătorilor din ANR, în acțiune de protest. Care sunt revendicările acestora
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii