Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:50 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța azi LIVE VIDEO. Transportatorii și fermierii protestează și la Constanța! (FOTO+VIDEO)

ro

13 Jan, 2024 15:56 3729 Marime text


Transportatorii și fermierii continuă protestul până când solicitările lor sunt îndeplinite. Aceștia protestează azi, 13 ianaurie 2024 și la Constanța. 

Aceștia vin dinspre Mihail Kogălniceau spre Ovidiu. Sunt 7 cap tractor, 5 tractoare agricole, 5 autoturisme.

În aceste momente, au ajuns în zona Celsy, aproape de sensul giratoriu. La fața locului se află și organele de ordine. 


În jurul orelor 16.00, deja transportatorii se aflau pe ruta Ovidiu. Dar aceștia au părăsit orașul. Se îndreaptă spre Constanța. 


Sunt multe echipaje de Poliție și Jandarmerie în sensurile giratorii din oraș.



În jurul orelor 18.00, protestatarilor nu li s-a permis să ajungă spre Lazu, pe Șoseaua Mangaliei. Aceștia s-au întors pe drumul spre Jumbo. 


Delegația fermierilor și a transportatorilor nu s-a prezentat la discuțiile programate la Ministerul Transporturilor, din motive care nu au fost comunicate, anunță instituția. Discuțiile erau programate la ora 13.00, dar delegația protestatarilor nu s-a prezentat. Anterior, aceștia au fost prezenți la o discuție la Ministerul Agriculturii.

După întrevederea de ieri de la Palatul Victoria, la care a participat și premierul Marcel Ciolacu, reprezentanții fermierilor și protestatarilor au decis să continue protestul.

„Guvernul își probează astfel disponibilitatea de a găsi soluții concrete în cazul problemelor legitime ridicate de transportatori și fermieri”, transmite Guvernul.


Revendicările transportatorilor sunt următoarele:

1. Plafonarea RCA la 5.000 de lei la B 0 şi posibilitatea suspendării acoperirii poliţelor (RCA/CMR/casco) când un camion nu este în uz şi prelungirea automată a valabilităţii.

2.Scurtarea timpilor de trecere a frontierei prin modificarea OG 43 și respectarea Regulamentului European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere)

-Reintroducerea toleranţelor la depăşirile de greutate/gabarit, aşa cum prevăd şi normele europene, şi evitarea dublei taxări

-Mutarea controalelor rovinietei, cântarului şi măsurării gabaritului pe teritoriul naţional/la cel puţin 15 km de punctul de trecere a frontierei, respectând astfel şi Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere).

3. Alocaţii de cazare/alocaţii de hrană

-Acordarea alocaţiei de cazare neimpozabilă de 265 de lei/zi pentru salariaţii bugetari să se acorde şi angajaţilor din privat, fără documente justificative.

-Introducerea unei alocaţii de hrană pentru lucrătorii detaşaţi, neimpozabilă, în valoare de 40 de euro/zi, care să se adauge la plafonul maxim de 87,5 euro/zi în limita căruia se poate acorda indemnizaţia de detaşare.

4. Reglementarea unui mediu de concurenţă loială în transporturi: -Reglementarea unei legi antidumping prin care se pedepseşte prestarea unui serviciu la un tarif care nu acoperă costurile implicate (poate fi aplicată la nivelul întregii economii pentru interzicerea activităţii economice sub costuri).

-Impunerea unui tarif minim de referinţă.

-Obligaţia plăţii timpilor de aşteptare a camioanelor la încărcare/descărcare care depăşesc două ore.

-Obligaţia plăţii serviciului prestat de şofer de încărcare/descărcare a mărfii în/din camion sau interzicerea acestui serviciu.

-Obligativitatea expeditorilor de a prezenta la licenţiere o asigurare de risc financiar sau orice altă formă de garanţie bancară în limita căreia poate încheia tranzacţia.

-Responsabilizarea beneficiarului mărfii, care a asigurat încărcarea camionului, în cazul în care la cântar se constată altă greutate decât în documente.


5. Posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport.

6. Controlul camioanelor ucrainene pe teritoriul României în egală măsură cu al celor româneşti. Rezolvarea problemelor de acces în Portul Constanţa, care au devenit din ce mai acute de când sunt atât de multe camioane ucrainene care intră zilnic în port.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii