Știri Constanța. Cum te poți înscrie în cadrul programului Rabla local pentru stimulentul în valoare de 3.000 de lei
Știri Constanța. Cum te poți înscrie în cadrul programului Rabla local pentru stimulentul în valoare de
Vești bune pentru cei care doresc să scape de mașina veche și să facă o nouă achiziție. Administrația Fondului pentru Mediu a făcut publice instrucțiunile pentru persoanele fizice care doresc înscrierea în cadrul programului Rabla local.
Potrivit AFM, conturile de utilizator trebuie create anterior înscrierii în aplicație. Dacă există un cont deja creat, acesta este valabil doar dacă a fost utilizat în cadrul unui program destinat persoanelor fizice (de ex. programul „Casa Verde fotovoltaice 2023”).
Astfel, dacă adresa de e-mail utilizată pentru crearea contului a fost folosită pentru depunerea unui dosar în calitate de persoană juridică, aceasta nu poate fi folosită. În cadrul unui cont pot fi realizate înscrieri aferente unui singur CNP.
„Persoana fizică se poate înscrie o singură dată în aplicație, trebuie să domicilieze pe raza teritorială a primăriei unde se află în evidențele fiscale autovehicului uzat pentru care solicită finanțare. Solicitantul se va înscrie în aplicație doar în cazul în care primăria în raza căreia domiciliază se regăsește în lista prevăzută în aplicația informatică și pe site-ul AFM.
După înscriere, AFM transmite lista persoanelor fizice înscrise, către primăriile participante în cadrul Programului. Persoana fizică transmite documente, conform procedurii interne a primăriei, care va fi publicată pe site-ul acesteia“.
Crearea contului se face prin accesarea căsuței verzi din următorul link - https://afm.ro/casare_auto_uzate.php.
Municipiul Constanța a depus cererea de finanțare pentru casarea a 5000 de autovehicule în programul Rabla Local derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Banii sunt garantați iar atribuirea se face pe sistemul „primul venit, primul servit”.
Sunt 12 milioane de lei finanțare nerambursabilă, la care se adaugă încă 3 milioane de la bugetul local. Un total de 15 milioane de lei, destinat radierii și casării a 5000 de autovehicule, pentru care proprietarii vor primi în cont câte 3000 lei.
Programul Rabla Local
Una dintre noile reguli ale programului Rabla Local stabilește că cei care vor primi 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi nu vor putea să-și cumpere, timp de trei ani, o mașină cu un nivel de poluare mai mic de Euro 5. Înainte, restricția viza mașinile cu normă de poluare de până la Euro 4.
Totodată, a fost modificat şi procentul de finanțare acordat în cadrul programului Rabla Local.
Pentru a face programul mai atractiv pentru primării, procentul de finanțare acordat în cadrul programului a fost modificat astfel: 80% de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și 20% de la primărie.
Transpus în lei, ținând cont că stimulentul e în valoare de 3.000 de lei - 2.400 lei de la AFM și 600 de lei de la primărie.
Care sunt etapele programului Rabla Local
Înainte, stimulentul pentru casarea unei mașini vechi trebuia acoperit în mod egal de primării și de autoritățile pentru mediu.
Totodată, a fost introdusă noțiunea de contribuție proprie a primăriilor, pentru a fi evidențiată suma acordată persoanelor fizice de către acestea.
De asemenea, ordinul detaliază etapele programului și obligațiile pe care le au cei ce vor să obțină cei 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi, astfel încât acestea să fie mai clare pentru persoanele fizice.
Concret, pentru a participa în cadrul programului Rabla Local, solicitantul de finanțare are următoarele obligații:
- să se asigure că primăria în raza căreia își are domiciliul și unde este înregistrat autovehiculul uzat participă în cadrul programului, prin consultarea paginii de internet a AFM;
- să respecte procedura internă elaborată la nivelul primăriei;
- să încheie contractul de finanțare cu primăria;
- să caseze și să radieze din circulație autovehiculul uzat, ulterior semnării contractului de finanțare;
- să se asigure că respectă condițiile pentru a beneficia de stimulentul pentru casare.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Ministrul Mediului, anunț de ultimă oră despre programul „Rabla local“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp