Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:49 21 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța Experiență unică pentru elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale. „Dacă ar fi ușor, oricine ar putea face” (FOTO)

ro

17 Feb, 2025 14:39 289 Marime text

La mijlocul lunii februarie a venit rândul elevilor militari de anul I de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale să viziteze unitățile de scafandri din Portul Militar, precum și cea mai modernă facilitate de antrenament pentru scafandrii de mare adâncime, încă unică la acest moment în Europa, Laboratorul Hiperbar LH 300.

În Dana 0 a Portului Constanța, elevii militari au fost întâmpinați de luptătorii din cadrul divizioanelor 175 Nave Scafandri de Luptă „Comandor Constantin Scarlat” și 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime cu expoziții de tehnică folosită în mod curent în misiuni.
Astfel, elevii au avut ocazia să interacționeze cu profesioniști așa cum și ei, la rândul lor, își doresc să devină, maiștri militari care au avut curajul, răbdarea și determinarea de a parcurge etape de pregătire dintre cele mai riguroase pentru a ajunge astăzi să ducă la îndeplinire cele mai dificile misiuni care necesită sprijinul Forțelor Navale Române în Marea Neagră.

Elevii au văzut cum arată în realitate drona subacvatică REMUS, folosită în cadrul misiunilor de căutare și dezamorsare a minelor marine din zonele de coastă. Sonarul caută minele în locurile în care navele nu pot înainta, iar în funcție de ecourile captate, scafandrii decid ce curs de acțiune vor pune în practică.

N-au lipsit de la expoziție nici echipamentele de bază care compun costumele scafandrilor, specialiștii explicându-le elevilor principiile de funcționale ale dispozitivelor de care se folosește un scafandru și criteriile de clasificare ale acestora în funcție de tipul misiunii desfășurate, transmit reprezentanții Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale. 

Viitorii maiștri militari de marină și, de ce nu, scafandri, au fost lăsați chiar să manevreze ei înșiși și rover-ul care îi ajută pe luptătorii din adâncuri să pătrundă în locuri periculoase ori să disloce obiecte sensibile.


Tinerii vizitatori au urcat și la bordul Navei Maritime pentru Scafandri „Grigore Antipa”


Tinerii vizitatori au urcat și la bordul Navei Maritime pentru Scafandri „Grigore Antipa”, unul din bastimentele în care Forțele Navale Române au investit semnificativ pentru modernizare. La finalul anului trecut, NMS „Grigore Antipa” a raportat „Misiune îndeplinită” după luat parte la exercițiul multinațional POSEIDON 24, desfășurat în apele teritoriale ale Bulgariei.

Potrivit sursei citate, la bordul navei 284, elevii militari au avut ocazia să dea peste un proaspăt absolvent al școlii, M.m. V Florin Calenic, șef de promoție la Echipamente de navigație și hidrografie, care deja a început să acumuleze misiuni importante în palmares. Militarul le-a vorbit mai tinerilor săi camarazi cu pasiune despre ce urmează după absolvirea școlii, oferindu-le motive să persevereze în pregătire. M.m. V Calenic le-a mărturisit elevilor că mentoratul de care s-a bucurat din partea anumitor instructori militari i-au insuflat cunoștințele care astăzi îl fac să fie un tehnician remarcabil în echipajul din care ales să facă parte.


Laboratorul Hiperbar de la Centrul de Scafandri i-a impresionat pe elevii de anul I. Cei mai mulți dintre ei au aflat, cu această ocazie, că Forțele Navale Române beneficiază de tehnologie de cea mai nouă generație. Realizat în colaborare cu o firmă franceză, LH-300 are în dotare două barocamere cu câte patru locuri, cuplate cu un simulator în care se realizează nivelul de lucru în apă (până la 500m). În acest laborator se prepară amestecurile de gaze necesare scufundărilor la mare adâncime iar împreună cu echipa de la laboratorul de cercetare și pătrundere sub apă se testează și perfecționează tehnici de incursiune subacvatică, modalități și standarde de protecție a persoanelor care desfășoară activități sub apă.

Precizia de înalt nivel a echipamentelor, combinată cu priceperea instructorilor, au aflat elevii, determină pregătirea superioară a noilor generații de scafandri de mare adâncime. Explicațiile și exemplele enunțate de operatorii laboratorului au stârnit nu doar curiozitatea elevilor militari, ci și dorința unora dintre ei de a face primii pași în domeniul scafandreriei.


Sursa foto: Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale 


Citește și:

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor NavaleMarinarii, felicitați cu ocazia Sfântului Ioan Botezătorul
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii