Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:24 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța Muncă nedeclarată și neconformități înregistrate în Constanța. Raportul Inspectoratului Teritorial de Muncă

ro

05 Sep, 2023 15:59 945 Marime text
În perioada 01-31.08.2023, Inspectoratul Teritorial de Munca Constanța a continuat activitatea de verificare și control a societaţilor comerciale, care își desfasoară activitatea pe raza judeţului Constanţa, conform Programului Cadru de acțiuni pentru anul 2023, aprobat de Inspecția Muncii

In luna august, echipele de inspectorii de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă, au efectuat un numar de 429 controale în urma cărora au sancționat contravențional 73 de angajatatori la care au aplicat 111 sancțiuni contravenționale. Din cele 111 sancțiuni contravenționale aplicate, 70 au fost amenzi contravenționale în valoare de 1.047.400 lei și 41 sancțiuni contravenționale cu avertisment.

Cu ocazia controalelor efectuate au fost identificați 11 angajatori care foloseau muncă nedeclarată, fiind depistate 47 de persoane fără forme legale de angajare sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în REVISAL, situatie in care s-au aplicat sancțiuni contraventionale în valoare de 640.000 lei, au transmis reprezentanții ITM Constanța. 


Au fost înaintate către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța 3 sesizări, pentru nerespectarea regimului de muncă al minorilor și pentru refuzul angajatorului de a se prezenta la control cu documentele solicitate.

Cele mai frecvente neconformități constatate: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.

Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 226 măsuri obligatorii de remediere cu termene concrete de realizare.

Tot în luna august, în domeniul securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 206 controale , în urma cărora s-au constatat 63 neconformități, pentru care s-au dispus măsuri obligatorii, cu termene precise pentru remediere, a mai punctat sursa citată. 


S-au aplicat 63 sancțiuni contravenționale, dintre care 26 sancțiuni contravenționale cu avertisment și 37 sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare totală de 145.500 lei.

Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii de muncă: instruirea necorespunzătoare/incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, neamenajarea corespunzătoare a căilor de acces, neacordarea echipamentului individual de protecţie lucrătorilor ținând seama de riscurile la care aceștia sunt expuși.

În aceeiași perioadă, s-au înregistrat un numar de 147 sesizări ale cetățenilor, referitoare la neplata drepturilor salariale, netransmiterea în REVISAL a contractelor individuale de muncă, refuzul eliberarii documentelor solicitate la cererea salariatului, neplata orelor suplimentare, neplata sporurilor, nerespectarea timpului de lucru și de odihnă, neindeplimirea masurilor dispuse cu ocazia altor verificari, nerespectarea normelor de securitate și sănătate și a condițiilor de lucru.

În conformitate cu prevederile O.U.G. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, vor fi intreprinse actiuni de verificare si vor fi formulate raspunsuri pentru petenti in termenele legale. 




Citește și:

Știri Constanța.Ministrul Muncii, vizită inopinată la instituțiile din Constanța pentru a identifica problemele salariaților


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii